Medova’nın İlk Tüp İkizleri Doğdu

Medova’nın İlk Tüp İkizleri Doğdu

Klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan tedavi şekli tüp bebek ile bir çift daha bebek sahibi oldu. Yaklaşık 1 yıldır Konya’da hizmet veren Medova Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ilk tüp ikizlerini kucakladı.

Tüp bebek tedavisi,  normal olarak gebelik şansı olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Günümüzde çok sayıda çift bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmektedir. Basit olarak tüp bebek işlemi, kadından alınan yumurtanın (oosit), erkekten alınan spermi laboratuvar ortamında dölleyerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Bu işlem tecrübeli bir ekip ve uygun laboratuvar ortamında gerçekleştiği zaman da başarı şansı artmaktadır. 

83650339-d9e4-459f-8104-dd52ee343777.jpg

                Medova’nın ilk tüp ikizleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Mustafa Ulusoy şunları söyledi; Medova’nın ilk açıldığı zamanlarda Temmuz ayında tedaviye başladık. Evde tedavi yaklaşık 18 gün sürdü. 11 gün yumurta gelişimi takip edildi. 13. Günde yumurta toplama işlemi gerçekleşti. Yumurta toplanması ile aynı saatlerde aldığımız sperm örneklerini mikroçip dediğimiz yöntem uygulandı. Bu sayede sağlıklı spermler seçilerek en kaliteli yumurtaya mikroenjeksiyon ( ICSI ) yöntemi ile döllendirme yapılıyor. 5 gün laboratuvarda embriyo gelişimi gözleniyor. Gelişimin 5. gününde en kaliteli embriyolardan bir tanesi seçilerek transfer gerçekleşiyor. 18 gün bu şekilde tamamlanıyor ve 12 gün sonra gebelik haberi alınıyor.

                Mikroçip uygulamasının tüp bebekte çığır açtığını belirten Dr. Ulusoy;  ‘Mikroçip sayesinde doğala en yakın ayrıştırma yöntemi kullanılarak, yapısal olarak normal görünümlü, olgunlaşmasını tamamlamamış, hareket kabiliyeti yüksek ve DNA/genetik hasarı içermeyen spermlerin ayrıştırılması ve tüp bebek tedavilerinde kullanılması sağlanıyor. ‘ şeklinde açıklamalarda bulundu.

                Erken doğan ikizlerin takibini gerçekleştiren Prof. Dr. Rahmi Örs ise şunları söyledi; 32 haftalık zamanından önce doğan ikiz bebekler yaklaşık 1 ay kadar Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde kaldılar. Bir süre solunum cihazı ile takip edildiler. Erken doğdukları için emme yutma fonksiyonları gelişmediğinden ağızdan mideye takılan bir beslenme tüpü ile beslendiler. Anne ve baba yoğun bakım süresince her gün bebeklerini görme imkânı buldu. Bebeklerini ziyaret edebildiler. Anneler bebeklerini kanguru bakım ile daha yakından tanıma imkânı buldu. Aslında çok yoğun stresli bir ortam olan yeni doğan yoğun bakım süreci anne ve babanın bebekleri görebilmesi ve sürekli bebekleriyle ilgili bilgi alabilmesi sayesinde daha rahat geçti. Sonuçta bebekleri taburcu oldu. Hastanemizin yeni doğan yoğun bakım ünitesi gerçekten ailelerle sürekli iletişime açık, anne babaların hatta kardeşlerin bebekleri görmesine imkan veren, manevi anlamda aile bireylerini de yoğun bakım sürecine katan bir ünitedir. ‘

                İkiz tüp bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına aldıkları için mutlu olduklarını belirten aile gebelik döneminde takiplerini yapan Uzm. Dr. Mustafa Ulusoy’a ve bebeklerinin bundan sonra takibini yapacak olan Prof. Dr. Rahmi Örs’e teşekkürlerini iletti.