Meksika'dan insan hakları ihllalleri iddialarına ilişkin açıklama

Meksika'dan insan hakları ihllalleri iddialarına ilişkin açıklama

MEKSİKO (AA) - Meksika hükümeti, Latin Amerika Washington Ofisi (WOLA) adlı insan hakları örgütü tarafından yayımlanan ve ülkede askerler tarafından...

MEKSİKO (AA) - Meksika hükümeti, Latin Amerika Washington Ofisi (WOLA) adlı insan hakları örgütü tarafından yayımlanan ve ülkede askerler tarafından işlendiği öne sürülen insan hakları ihlallerine ilişkin rapora yanıt verdi.

Meksika hükümetü, uyuşturucu çeteleriyle mücadele yürüten askerler tarafından sivillere karşı yapıldığı ileri sürülen hak ihlalleriyle ilgili davaların neredeyse tamamının çözülmediğini ve cezalandırılmadığını tespit eden raporun ardından, insan haklarına olan bağlılığını yineledi.

Hükümetten yapılan açıklamada, Başsavcılık makamının, özel soruşturma birimlerinin oluşturulması yoluyla, "cezasız kalma haline ve insan hakları ihlallerinin sürdürülmesine bir son vermek adına yapısal ve kurumsal değişiklikler" yönünde çalıştığı bildirildi.

Ordunun, insan hakları konusunda askerlere verdiği eğitimi genişlettiğinin vurgulandığı açıklamada, bu durumun, Ulusal İnsan Hakları Komisyonu nezdinde şikayetlerin azalması ile sonuçlandığı ifade edildi.

Açıklamada, "Meksika Silahlı Kuvvetleri'nin organize suçla mücadeleye katılımı, yerel makamlara geçici olarak eşlik eden çalışmaların bir parçasını oluşturmakta ve ülkemizi etkileyen uluslararası silah ve uyuşturucu kaçakçılığının yarattığı muazzam zorluklara karşılık vermektedir." ifadeleri yer aldı.

WOLA'nın çalışması, askerlerin hak ihlalleri nedeniyle sivil olarak kovuşturulmasına imkan veren bir reforma rağmen, 2012'den 2016'ya kadar 505 cezai soruşturmadan yalnızca 16'sının mahkumiyetle sonuçlandığını ve savcılık başarı oranının yüzde 3,2 olduğunu göstermişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :