"Medeniyeti yaşatan kültür ve birikimdir"

"Medeniyeti yaşatan kültür ve birikimdir"

Yazar Yardım:- "Hepimiz bence Yahya Kemal gibi maziden hız almalıyız ama geleceğe de emin adımlarla yürümeliyiz, gençlere tanıtmalıyız. O zaman bizim medeniyetimiz, kültürümüz, edebiyatımız çok daha haşmetli bir şekilde hayatını sürdürür"

İSTANBUL (AA) - Edebiyatçı, yazar Mehmet Nuri Yardım, Ali Emiri Kültür Merkezi'nde edebiyat severlerle buluştu.

Her ay düzenlenen "Edebiyatımızın İçinden" adlı programa konuk olan Yardım, "Son 40 Yıldan Portreler" başlıklı bir konuşma yaptı.

Yardım, konuşmasında Türk toplumuna değer katan, eser veren ve talebe yetiştiren birçok önemli şahsiyetin olduğuna işaret ederek, "Orhan Şaik Gökyay, Mehmet Kaplan, Cahit Zarifoğlu, Oktay Aslanapa, Orhan Okay gibi pek çok isim var. Bunlar bir bakıma bugün de aslında eserleriyle, talebeleriyle ve hizmetleriyle aramızda." dedi.

Bu önemli şahsiyetlerin eserlerinin de bugün yeni nesiller tarafından okunması, tanınması gerekliliğinin altını çizen Yardım, şöyle devam etti:

"Bu şahsiyetler sayesinde bugün kültürümüz, ilmimiz, irfanımız ayakta duruyor. Yani medeniyeti yaşatan da biraz bu kültür ve birikimdir. O birikimi bugüne taşırsak çok daha sağlam zeminler üzerinde kendi medeniyetimizi inşa edebiliriz kanaatindeyim. Yani Tanpınar'ı saf dışı edemeyiz. Bir Peyami Safa'yı unutamayız. Bir Bahattin Özkişi'yi, Ahmet Kabaklı'yı, Osman Yüksel Serdengeçti'yi, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Akif İnan, Erdem Beyazıt gibi pek çok kıymetli isimlerimiz var ve bunlardan bazı zamanlar bahsedilince unutuluyor ve gençler tanımıyor."

Yardım, Türk toplumuna eserleri ile iz bırakan önemli şahsiyetlerin gençler tarafından tanınması için daha çok etkinlik düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Belgeseller hazırlayarak, belki adlarına yarışmalar organize ederek veya haklarında anma kitapları hazırlayarak bir şekilde günümüz nesillerine bu şahsiyetleri aktarmamız lazım. Ben bu duruma 'nesillerin buluşması' diyorum." şeklinde konuştu.

Yahya Kemal Beyatlı'nın "Kökü mazide olan atiyim" sözünü hatırlatan Yardım, "Bu çok veciz bir söz. Yani köküm sağlam ama geleceğe de bakıyorum, geçmişten vazgeçmiyor, gelecekten de ümidimizi kesmiyoruz. Bu anlamda hepimiz bence Yahya Kemal gibi maziden hız almalıyız ama geleceğe de emin adımlarla yürümeliyiz, gençlere tanıtmalıyız. O zaman bizim medeniyetimiz, kültürümüz, edebiyatımız çok daha haşmetli bir şekilde hayatını sürdürür." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :