Mecliste 3 saat süren savunma

Mecliste 3 saat süren savunma

TBMM Genel Kurulunda, partisinin Şırnak Milletvekili Sarıyıldız adına 3 saatlik savunma yapan HDP'li Beştaş, yorulmadığını, ancak dinleyen milletvekili arkadaşlarının haklarını gözettiği için daha fazla konuşmasını uzatmadığını söyledi

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - TBMM Genel Kurulunda, dün partisinin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız adına 3 saatlik savunma yapan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kendisinin yorulmadığını, ancak dinleyen milletvekillerinin haklarını gözettiği için konuşmasını daha fazla uzatmadığını belirtti.

Beştaş, Meclis Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyonun, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki raporunun dün Genel Kuruldaki görüşmelerinde Sarıyıldız adına yaptığı savunmaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kürsüye 3 saat konuşma yapmak üzere çıkmadığını ifade eden Beştaş, milletvekilliğinin düşürülmesinin ciddi bir gündem olduğunu söyledi. Beştaş, bunun Türkiye tarihinde karşılaşmadıkları bir uygulama olduğunu savunarak, hukuka aykırılık bulunduğunu, bunu anlatma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Savunma makamı olarak kürsüde bulunduğunu dile getiren Beştaş, bir milletvekili arkadaşını savunmanın, vicdan ve adalet duyusu açısından ayrı bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Beştaş, "Kürsüye 'Şu kadar konuşacağım' diye çıkmadım. Hatta öyle bir an geldi ki dinleyebilseler, çok daha uzun konuşabilirdim. Biraz da dinleyen milletvekili arkadaşlarımın haklarını gözettim. Amaç konuşmuş olmak değil, anlatabilmek." dedi.

İnanarak, hissederek yaptığı ve aynı zamanda avukat olduğu için 3 saat kürsüde olmaktan dolayı yorulmadığını dile getiren Beştaş, "Umarım Türkiye'de olumlu şeylere vesile olur. Buna 'rekor' diyorlar. Bu rekor demokrasinin rekoru olsun isterim. Konuşmam ortamı geren bir konuşma değildi. Bu bizim görevimiz, dün o görev bana verilmişti. Meclis çatısı altında hiçbir milletvekilinin böyle bir muameleye maruz kalmaması için yaptık. Yoklama bugüne kadar öncelenmeyen bir durumdu. Müşahede ile Meclis açılıyor. O gözlemle açılan oturumlarda Sarıyıldız yok sayılmış; nedeni mazeret vermesi. Mazeret vermeyen var sayılıyor, mazeret veren yok sayılıyor." diye konuştu.

Genel Kuruldaki konuşmasını topuklu ayakkabıyla yaptığının anımsatılması üzerine Beştaş, "Topuklarım engel değildi." diye espri yaptı.

Sarıyıldız ile mesajlaştıklarını ifade eden Beştaş, Sarıyıldınız'ın kendisine teşekkür ettiğini anlattı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :