Mecliste Klasik Türk Sanatları Sergisi

Mecliste Klasik Türk Sanatları Sergisi

TBMM Başkanı Kahraman:- "Sanatkar maddi destek konusunda hiçbir endişe içinde olmamalı, eser verebilmeli. O iklimi sağlamalıyız. Klasik sanat eserlerinin tablolarını evlerimizde bulundurmalıyız"

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Sanatkar maddi destek konusunda hiçbir endişe içinde olmamalı, eser verebilmeli. O iklimi sağlamalıyız. O iklimi sağlayan bir yapıyı da oluşturmalıyız. Klasik sanat eserlerinin tablolarını evlerimizde bulundurmalıyız." dedi.

Kahraman, Meclis Şeref Holü'nde, TBMM Milli Saraylara bağlı Klasik Türk Sanatları Eğitim Merkezinin usta öğretici ve uzman öğrencilerinin, hat, tezhip, ebru ve minyatür eserlerinden oluşan Klasik Türk Sanatları Sergisi'nin açılışını yaptı.

Burada bir konuşma yapan Kahraman, öz değerlere sahip çıkılması amacıyla klasik sanatların yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Meclis değil, her kurumun sanat faaliyetini desteklemesi, teşvik etmesi gerektiğine dikkati çeken Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kökümüzle büyüyeceğiz. Kökümüzü, kendi sanatımızı inkar etmeyeceğiz. Sanatkarlarımızı ve sanatımızı ne kadar teşvik eder, geliştirirsek o kadar mazimize, köklerimize sahip oluruz. Köklerin sağlamlığı bizim çınarımızı daha güçlü kılar. Bizden beklenen budur. Biz bir kültür, gönül coğrafyasına sahibiz. Bir büyük cihan devletinin varisiyiz. 3 kıta 7 denize hakim olmuş 20 milyon kilometrekareye ulaşmış bir topraklara sahibiz."

Sergide emeği geçenlere teşekkür eden Kahraman, "Sanatkar yetiştirmek zor bir hadise. Sanatkar maddi destek konusunda hiçbir endişe içinde olmamalı, eser verebilmeli. O iklimi sağlamalıyız. O iklimi sağlayan bir yapıyı da oluşturmalıyız. Klasik sanat eserlerinin tablolarını evlerimizde bulundurmalıyız." diye konuştu.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, Klasik Türk Sanatları Eğitim Merkezi'nde bu yıl 135 kursiyerin, geçmişi geleceğe bağlayan sanat alanlarında eğitim gördüklerini söyledi. Sergide hat, minyatür, tezhip alanında 60 eserin bulunduğunu dile getiren Yıldız, birkaç ay önce bombalanan salonda bugün çok değerli bir sergiyi sanatseverlerin beğenisini sunduklarının altını çizdi.

Sanatçılar, Kahraman'a, üzerinde Arapça yazılı "Kadere iman eden, kederden emin olur" yazılı tablo hediye etti.

"Ecel emele güler, takdir de tedbire güler" sözünü hatırlatan Kahraman, "Emeliniz vardır, gelecek sene bir şey yapacaksınız, bir yere ziyarete gideceksiniz. Ecel der ki, 'Biraz sonra geliyorum.' Takdir de tedbire güler, 'Tren kazası olur, biz uçakla gidelim' dersiniz, efendim o uçak da düşer. Ama siz kul olarak tedbiri almak zorundasınız. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, hemen ölecekmiş gibi ahiret için." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :