Medikalciler iskonto oranına isyan etti

Medikalciler iskonto oranına isyan etti

Medikalciler iskonto oranına isyan etti...

Medikal sektörü yeni çıkan KHK ile zor günler yaşıyor. Düşük kar marjı ile üniversite hastanelerine cihaz temin eden ve laboratuvar kuran medikalciler, alacaklarını alamıyor. Borçların Maliye Bakanlığına devredilmesi sonucu, Bakanlığın %25-%30 arası iskonto ile ödeme yapacağını vaat etmesi sektörün zor günler yaşamasına neden oldu.

Üniversite hastanelerine cihaz temini ve laboratuvar kurulumu yapan medikalciler zor günler yaşıyor. Girdikleri ihalelerde %3 ile %10 arası kar marjı ile aldıkları işin ödemesini alamayan Medikalciler, şimdi de Maliye Bakanlığının ödeme stratejisine isyan ediyor. Üniversite hastanelerinin borçlarının Maliye Bakanlığına devri sonrası Bakanlık ödemelerde %25 ile %30 arasında iskonto uygulanarak borçların ödeneceğini açıkladı. Medikalciler ise bu ödemenin tamamen zarar olacağını ifade ediyor.

Medikalciler, sektörde bulunan firmaların mağdur olduğunu ifade ederek, “Sağlık sektörü içerisinde faaliyet gösteren laboratuvar grubu firmalar; %7-10 civarında kar marjları ile üniversite ihalelerine katılarak hizmet sunmaktadır. Üniversitelerin vadesinde ödemedikleri faturalar için firmalar tarafından sözleşmeleri gereği vade farkı faturası kesilerek tahsilat yapılması gerekirken, 2 – 3 sene vadesi geçmiş alacakların %27 ye varan iskonto yapıldığı takdirde ödeneceği bakanlar kurulu kararında ifade edilmiştir. Bu ifade Laboratuvar sektöründe dar kar marjıyla çalışan firmaların iflas etmesine neden olacaktır” diye konuştu.

Alacaklarının vadesi 3 yıl gibi uzun süreleri bulan laboratuvar grubu firmaların %7 – 10 bandında karı göz önüne alındığında, vade farkından dolayı zarara dönmüş satıştan; ilave %27 daha zarar etmesi firmaları çıkmazın içine sokacaktır diyen Medikalciler, yetkililerden bir an önce bu duruma çözüm beklediklerini ifade etti.