"Melek yatırımcılar ata değil jokeye yatırım yapmalı"

"Melek yatırımcılar ata değil jokeye yatırım yapmalı"

Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcılık Ağı Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Karaarslan:- "Melek yatırımcıların gözünde işten çok, girişimci ve ekibinin daha fazla önemi var. Melek yatırımcılar ata değil, jokeye yatırım yapmalı" - "5 yılda 25 girişime 38

İSTANBUL (AA) - ALİ ATAR - Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcılık Ağı Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Karaarslan, melek yatırımcıların gözünde işten çok, girişimci ve ekibinin daha fazla önemli bulunduğunu ifade ederek, "Melek yatırımcılar ata değil, jokeye yatırım yapmalı." dedi.

Karaarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keiretsu Forum'un dünyada 52 şubesi ve 2 bin 500'ün üzerinde lisanslı yatırımcı üyesi bulduğunu, şimdiye kadar yatırımcı üyelerinin çeşitli sektörlerde binin üzerinde girişimci şirkete 800 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiğini kaydetti.

2012 yılının eylül ayında Keiretsu'nun Türkiye ofisinin kurulduğunu anımsatan Karaarslan, "Keiretsu Forum Türkiye olarak bugüne kadar yani yaklaşık 5 yılda 25 girişime 38 milyon liradan fazla yatırım gerçekleştirdik. Şu anda Türkiye’de 90’dan fazla üyemiz mevcut. Bugüne kadar yatırım kararı aldığımız start-up’lar başarılı bir grafik sergiledi." diye konuştu.

Karaarslan, görüntü işleme teknolojileri ile veri madenciliği teknolojileri üzerinde çalışan bir girişimin, 2016 yılında Keiretsu Forum'dan toplamda 750 bin dolardan fazla melek yatırım aldığını, daha sonra büyük bir girişim sermayesi şirketinden 1,2 milyon dolarlık bir yatırım alarak, şirket değerinin 12 milyon dolara yükseldiğini aktardı.

Üç boyutlu yazıcılar üreten yerli bir girişimin ise 2015 yılında Keiretsu Forum’dan aldığı 250 bin dolarlık yatırımla şirketleştiğini anlatan Karaarslan, girişimin daha sonra 300 bin dolarlık bir yatırım daha alarak şu anda Türkiye’nin 16 farklı noktasında faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Karaarslan, forumdan yatırım alan perakende sektörüne yönelik geliştirilen bir teknoloji girişiminin de yer aldığını belirterek, her ölçekteki gıda perakendecisinin online olmasını sağlayan ve bunu da veri madenciliği, kişiselleştirme ve yapay zekayla birleştirmeyi hedefleyen girişimin yurt dışına açılacağını kaydetti.

Melek yatırımcılığın farklı bir değerlendirme sistemi olduğunu vurgulayan Karaarslan, "Girişimi oluşturan kurucunun yanındaki ekibinin çok önemi var. Girişimciler ileri görüşlü, ayakları yere basan ve geçmişlerinde girişimle ilgili tecrübeli kişiler olmalı. Girişimcilerin hedeflerinde mutlaka yurt dışında açılmak da bulunmalı. Melek yatırımcıların gözünde, işten çok, girişimci ve ekibinin daha fazla önemi var. Melek yatırımcılar ata değil, jokeye yatırım yapmalı. Girişimcinin yani jokeyin ufku o işi daha ileriye götürebilir veya melek yatırımcılardan gelen desteği iyi algılayıp işin boyutunu değiştirebilir." değerlendirmesinde bulunmalı.


- "Katma değer yaratabilecek bütün girişimleri değerlendiriyorum"


Ümit Karaarslan, Keiretsu Forum olarak yatırım süreçlerine dahil ettikleri girişimler konusunda herhangi bir sektör kısıtlamalarının olmadığını söyledi.

Bütün sektörlerden girişimleri, yatırım süreçlerine dahil ettiklerini dile getiren Karaarslan, "Genel olarak üyelerimiz teknoloji ve inovasyon ağırlıklı sektörlere yatırımlar gerçekleştiriyor. Ben de yatırım için perakende,otomotiv ve sektörler için katma değer yaratabilecek, çözüm üreten bütün girişimleri değerlendiriyorum." dedi.

Girişimcilere mentorluk eğitimi sunduklarını da belirten Karaarslan, girişimcilere şirket değerlendirme teknikleri, yatırımcıların önem verdikleri ana konular, iş geliştirme stratejileri gibi konularda dersler verdiklerini aktardı.


- "Türkiye'den girişimleri, yatırımcı ağlarıyla buluşturmayı planlıyoruz"


Karaarslan, Keiretsu Forum Türkiye'de fon niteliğinde bir oluşum kurarak akıllı girişimlere yatırım ortamı yaratma odaklı bir proje üzerinde çalıştıklarını, katkı verebilecekleri girişimleri, yatırımcı ağlarıyla buluşturmayı planladıklarını bildirdi.

Keiretsu Forum’un her yıl dünyanın farklı yerlerinde çeşitli uluslararası etkinlikler düzenlendiğini belirten Karaarslan, şunları kaydetti:

"Bu etkinliklerin en büyüğü her sene iki defa Silikon Vadisi’nde Microsoft Ana Kampüste Microsoft’un ana sponsorluğunda düzenlenen Angel Capital Expo. 2018 yılının ilk Angel Expo’su 26 Nisan 2018’de diğeri de Kasım 2018 içerisinde organize edilecek. Bu etkinliğe dünyanın her yerinden Keiretsu Forum üyeleri katılıyor ve bütün gün yine dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan girişimlerin sunumları değerlendiriliyor.

Ayrıca her yıl Avrupa Melek Yatırım Zirvesi de Keiretsu Forum tarafından organize ediliyor. Bu seneki Avrupa Melek Yatırım Zirvesi 18 Ocak 2018’de Stockholm'da gerçekleşecek. Bu büyük etkinliklerin yanında Keiretsu Forum üyeliği global bir üyelik ve üyelerimiz üç kıtada bulunan 52 ofisin düzenlediği bütün etkinliklere ve toplantılara katılabiliyorlar. Düzenlenen global etkinliklere üyelerimiz büyük ilgi gösteriyor. Her sene Silikon Vadisinde düzenlenen Expo’ya Türkiye’deki üyelerimiz, bir heyet oluşturarak katılmayı tercih ediyor. Sadece yatırımcı kısmında değil, girişimciler tarafında da gerekli yönlendirmeleri yapıp girişimcilerinde bu etkinliklere katılmalarını sağlıyoruz."










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :