Medeniyetler İttifakı'nın 6. küresel forum toplantısında "barış kültürü" öne çıktı

Medeniyetler İttifakı'nın 6. küresel forum toplantısında "barış kültürü" öne çıktı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Türkiye'nin, İspanya'yla birlikte eş başkanlığını yaptığı BM Medeniyetler İttifakı'nın (UNAOC) Endonezya'nın Bali kentinde gerçekleştirilen 2014 yılı...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Türkiye'nin, İspanya'yla birlikte eş başkanlığını yaptığı BM Medeniyetler İttifakı'nın (UNAOC) Endonezya'nın Bali kentinde gerçekleştirilen 2014 yılı küresel forum toplantılarında, ''barış kültürü'' öne çıktı.

UNAOC Yüksek Temsilcisi Büyükelçi Nassir Abdulaziz Al-Nasser, toplantılardaki konuşmasında, bu yılki forumun ''Çeşitlilik İçinde Birlik'' olduğunu bildirdi. 

Büyükelçi Al-Nasser, UNAOC'un misyonunun, kültürler, dinler ve ırklar arasındaki çatışmaların önlenmesine karşı ''barış kültürü'' oluşturmak olduğunu söyledi.

Al-Nasser UNAOC'un misyonuna dikkat çektiği konuşmasında şunları kaydetti:

''Son iki aydaki etkinlikler tek başına bize alarm vermeye yetiyor. Irak, Gazze ve Suriye krizleri ile Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Myanmar ve Sri Lanka'daki olaylar, çok açık şekilde toplumların kimlik çatışmalarından kaynaklanan gerginliklerini ortaya koyuyor.'' 

Konuşmasında daha sonra, Şubat 2013'te göreve gelmesinden bu yana İttifakın çok değiştiğini belirten 
Al-Nasser, ortaklıkların güçlendirilmesi, uyuşmazlıkların ortadan kaldırılmasında, 2015 sonrası kalkınma gündeminde, ittifakın finansal yapısının güçlendirilmesinde, medya, sivil toplum ve akedemi dünyasıyla işbirliği gibi konularda önemli ilerlemeler sağlandığını bildirdi.

UNAOC Yüksek Temsilcisi Katarlı diplomat Al-Nasser'in ev sahipliğinde Bali'deki 6. Küresel Forum toplantılarına  BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurul Başkanı John Ashe, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhiyono, İspanya Dışişleri Bakanı Juan, Manuel Garcia-Margallo ve Türkiye'yi temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru katıldı. Bazı ülkelerin devlet veya hükümet başkanları, gençlik temsilcileri, iş dünyası ve dini liderler de toplantının katılımcıları arasında yer aldı.

11 Eylül 2001'deki ABD'ye yönelik saldırıların ardından dinler arası çatışmanın artması nedeniyle, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2005 yılında eşbaşkanlığında başlatılan BM Medeniyetler İttifakı, daha sonra BM Genel Sekreteri tarafından da kabul edilerek, BM girişimi halini aldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı