Meksika'dan Odebrecht açıklaması

Meksika'dan Odebrecht açıklaması

MEKSİKO (AA) - Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun, Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht'ten yetkililerle birkaç kez bir araya geldiği doğrulanırken,...

MEKSİKO (AA) - Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun, Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht'ten yetkililerle birkaç kez bir araya geldiği doğrulanırken, seçim kampanyasında söz konusu şirketten kaynak sağlandığına ilişkin iddialar reddedildi.

Pena Nieto'nun ofisinden yapılan açıklamada, Brezilya'daki dava dosyalarından alıntılanan ve 2012 devlet başkanlığı seçim kampanyasında Odebrecht yapı ve mühendislik şirketinden para alınmış olabileceğini öne süren rapor reddedildi.

Reforma gazetesi tarafından yayımlanan açıklamada, Devlet Başkanı Pena Nieto'nun "Meksika'ya yatırım için Meksikalı ve yabancı bazı iş adamlarıyla bir araya geldiği, bunlar arasında Odebrecht ve bağlı kuruluşların da olduğu" ancak "Odebrecht'in herhangi bir yetkilisinin ya da bağlı kuruluşlarının seçim kampanyasına dahil olmadığı" belirtildi.

Kar amacı gütmeyen Yolsuzluk ve Dokunulmazlığa Karşı Meksikalılar adlı bir grup, banka hesaplarının ve eski bir Odebrecht yetkilisinin yayımladığı raporların, Pena Nieto'nun seçim kampanyasını yürüten üst düzey bir yetkilinin, Odebrecht'in paravan şirketinden 3,14 milyon dolar almış olabileceğini ortaya koyduğunu savundu.

Söz konusu yetkili Emilio Lozoya ise hakkındaki suçlamayı reddederek, soruşturmada bahsi geçen banka hesabıyla ilgisi olmadığını ileri sürdü.

Öte yandan, Pena Nieto hükümetinin, davayı soruşturan seçim suçları savcısını görevden alma kararı eleştirilere yol açtı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, savcı Santiago Nieto'nun, devam eden soruşturma hakkında bilgi vererek kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alındığı belirtildi.

Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht isimli inşaat firmasının, 8 ihale karşılığında Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Lula da Silva'ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü.

Mart 2015'te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Şirketin yöneticileri, bu yılın başlarında Amerikalı savcılara, 10 Latin Amerika ve 2 Afrika ülkesinde yetkililere toplam 788 milyon dolar rüşvet ödeyerek, milyonluk sözleşmelere imza attıklarını itiraf etmişti.

Davada, eski Petrobras Genel Müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapse çarptırılmıştı.

Diğer yandan, Ekvador'da Yüksek Mahkeme, 3 Ekim'de Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas'ın, Odebrecht'den rüşvet aldığı iddialarının ardından tutuklanması yönünde karar vermişti.

Peru, Arjantin, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela'nın kamu bakanlıkları, kendi ülkelerinde devam eden yolsuzluk davalarının açıklığa kavuşturulması için nisan ayında, Brezilya Cumhuriyet Başsavcılığına Odebrecht şirketinin yöneticilerinin karıştığı rüşvet soruşturmasıyla ilgili bilgi paylaşımı amacıyla 19 resmi bilgi talep etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :