"Meclis-i Nisa" programı

"Meclis-i Nisa" programı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:"Kız çocuklarının eğitim süreçlerine katılımın desteklenmesi, erken evliliklerin önlenmesi, kadınlara yönelik mesleki gelişim programlarının ve kadın istihdamının teşviki hükümetimizin üzerinde titizlikle durduğu mes

KONYA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kız çocuklarının eğitim süreçlerine katılımın desteklenmesi, erken evliliklerin önlenmesi, kadınlara yönelik mesleki gelişim programlarının ve kadın istihdamının teşviki hükümetimizin üzerinde titizlikle durduğu meselelerdir." dedi.

Kaya, Meram Belediyesinin Dedeman Otel'de düzenlediği "İslam'da kadın" temalı "Meclis-i Nisa" programında yaptığı konuşmasına, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı.

Aladağ ilçesine dün gittiğini, yangından hayatını kaybeden öğrencilerin ailelerini hastanede tedavi görenleri ziyaret ettiğini anlatan Kaya, "Anne olarak, evladını kaybeden annelerle konuştukça yüreğim yandı. Rabbim böyle bir acıyı milletimize bir daha yaşatmasın." ifadesini kullandı.

Kaya, kadının her dönemde insanlığın ortak değeri olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, kadim medeniyetin kadının erkekle toplum hayatının her alanında yer alması gerektiğini aktardı.

Bunun en çarpıcı örneğinin 15 Temmuz gecesi olduğuna işaret eden Kaya, milletin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kahramanca direnerek hainlerin heveslerini kursağında bıraktığını dile getirdi.

Kaya, o gece vatan ve millet aşkıyla en önde kadınların yer aldığına dikkati çekerek, gecenin tüm kahramanlara teşekkür etti.

Kadın olmadan ilimden ve irfandan söz edilemeyeceğini belirten Kaya, cahiliye döneminde köleleştirilen, zayıf varlık ilan edilen diri diri toprağa gömülen kadının, İslamla birlikte şeref bulduğunun altını çizdi.

Kaya, İslam'ın, kadın ve erkeği basit bir eşitlik denklemi içinde tanımlamadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İslam, huzur, mutluluk ve rahmet vesilesi saydığı kadını beşeriyetin onurlu bir varlığı olarak kabul etmiştir. Vahiyle gelen bu anlayış, kadını aile ve toplum hayatında başarının, huzurun, mutluluğun, birliğin ve beraberliğin sembolü haline getirmiştir. Batı toplumlarında trajik görünüm alan aile kurumunun çöküş sebebi, kadının ait olduğu yerden uzaklaştırılmasıdır. Batılaşma serüveni İslam dünyasında son yüzyılda yoğun bir şekilde yaşadığı süreç. Bu süreçte Batıya teslimiyetçi yaklaşanlar aynı zamanda Batının İslam'a ve Müslümanlara bakış açısını da modernleşme adına kabul etmişlerdir. Yani Batı'nın ciddi desteklerle ayakta tuttuğu 'İslamofobi' algısına hizmet etmişlerdir."

İslam dünyasının, etnik ve bölgesel savaşlar ile terör örgütlerinin işgal ve istilalarından başını kaldıramadığını dile getiren Kaya, burada yok edilenin sadece şehirler olmadığını, aile ve kadının da yok edildiğini belirtti.

- 300 bin kız çocuğu okulla tanıştı

Bakan Kaya, aile ve kadın olmadan medeniyetin olmayacağının altını çizerek, toplumsal önyargıların yıkılması, zihinsel dönüşümün sağlanması ve kadının toplumda hak ettiği yeri alması için sosyal politikalar geliştirdiklerini ifade etti.

Son 14 yıllık süreçte hak ve özgürlükler konusundaki yaptıkları köklü değişimlerle kadını başarıya taşıyacak fırsatların önünü açtıklarını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Eğitim ve istihdam konusunda ciddi teşvikler getirdik. Eğitim koşullarının iyileştirilmesi, kadının çalışma şartlarının düzenlenmesi, iş-yaşam uyumunun sağlanması ile büyük bir zihniyet dönüşümünü de başlatmış olduk. Kız çocuklarının eğitim süreçlerine katılımın desteklenmesi, erken evliliklerin önlenmesi, kadınlara yönelik mesleki gelişim programlarının ve kadın istihdamının teşviki hükümetimizin üzerinde titizlikle durduğu meselelerdir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülük ettiği 'Haydi kızlar okula' kampanyası ile 300 bin kız çocuğumuz okulla tanıştı. Yine 'Anne kız okuldayız' kampanyası ile nice kadınımız evlatlarıyla eğitim alma imkanı buldu."

"İslam'da Kadın" konusunda sunumların yapıldığı programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Musa Arat ve AK Parti Konya milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı