"Melek Yatırım Platformu Semineri"

"Melek Yatırım Platformu Semineri"

TEB Özel Bankacılık Satış ve Pazarlama Direktörü Alkan:- "Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite olmuş 350 melek yatırımcı var sistemde. Onun dışında bilinen yaklaşık 6 milyon civarında yatırım hacmi var. Dolayısıyla Türkiye'de melek yatırımcılığa çok bü

BURSA (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Özel Bankacılık Satış ve Pazarlama Direktörü Aylin Alkan, "Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite olmuş 350 melek yatırımcı var sistemde. Onun dışında bilinen yaklaşık 6 milyon civarında yatırım hacmi var. Dolayısıyla Türkiye'de melek yatırımcılığa çok büyük ilgi var" dedi. 

TEB Özel Bankacılık Satış ve Pazarlama Direktörü Aylin Alkan, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneğinin (BALKANTÜRKSİAD), TEB ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliği, Hazine Müsteşarlığı ve Borsa İstanbul'un katkılarıyla BTSO hizmet binasında düzenlediği "Melek Yatırım Platformu Semineri"nde yaptığı konuşmada, melek yatırımcılığın Türkiye'de yeni başladığını söyledi.

Melek yatırımcılık anlamında en gelişmiş ülkenin ABD olduğunu belirten Alkan, şunları kaydetti:

"ABD'de yaklaşık 25 milyar dolarlık bir potansiyel var. Onun dışında 8 milyar dolarlık bir pazar var. Melek yatırımcılık, bizde de yavaş yavaş gelişiyor. Özellikle Hazine Müsteşarlığının Şubat 2013'te çıkardığı yeni tebliğ kapsamında, melek yatırımcılık popüler ve gündemde. Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite olmuş 350 melek yatırımcı var sistemde. Onun dışında bilinen yaklaşık 6 milyon civarında yatırım hacmi var. Dolayısıyla Türkiye'de melek yatırımcılığa çok büyük ilgi var."

Alkan, girişimcilerin bankaya geldiğini, onlara çeşitli eğitimler vererek, yatırım almaya hazır hale getirdikten sonra yatırımcıların karşısına çıkardıklarını dile getirerek, "Fikri olanları elinden tutup halka arzı ve şirket birleşmesi, evliliğine kadarki süreçlerine kadar yanlarında olmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Melek yatırım, geleceğin yatırım aracı" diyen Alkan, Türkiye'de bu anlamda pazarın çok geniş olduğu, konuyla ilgilenen yatırımcıların da fazla olduğu bilgisini verdi.

- "Devletin melek yatırımcıya sunduğu çok destek var"

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur da devletin girişimciye birçok destek sunduğunu söyledi.

Girişimcilik için çeşitli destekler verildiğini anımsatan Onur, şöyle konuştu:

"Bunların içerisinde en önemlisi, artık 'melek' diye nitelendirdiğimiz melek yatırımcılar. Melek yatırımcıları, henüz yolun başında bir girişimciye sunduğu iş fırsatını yatırım yapmaya uygun gördüğü andan itibaren sermaye vermekle kalmayarak, tümüyle onu destekleyen, dönem geldiğinde mentorluk yapan ama hep 'kazan kazan' yaklaşımıyla davranan kişi veya kurumlar olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir tanımla melek yatırımcı, yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren firmalara, kuruluşlarının çok erken bir döneminde yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi olarak ifade ediliyor."

ABD'de her gün 180 girişimcinin melek yatırımcılardan para aldığını vurgulayan Onur, "Avrupa'da 70 bin melek yatırımcı var ve yılda ortalama 5 milyar dolar yatırım yapıyorlar. Türkiye'de melek yatırımcı sayısı, 150-200 arasında ve yatırım seviyesi, 10 milyon dolar. Türkiye, melek yatırımcılık modelini yeni keşfetti. Ancak melek yatırımcı sayısının hızla artacağına inanılıyor. Yatırım miktarının da 100 milyon dolar seviyesine çıkacağı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Onur, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için üretmeye ve satmaya, üretip satabilmek için de yeni iş fikirlerine ihtiyacı olduğunu, bunlar için de yatırımcı ve "girişimcinin melekleri" olarak da tanımlanan melek yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı