"Mecliste yaşananlar parti olayıydı, etnik çatışma değil"

"Mecliste yaşananlar parti olayıydı, etnik çatışma değil"

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zaev:- "(27 Nisan'da mecliste yaşanan olaylar) Halk sakin. Hiç kimse anlaşmazlık, çatışma istemiyor. Bu meydana gelenler daha çok parti olayıydı, etnik çatışma değil"- "Mayıs ayında Makedonya'nın yeni bir

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGIC/BESAR ADEMI - Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev, mayıs ayında hükümetin kurulmasını beklediğini belirterek mecliste yaşananların partiler arası çatışma olduğunu, etnik çatışmayla alakasının bulunmadığını belirtti.

Zaev, geçen hafta mecliste yaşananları, ülkedeki siyasi krizi ve buna bağlı gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Meclisteki olaylar sırasında başından yaralanan Zaev, meclisin "demokrasinin mabedi" olduğunu ifade ederek hoş olmayan bu olayların ne Makedonya'da ne de dünyanın başka bir yerinde tekrarlanması temennisinde bulundu.

Zaev, 27 Nisan akşamı mecliste yaşananların, orada bulunan çok sayıda kişide tramvaya neden olduğunu vurgulayarak saldırıları "tasarlanmış" ve "kasten adam öldürmeye teşebbüs" olarak nitelendirdi.

O akşam meclisin kapılarını saldırganlara açanların isimlerinin bilindiğini ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğunu vurgulayan Zaev, tüm bunların, olayların tasarlanarak gerçekleştirildiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Meclis başkanı seçim sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zaev, geçmişte bu sürecin 1 ila 5 saatte tamamlandığını ancak bu kez 5 haftalık bir uzamanın söz konusu olduğunu söyledi.

Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) Milletvekili Talat Caferi'nin meclis başkanı seçilmesine ilişkin, Makedon milliyetçisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekillerince dile getirilen "yasa dışı eylem" suçlamalarını da yanıtlayan Zaev, "Her şeyin anayasa ve meclis kurallarına uygun şekilde olduğuna kanıt, onların mecliste bulunmalarıdır. Meclis başkanının koltuğunu, bizim onu alacağımız düşüncesi nedeniyle koruyorlardı ancak neden içerdeydiler? Zira anayasa ve kurallar uyarınca çoğunluğun karar verme hakkı olduğunu biliyorlardı." ifadelerini kullandı.

- "Caferi'nin seçilmesi en kabul edilir çözüm"

Arnavut milletvekili Caferi'nin profesyonel ve tecrübeli bir siyasetçi olduğunu kaydeden Zaev, sözlerini söyle sürdürdü:

"Şahsen Talat Caferi'nin gelecekteki muhalefet için de en kabul edilebilir çözüm olduğunu düşünüyorum. Onların saflarında bakanlık görevinde bulundu. Mecliste iyi bir koordinasyona sahip. Tüm partilerden adaylar seçerken tecrübesi olan kişilikleri seçiyorduk. Meclisteki çoğunluğun lideri olarak muhalefetle iyi bir iş birliğine ihtiyacımız olacağının farkındayım. Biz vatandaşlar ve devlet için varız. Bu yüzden birçok kanun ve reformu birlikte getirmemiz lazım."

Zaev, 27 Nisan'da meclise giren "Ortak bir Makedonya İçin" üyelerinin gerçekleştirdiği saldırılara başta Meclis Başkanı Caferi olmak üzere diğer BDI milletvekillerinin maruz kaldığını belirterek meclisteki şiddet olaylarının ittifaklarını daha da güçlendirdiğini, meclis çoğunluğunu oluşturan tüm etnik gruplar arasında dayanışma olduğunu ifade etti.

- "Arnavutluk milli marşının söylenmesi düşüncesizce bir hareket"

Caferi'nin meclis başkanı seçilmesi öncesinde milletvekilleri arasında yaşanan gerginliğe de değinen Zaev, BESA Hareketi Milletvekili Zekeriya İbrahimi'nin meclis kürsüsüne gelerek Arnavutluk milli marşını söylemesinin düşüncesizce bir hareket olduğunu ve bu hareketi kınadığını vurguladı.

