Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu

Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu

Komisyon Başkanı Tamer:- "Türkiye'deki çölyak hastalarıyla ilgili eksiklikleri ve problemleri ortaya koyup bunu hayata geçirmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya başlıyoruz"

TBMM (AA) - Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu Başkanı İsmail Tamer, "Türkiye'deki çölyak hastalarıyla ilgili eksiklikleri ve problemleri ortaya koyup bunu hayata geçirmek için elimizden ne geliyorsa komisyon üyesi arkadaşlarımızla birlikte yapmaya başlıyoruz." dedi.

Çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarının araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer başkanlığında toplandı.

Tamer, toplantıya katılan çölyak derneklerinin temsilcilerine teşekkür ederek, hep birlikte bu konuyla ilgili olarak verimli bir çalışma yürüteceklerini söyledi.

İsmail Tamer, "Türkiye'deki çölyak hastalarıyla ilgili eksiklikleri ve problemleri ortaya koyup daha sonra bunu hayata geçirmek için elimizden ne geliyorsa komisyon üyesi arkadaşlarımızla birlikte yapmaya başlıyoruz. Hayırlı olsun. İnşallah bu hastalarımıza hayırlı işler yapmamızı Allah bize nasip eder." diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, komisyonun, dünyada çölyak konusunda kurulan ilk komisyon olduğunu belirterek, bu hastalığın yıllardır bilindiğini, hastalığın asıl sıkıntılı ayağının toplumsal boyutu olduğunu dile getirdi.

Çölyak hastalarının çoğunlukla orta ve düşük gelir seviyesindeki kişiler olduğunu ifade eden İrgil, bu kişilere devlet tarafından destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çölyak hastalarının glutensiz gıdalara ihtiyaç duyduğuna işaret eden İrgil, bu ürünlere ücretsiz erişimin sağlanması gerektiğini ifade etti.

İrgil, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çölyak konusunda bilinen uzmanlar, ilgili derneklerden temsilciler ve glutensiz ürünler ithal eden şirket temsilcilerinin komisyonda dinlenilmesini istedi.

MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul da böyle bir komisyon kurulması için katkıda bulunanlara teşekkür etti, çölyak hastalarının ve ailelerinin sorunlarının çözülmesi için her şeyi yapacaklarını kaydetti.

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı da çölyak hastalarıyla ilgili çok boyutlu bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise bu hastalığa karşı duyarsız kalmanın mümkün olmadığını dile getirerek, normal gıdalardan pahalı olan glutensiz gıdalarla ilgili olarak yardımda bulunulması gereğine dikkati çekti. Cevheri, diğer ülkelerde çölyak hastalarıyla ilgili neler yapıldığına ilişkin örneklerin de komisyonda ele alınmasını istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya da kızının çölyak hastası olduğunu belirterek, günlük yaşamın, okulun ve tatilin her birinin çölyak hastası çocuğu olan aileler için çeşitli sorunlar barındırdığını kaydetti. Sarıkaya, komisyon çalışmaları kapsamında, hem yurt içindeki hem yurt dışındaki uzmanlardan da görüş alınarak, çölyak konusunda Türkiye'nin 10-20 yıllık perspektifinin oluşturulabileceğini dile getirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise komisyonun yapacağı çalışmalarla çölyak hastaları için hayırlara vesile olmasını diledi.

Toplantıya katılan çölyak derneklerinin temsilcileri de yaşadıkları sıkıntıları ve çalışmalarını anlatarak, TBMM'de bu konuda bir komisyonun kurulmasının kendilerini çok sevindirdiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :