Memur kravatı atıyor kot pantolon giyiyor!

Memur kravatı atıyor kot pantolon giyiyor!

Milyonlarca memuru ilgilendiren yönetmelik değişikliği için düğmeye basıldı. Tek tip memur yerine özgürlük gelecek. Kravat, saç, sakal ve bıyık gibi kesin kurallar değişecek.

Uzun süredir tartışılan kılık kıyafet konusunda memurları mutlu edecek haber geldi.  İşte Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in memurlarla ilgili yapılan düzenlemeyle ilgili yazısı:

TOP SAKAL SERBEST

Bize gelen ilk bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle mevcut yönetmelikte bulunan saç, sakal ve bıyık tariflerinin ortadan kalkacağını söyleyebiliriz. Alıştığımız memur figürünün en önemli parçası olan kravat da zorunlu olmaktan çıkacak.

İsteyen memur kravat takarken, istemeyen takmayacak. Ayrıca erkekler saçlarını aşırıya kaçmamak şartıyla uzatabilecek, belli ölçülerde sakal da bırakabilecek. Buna top sakal da dahil olacak.

Mevcut yönetmelik saç, bıyık ve sakal konusunda "Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur.

Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir" ifadeleri bulunuyor. Yeni yönetmelikle bunlar ortadan kalkacak.

KADINLAR KOT GİYEBİLİR

Kadınlar açısından da kıyafet serbestliği sağlanacak. Örneğin kumaşla birlikte kot pantolon giymek de serbest olacak. Kıyafetlerde belli ölçülerde serbestlik sağlanacak. Mevcut yönetmelik sınırları şöyle çiziyor: "Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile streç, kot ve benzeri pantolonlar giyemez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz..."

RENGİ AMİR BELİRLER

Yine bazı kamu kurum ve kuruluşlarında teknik, sağlık ve hizmetin özelliğine, çalışılan işin ve yerin durumuna göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumun üst yöneticisinin onayı ile tespit edilebilecek. Örneğin sağlık çalışanları beyaz giymek durumundaysa bu kurala uygunluk amirler tarafından belirlenecek.

BELLİ MESLEKLER DIŞARIDA

Bu yönetmelik belli meslekleri kapsamıyor. Üniforma giymek zorunda olan polis, asker, hakim gibi meslekleri icra edenler için yine mesleki kıyafet kuralları geçerli olacak. Onlar zaten özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara göre hareket ediyorlar.

KİMLİKTE DE YASAKLAR KALKIYOR

Mevcut yönetmelikte "her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, yönetmelik hükümlerine uygun kılık kıyafetlerle çekilmiş olması zorunludur" ifadesi bulunuyor. Yeni yönetmelikle gelen serbestlikler kimlik fotoğraflarına da yansıyacak. Böylece buradaki yasaklar da ortadan kalkacak.

SABAH