Zaev, "Bunun olmaması gerekiyordu. Diğer ülkelerin marşları, o ülkelerin resmi temsilcileri orada bulunduklarında söylenebilir. Buna bu şekilde izin verilebilir. Biz Makedonya Cumhuriyeti'yiz. Çok etnikli ancak Makedonya Cumhuriyeti. Bunu eleştiriyor ve kınıyorum. Yanlış yapıldı." diye konuştu.

- Balkanlar'ın hedefi AB üyeliği

Çok etnikli Balkanlar'ın hedefinin AB üyeliği olduğunu ifade eden Zaev, "21. yüzyılda yaşıyoruz. Vatandaşlar özgür. Milliyetçilik vatandaşların üçüncü, dördüncü ihtiyacı. Milliyetçiliğin geleceği yok. Küresel dünya ileriye gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zaev, uluslararası güçlerin Balkanlar ve Makedonya üzerindeki etkisine de değinerek Makedonya'nın küçük bir ülke olduğunu, herkesle dostane ilişki kurması gerektiğini ancak yerinin AB ve NATO olduğunu vurguladı.

Hem Rusya hem de diğer Doğu ülkeleriyle dostluk kurmak istediklerini söyleyen Zaev, "Biz küçük bir ülkeyiz. Jeopolitik gelişmeler bize bağlı değil, biz dostluk istiyoruz. Yerimiz NATO ve AB'dir. Bunun bir başka alternatifi yok." dedi.

Zaev, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununun çözümü için ülkedeki siyasi aktörler arasında mutabakat sağlanmasının önemine işaret ederek bu mutabakatın ardından nihai kararı, vatandaşların referandumda vermesi gerektiğini savundu.

- Etnik çatışma yok

Makedonya'da etnik çatışma senaryolarını reddeden Zaev, mecliste yaşananların partiler arası çatışma olduğunu, etnik çatışma ile hiçbir alakasının bulunmadığını vurguladı.

Zaev, "Halk sakin. Hiç kimse anlaşmazlık, çatışma istemiyor. Bu meydana gelenler daha çok parti olayıydı, etnik değil." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki etnik gruplar arasındaki iş birliğinin gelecekte gelişeceğini söyleyen Zaev, "Bu iş birliğinin, ülkenin gelişimi ve ekonominin büyümesine de yararı olacak. Mayıs ayında Makedonya'nın yeni bir hükümete sahip olmasını bekliyorum. Demokratik süreçlere şans verelim. Dostluk mesajları gönderip el uzatalım. Çok etnikli ve çok dinli toplumumuzdaki dini inançlarımız, affetmemizi söylüyor." ifadelerini kullandı.

- "Yeni hükümet Türkiye ile mükemmel iş birliğine devam edecek"

Makedonya'nın birçok dostunun bulunduğunu ancak Türkiye'nin en büyük dostlarından biri olduğunu ifade eden Zaev, "Bizi ilk tanıdılar. Halklarımız dayanışma içerisinde. Geçmişte her alanda yardımda bulundular. Yeni hükümet, Türkiye ile karşılıklı yardım ve dostluk ruhu içerisinde mükemmel iş birliğine devam edecek. Türkiye bize NATO'da çok büyük yardımda bulundu. Biz bunu unutamayız. Çok sayıda Türk vatandaşı Makedonya'da yaşıyor. Türkiye maddi olarak da Makedonya'daki çok sayıda projeye destek oluyor." diye konuştu.

Zaev, "dost ülke" Türkiye'nin geçen hafta mecliste yaşanan olaylar hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek Türk yetkililerin, krizin atlatılması ve demokratik süreçlerin devam ettirilmesi için Makedonya ile yakından ilgilendiğini ve destek olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansına ilgisinden dolayı teşekkürlerini sunan Zaev, "Böyle önemli bir medya kuruluşunun ilgi ve dikkati için teşekkür ediyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :