İl Milli Eğitim'den açıklama

İl Milli Eğitim'den açıklama

01 Temmuz 2015 tarihinde muhtelif basın organlarında çıkan "Eğitim İş Konya Şubesinden Konya İl Milli Eğitim Müdürüne Suç Duyurusu" içerikli haberlere istinaden aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 124. Maddesinde “Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde ve yurt dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125. Maddede sıralanan disiplin cezalarından biri verilir” denilmektedir. Bu nedenlerle kamu yönetimini düzenleyen kurallara uymayan personelin kusurlu davranışları “idari suç” niteliğinde değerlendirilip “disiplin cezası” adı verilen tedbirlere başvurulmaktadır.

Bir kamu görevlisinin kusurlu bir harekette bulunduğunun şikayet, ihbar veya basın yoluyla ya da denetimler sırasında doğrudan öğrenilmesi üzerine inceleme-soruşturma işlemi yetkili merciin bu konuda vereceği onay ile başlamış olur.

Mevzuatları doğrultusunda nöbet görevlerini yerine getirmeleri gerekirken sendikaların çağrısı üzerine bazı öğretmenlerin bu görevlerini yerine getirmedikleri ile ilgili tutanaklar Maarif Müfettişleri Başkanlığına iletilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün tüm illere gönderdiği 19/01/2015 tarih ve 552724 sayılı “Nöbet Görevi” konulu yazısında “Üyesi olduğu sendikanın çağrısı üzerine okullarda nöbet görevini yerine getirmeme eylemine katılan öğretmenlerle ilgili kurumların kendi yönetmeliklerinde bu konuda düzenlemenin olduğu ve bu çerçevede işlem yapılması gerektiği" belirtilmiştir. Bunun üzerine ilgili personeller hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştır.

Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen bütün iş ve işlemler mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır.  Mevzu bahis haberlere konu olan sendikanın açıklamasında, o  sendikanın üyelerine karşı "baskı" kurulduğu iması oluşturulmakta ve kanunlara aykırı davrandığımız iddiasında bulunulmaktadır. Bu art niyetli iddia tümüyle asılsızdır. Kanunlar tüm sendika üyelerine ya da herhangi bir sendika üyesi olmayan personellere eşit şekilde uygulanır.  Müdürlüğümüz bünyesindeki tüm personele yaklaşımımız da bu şekildedir. Ayrıca yasalar tarafından belirlenmiş sendikal haklarını kullanan hiç kimse en ufak bir sıkıntı yaşamazken bu açıklamanın yapılmasını manidar bulduğumuzu belirtmek istiyoruz.  Ancak  kanunlara aykırı davranan ve eğitim öğretimi olumsuz etkileyecek bir davranışta bulunan  herkesin gerekli inceleme ve soruşturmanın muhatabı olacağı da tabiidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.    Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder GÜRSOY