Meme kanseri taramasında Konya Türkiye birincisi

Meme kanseri taramasında Konya Türkiye birincisi

Konya İl Sağlık Müdürlüğü bu yüksek sayı ortalaması ile ‘Meme Kanseri’ tarama rakamlarında Türkiye birincisi olmayı başardı.

 

2018 yılında 215 bin 672 kişiye kanser taraması yaparak bu alanda kırılması güç bir rekora imza atan Konya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, 6 bin 450 vakayı da ileri tetkik ve tedavi için çeşitli hastanelere sevk ederek erken tanı konusunda büyük bir başarıya imza attılar. Konya İl Sağlık Müdürlüğü bu yüksek sayı ortalaması ile ‘Meme Kanseri’ tarama rakamlarında Türkiye birincisi olmayı başardı.

KOÇ: BAŞARININ BİZİM İÇİN SINIRI YOK

Konya merkez ve ilçelerinde kanser taramalarının büyük bir titizlikle yapıldığına dikkati çeken İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Türkiye birinciliği başarısından dolayı gururlu olduklarını ifade etti. Kanser vakalarında erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Koç, “ Aile Sağlığı Merkezleri, AÇSAP,  KETEM/ SAHAM ve ilçe sağlık müdürlüklerinde görev yapan sağlık çalışanlarımız tarafından ücretsiz olarak yapılan kanser tarama testleri ile vatandaşlarımıza bu işin farkındalığını kazandırarak, erken teşhisin önemini anlattık. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Başarının bizim için sınırı yok, Türkiye 1.’si de olsak bu seneki oranımızdan daha yüksek bir rakama ulaşabilme adına kendimizle yarışacağız. Konya sağlığının bundan sonra da her türlü hizmette üst düzey rakamlarla farkındalık oluşturacağına inancımız tam” dedi.

 “ERKEN TEŞHİS SON DERECE ÖNEMLİDİR”

Meme kanserinin Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “ 40-69 yaş aralığında bulunan tüm bayanların meme kanserine karşı taramadan geçmeleri gerekmektedir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis son derece önem arz etmektedir.” diyerek bu alanda yapılan çalışmaların 2019 yılında da hız kesmeden devam ettiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Koç, risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramalarının bu kanserden ölümleri ve hastalığı azaltmada en etkili yöntem olduğunu belirtti.

Gönüllülük esasına dayanan kanser taramalarının ancak katılım oranının yüksek olması durumunda başarıya ulaşabileceğini de söyleyen Prof. Dr. Koç,  taramalar konusunda gösterdikleri hassasiyet ve başarılarından dolayı sağlık çalışanlarına teşekkür etti.