Melek Yatırımcı Ve Girişim Sermayesi Paneli

Melek Yatırımcı Ve Girişim Sermayesi Paneli

Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Altop:- "Melek yatırımcıların sunduğu tecrübe ve olası bağlantılar, maddi desteğin yanı sıra girişimciler için çok büyük önem taşır"- Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü Elgin:- "Türkiye'de melek yatırı

ANTALYA (AA) - Etkin Girişimci Destekleme Derneği (Endeavor) Türkiye Genel Sekreteri Didem Altop, melek yatırımcıların sunduğu tecrübe ve olası bağlantıların, maddi desteğin yanı sıra girişimciler için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Altop, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Melek Yatırımcı ve Girişim Sermayesi Paneli"nde yaptığı konuşmada, başarılı şirketlerin beklenmedik yerlerden çıkabileceğini, birkaç girişimcinin ekosistemde önemli etkiler yaratabileceğini belirtti.

Girişimcilerin büyük kısmının daha önce şirket kurmadıkları için tecrübesiz olduğunu ve finansman dışındaki konularda yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade eden Altop, "Melek yatırımcıların sunduğu tecrübe ve olası bağlantılar, maddi desteğin yanı sıra girişimciler için çok büyük önem taşır" dedi.

Altop, melek yatırımcıların ortak özelliklerinin, borç vermeyip hisse almaları ve sabırlı sermaye vasfı ile hızlı geri dönüş beklememeleri olduğunu vurguladı. Altop, "Yapılan yatırımlar fevkalade başarılı da olabilir ya da yeni adım atarken başarısızlıkla da sonuçlanabilir. 2014 yılında ABD'de melek yatırımcıların yaptığı bin 137 yatırımın yarısı kayıp, 3'te biri tamamen kayıp ve 6'da biri büyük kazanç olmuştur" diye konuştu.

- "Bireysel katılım sermayesi"

Melek yatırımcılığın Türkiye'deki adının Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) olduğunu anlatan Altop, BKS'nin Hazine Müsteşarlığı tarafından erken aşama şirketlere yatırımı cazip hale getirmek amacıyla ortaya çıktığını söyledi.

Altop, BKS'ye başvuruları kabul edilerek Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) olan kişilerin yatırım tutarlarının yüzde 75'inin yıllık gelir vergilerinden düşebildiğini dile getirerek, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından belirlenmiş programlar kapsamında, son 5 yıl içinde desteklenmiş giriş şirketlerine iştirak sağlayan BKY'ler için vergi desteği yüzde 100 uygulanır" dedi.

2014 yılı sonu itibarıyla BKY sertifikası alan yatırımcı sayısının 260'dan fazla olduğunu açıklayan Altop, en bilinen melek yatırımcıların Ahu Serter, Alp Saul, Emre Kurttepeli, Hasan Aslanoba, Melih Ödemiş ve Nevzat Aydın olduğunu ifade etti.

- "Melek yatırımcıların yatırım tutarı ortalama 324 bin lira"

Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin ise girişimcilerin fikirlerini sunarken nasıl hareket etmesi gerektiğini anlatarak, kendi iş yaşamından örnekler verdi.

2013 yılında melek yatırımın teşvik edilmesinin ardından Türkiye'nin yatırımlarda Avrupa'da 8. sıraya yükseldiğine işaret eden Elgin, şirket başına ortalama yatırım miktarına göre ise 4. sırada olduğunu söyledi.

Elgin, Türkiye'de 500'den fazla melek yatırımcı olduğunun tahmin edildiğini vurgulayarak, "Türkiye'de melek yatırımcıların Nisan 2015 itibarıyla ortalama yatırım tutarı, işlem başına tahmini 324 bin liradır. Melek yatırımcıların en çok yatırım yaptığı sektörler yazılım, uygulama, geliştirme ve e-ticarettir" diye konuştu. 

- "Özel Pazar"

Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep Bildik de Özel Pazar'ın, halka açılmadan finansman, likidite ve yeni yatırım ihtiyaçlarını karşılaşmak için şirketler, şirket ortakları ve yatırımcıları buluşturan bir pazar yeri olduğunu söyledi.

Özel Pazar'ın 2014 yılında 119 üyeyle açıldığını, bu yıl mayıs ayında 228 üyeye ulaştığını belirten Bildik, ilk büyük işlemin geçen şubatta Modanisa.com'a STC Ventures ve Aslanoba Capital tarafından yapılan 5,5 milyon dolarlık yatırım olduğunu kaydetti.

Sistem Global Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu da Türkiye'deki girişimcilere sabır, bütçeleme, ekonomik altyapı ve plan gibi kavramların çok uzak olduğunu savunarak, başarılı olabilmek için bunlara alışmak ve ayakları yere basar şekilde hareket etmek gerektiğini ifade etti.

Girişimcilere kapasiteleri fark ederek, buna doğru yol almaları önerisinde bulunan Karslıoğlu, başarı için vizyon, strateji ve ekibin olması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı