Mehmet Kasapoğlu: “Minimum müdahale, maksimum verim”

Mehmet Kasapoğlu: “Minimum müdahale, maksimum verim”

Video Yardımcı Hakem (VAR) tanıtım toplantısında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Minimum müdahale, maksimum yarar felsefesi olan bu...

Video Yardımcı Hakem (VAR) tanıtım toplantısında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Minimum müdahale, maksimum yarar felsefesi olan bu sistem sayesinde hakemlerimizin işleri kolaylaşacaktır. VAR bir karar mekanizması değil, hakemleri destekleyen yardımcı bir unsurdur" dedi.

Süper Lig'de yeni sezonda kullanılacak olan Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin tanıtım toplantısı Riva'da gerçekleşti. Türkiye Futbol Federasyonu'nun merkez binasında yapılan toplantıda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Süper Lig Kulüpleri Başkanları hazır bulundu.

Yıldırım Demirören: "En büyük hedefimiz, hakemlerimizi tartışmadan uzak tutmak"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, VAR sisteminin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında, "Futbolda tarihi bir adım olan Video Yardımcı Hakem sisteminin tanıtım toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Kulüplerimizin desteği, Yönetim Kurulumuzun kararıyla bu sezon VAR'ı hayata geçiriyoruz. Teknoloji, artık futbolda vazgeçilmez bir unsur. Bizler de UEFA EURO 2024 adayı olarak dünya ile birlikte VAR sistemini başlatıyoruz. Son Dünya Kupası'nda gördük ki VAR, hakem hatalarını asgariye indiriyor. İnanıyoruz ki sistem futbolumuza da büyük katkı sağlayacak. Uygulama ile en büyük hedefimiz, VAR'ın hakemlerimizi tartışmanın odağından çıkarması. Bu nedenle sizlerden koşulsuz destek bekliyoruz. Sistemin başarılı olması için hakemlerimize büyük görev düşüyor. Ama hakemlerimizden daha çok bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Buradan futbolcularımıza, yöneticilerimize başkanlarımıza, futbolun tüm paydaşlarına açık şekilde çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen kaos üretmeyin, VAR'a destek verin. Maç biter bitmez sıcağı sıcağına açıklamalar yapmayalım, hakemlerimizi hedef gösteren bildirilerden kaçınalım. Ortamı germeyelim ki sistem doğmadan ölmesin. Futbolumuzun iyi noktalara gelmesi için adımlar atalım. Tıpkı genç Türk oyunculara yönelmeniz gibi. Borçtan kurtulmanın tek yolu da bu" ifadelerini kullandı.

"Hata mutlaka olacaktır"

VAR sisteminin Türk futbolunda çığır açacağını söyleyen Yıldırım Demirören, "Sahada sadece hakem değil, teknolojinin gözü de olacak. Fakat VAR'dan bir anda mucize beklemeyelim. Futbolun doğası gereği hata mutlaka olacaktır. Sistemin oturması için zaman tanımalı, sakin davranmalıyız. Eğer sabırsız olursak VAR, fayda değil zarar getirir. Bizler hakemlerimize hep inandık, inanmaya da devam ediyoruz. Sizler de VAR'ın yanında olunuz ki sistem Türk futbolunun faydasına işlesin. Federasyon olarak, 2 yıldır VAR sistemine hazırlanıyoruz. Kulüpler Birliği ile iş birliği halinde çalışmalarımızı yürüttük. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu süreçte Göksel Gümüşdağ'ın gösterdiği çabayı unutamayız. Kendisi özellikle Kulüpler Birliği Başkanlığı döneminde VAR'ın hayata geçmesi için büyük emek verdi. Yine birlik adına, VAR hazırlıklarının başlamasına katkılarda bulunan başta Mesut Altan ve Mustafa Eröğüt olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Neler yaptığımıza dair birkaç hatırlatmada bulunmak istiyorum. Federasyonumuz uluslararası birçok VAR toplantısına katıldı. Son bir yılda Merkez Hakem Kurulumuz 180 maçta sistemi denedi. Kulüplerimize, futbolcularımıza VAR sunumlarla anlatıldı. Riva'da çok önemli bir yatırım yaparak bir VAR merkezi inşa ettik. Şeffaflık ilkemizden hareketle, hiçbir şüpheye yer bırakmamak için siz değerli kulüplerimize merkezimizin kapılarını açıyoruz. Uygulamaları yerinden izleyecek, sistemin ne kadar şeffaf yapıldığını göreceksiniz" dedi.

"VAR'ı en güzel şekilde uygulayacağız"

Türkiye'de futbolda yeni bir dönemin başladığını söyleyen Yıldırım Demirören, "Yeni anlayışla Türk futbolunda özlenen tabloyu hep beraber yaşatacağımıza, taraftarlarımıza Fair-Play önderliği yapacağımıza inanıyorum. Yeni dönemdeki sağduyulu açıklamalarınız, centilmenlik çağrılarınız, beni ve arkadaşlarımı umutlandırıyor. Eski alışkanlıklardan kurtulup, huzurlu bir futbol ortamı hedefimize hızla ilerliyoruz. En büyük temennim, VAR sisteminin buna büyük katkı sağlaması, VAR'ın futbol ailesini daha da birleştirmesi, ligimizin değerine değer katması. Kazanacağımızdan emin olduğum UEFA EURO 2024 adaylık çalışmalarını başarıyla yürüten ülkemizin, VAR'ı da en güzel şekilde uygulayacağından şüphem yok. Sistemin şimdiden Türk futbolu için hayırlı olmasını diliyorum. Katılımınız için teşekkür ediyor, saygının, sevginin, kardeşliğin simgesi olan Milli Takımımızın ve Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcusu Lefter'e adadığımız yeni sezonun, efsanenin ismine yakışır şekilde geçeceğine inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet Kasapoğlu: "Minimum müdahale, maksimum verim"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in ardından konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Böylesine önemli bir başlangıcın arefesinde sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluyum. VAR ile Türk futbolu için tarihi bir adımın başındayız. Süper Lig'de uygulanacak VAR sisteminin ne olduğunu iyi bilmek gerekiyor. Kamuoyuna da iyi anlatılmalı. Minimum müdahale, maksimum yarar felsefesi olan bu sistem sayesinde hakemlerimizin işleri kolaylaşacaktır. VAR bir karar mekanizması değil, hakemleri destekleyen yardımcı bir unsurdur. Nihai karar hakem tarafından verilecektir. Aslolan insandır, teknoloji daha sonra gelir. Türk futbolu bu sistem için hazır durumdadır. Gerekli altyapı hazırlanmıştır. Son dönemde VAR sisteminde doğru karar oranı yüzde 99.3 olmuştur. Bu değerli uygulamaya bütün kamuoyunun sahip çıkması, en büyük arzumuzdur. Tüm paydaşların yapıcı ve saygılı bir tutum içinde olacaklarına dair olan inancımız tamdır. Süper Lig'in 2018-2019 sezonunun herkese hayırlı olmasını diliyorum. Güzel bir sezon arzuluyoruz. Bakanlık olarak sporumuzun gelişmesi adına yeni adımlar atmaya, her türlü desteğe hazır olduğumuzu hatırlatıyor, hepinizi selamlıyorum" açıklamasını yaptı.

Yusuf Namoğlu: "Tek bir merkezden yöneteceğiz"

VAR sistemiyle ilgili bilgi vermek için konuşma yapan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, bu sistemin Avrupa'da uygulamaya başlandığını belirterek, "Dünya Kupası'nın ardından VAR uygulaması hızlı şekilde dünyaya yayılacaktır. Dünya Kupası'nda 34 kamera vardı. VAR hakemle diyalog kuran kişi, AVAR ise VAR'a asistanlık yapan. VAR detaylı şekilde konuyu incelerken, AVAR da devam eden maçı takip edecektir. Bu sistemi merkezden yöneteceğiz. Almanya'da merkezden yönetiliyor, İtalya'da ise altyapıları yeterli olmadığı için statlardaki odalardan yönettiler bunu. Yapmış olduğumuz deneylerde, şehirlerden ışık hızıyla gelen görüntüler neticesinde tek bir merkezden yönetme kararı aldık. Kulüpler Birliği bu sisteme çok destek verdi. Bu merkezde 9 maça Video Asistan Hakemler dahil olabilecek. Türkiye'de aynı puanlarda olan takımların aynı anda maçları olduğu zaman bile, 9 maça aynı anda müdahale edilebilecek. Dünya Kupası'nda VAR'ı izledik. Eleştirilen nokta şu, maçı yavaşlatacak çok nokta var. Dünya Kupası'nda 21 müdahale oldu, 17'sinde monitöre gidildi. 4 maçta 1 kez monitöre gidildi. Bu da futbolu yavaşlatmayacağı anlamına gelir. İtalya uyguladı ve bitirdi. İtalya'da bu uygulamayla faullerde yüzde 8, sarı kartlarda yüzde 14.7, kırmızı kartlarda da yüzde 6.4 azalış, penaltılarda da yüzde 4.3 artış meydana geldi. Aldatmalarda ise yüzde 43 azalma oldu. İlk maçlarda zorlanmalar meydana geliyor. İtalya'da ilk başlarda 82 saniyede karar alınırken, ligin ikinci yarısında 31 saniyeye düştü. Maçın süresine ortalama 48 saniye ilave süre geldi İtalya'da" diye konuştu.

"Son kararı yine hakem verecek"

Geçtiğimiz sezon bu sistemin 180 maçta denendiğinin altını çizen Namoğlu, "Biz yaptığımız çalışmalarda adım adım ilerledik. Geçen sene anımsadığımız gibi, TFF 1. Lig maçlarında 5 maçta bu sistemi kullandık. Bu sistemde yalnızca 1 maçta müdahale oldu. Önümüzdeki sezonda TFF'nin aldığı kararla Süper Lig'de, çeyrek final itibariyle Türkiye Kupası maçlarında ve TFF 1. Lig final maçlarında uygulanacak. Burada birçok tartışmalar yaşanacaktır. Temiz olan pozisyonlarda ancak VAR müdahale edecektir. Tartışılır olan pozisyonlarda VAR, hakeme müdahale etmeyecek. VAR hiçbir zaman karar vermeyecek, gördüğü pozisyonu hakeme öneri olarak iletecektir, kararı yine hakem verecektir. Açık, net olan penaltıydı, hatalı goldü gibi pozisyonlarda VAR devreye girecek ve daha adaletli bir durum olacak. Hakemlerimiz 10 gün burada kampa girdiler. Lige iyi şekilde gireceğiz" diyerek sözlerini tamamladı. Yusuf Namoğlu'nun açıklamalarının ardından VAR sistemiyle ilgili görseller kullanılarak detaylı anlatım yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı