Meclis, yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarını araştıracak (1)

Meclis, yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarını araştıracak (1)

TBMM Genel Kurulunda, yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının belirlenerek iadelerinin sağlanması ve mevcut kültür varlıklarının korunması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının belirlenerek iadelerinin sağlanması ve mevcut kültür varlıklarının korunması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

Araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeye dört siyasi parti de imza verdi.

Ortak önerge üzerinde söz alan MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, önerge üzerinde uzlaşma olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Anadolu'dan giden insanlığın ortak hafızası eserlerin değişik yerlerde sergilendiğini belirten Ersoy, bunlarla ilgili çalışma yapacaklarını kaydetti.

Ersoy, "Lizbon'a gemisiyle giden bir Osmanlı ailesi buradan toparladığı tüm objelerle orada müze yapabilmiş. O eserleri Türkiye'ye kazandırabilmek için bir sermayenin 'Ben de onu tekrar buraya getirmek istiyorum' diyebilmesini hayal ediyoruz." diye konuştu.

Arkeoloji ve sanat tarihi anlayışındaki zihniyetin üzerine yeni ilavelerin yapılması gerektiğini dile getiren Ersoy, arkeoloji müfredatında derli toplu bir bütünlük olmadığını söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, farklı dinlere, etnisiteye mensup halkların ortaya koyduğu birbirinden değerli kültürel mirasın varisleri olarak, bu kültürel mirası koruyup sonraki kuşaklara aktarmada oldukça başarısız bir noktada olduklarını söyledi.

Dora, tarihi ve kültürel eserleri koruma konusunda sınırlı, kesintili ve tepeden inmeci girişimlerin, gerek ilgili devlet kurumları nezdinde ve gerekse halkta nitelikli bir koruma bilinci oluşturamadığını belirtti.

Bu arada, araştırma komisyonu kurulmasının kabul edilmesinin ardından, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :