MEB-Ehliyet Sınav Sonuçları Açıklandı mı? (12 Temmuz Ehliyet Sınav Soru-Cevapları Tıkla)

MEB-Ehliyet Sınav Sonuçları Açıklandı mı? (12 Temmuz Ehliyet Sınav Soru-Cevapları Tıkla)

MEB Ehliyet Sınav Sonuçları Açıklandı mı? Ehliyet Sınav Sonuçları Soru-Cevapları. 12 Temmuz ehliyet Sınav Sonuçları 21 Temmuz günü mü açıklanacak?

MEB Ehliyet Sınav Sonuçları Açıklandı mı? Ehliyet Sınav Sonuçları Soru-Cevapları. 12 Temmuz ehliyet Sınav Sonuçları 21 Temmuz günü açıklanması bekleniyor. 12 Temmuz MEB 2014 MEB Ehliyet Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 12 Temmuz 2014 Ehliyet Sınav Sonuçları Soruları ve Cevapları açıklanaınca sitemizde olacak. 12 Temmuz ehliyet Sınav Sonuçları 21 Temmuz günü açıklanması bekleniyor. MEB tarafından açıklanınca Sitemizdeki linklerden ulaşabileceksiniz. 12 Temmuz 2014 ehliyet sınav sonuçları MEB tarafından açıklanınca sitemizden öğrenebileceksiniz. Ehliyet Sınav Sonuçlarıda açıklanınca sitemide olacak. Adaylarlar merakla ehliyet sınav giriş yerlerini bekliyordu. Sınav yerleri için tıklayın... Sınavda dikkat edilecek hususlar; Örneğin, sınav esnasında arabaya binerken emniyet kemerini takmayan, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmeyen sürücülerin sınavı araba hareket etmeden sona ermiş sayılacak. Ehliyet alabilmek için daha önce düzenlenen teorik sınavı geçen adaylar, haftasonu yeni düzenlemeye göre ilk direksiyon sınavında ter döktü. Ancak, yeni yönetmelik çıkmadan önce ehliyet kurslarına kayıt yaptıran sürücü adayları eski hükümlere göre direksiyon sınavına değerlendirmeye tabi tutuldu. Sınavdaki yeniliklerden bir diğeri de sınav için 30 dakika süre verilmesi olurken, ayrıca ilk kez direksiyon sınavlarında müfettiş ve bakanlık denetçisi görevlendirildi. 

14 HAZİRAN EHLİYET SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

MEB 2014 MEB Ehliyet Sınav Tarihleri ne zaman - 2014 MEB en yakın Ehliyet Sınavı Tarihi Ehliyet Sınavı Uygulama Sınav Tarihleri, 2014 MTSAS Toeri Sınavları, 2014 MTSAS Uygulama Sınavları, Ehliyet Sınav Sonucları, en yakın ehliyet sınavı ne tarihi ilgili detaylar sitemizde bulabilirsiniz. Bundan önceki Ehliyet sınavlarında çıkmış tüm sorularda sizlere sunulmuştur. 12 Temmuz'da yapılacak sınav sonuçları 21 Temmuz'da açıklanması bekleniyor.

12 TEMMUZ EHLİYET SINAVI DETAYLARI
Ehliyet Sınavı 12 Temmuz 2014 Cumartesi günü saat 11:00'da başlayıp 12:00'de sona erecek. 13 İlk Yardım Bilgisi, 27 Trafik ve Çevre Bilgisi, 10 soru da Motor dersinden olmak üzere toplam 50 soru bizleri bekliyor. Sınav süresi 50 soru için 60 dakika.
Sınav Kayıt Ücretleri:
12 Temmuz 2014 Ehliyet Sınavı Kayıt Ücretleri 30 Mayıs ile 26 Haziran tarihleri arasında yatırılmış olması gerekmektedir.
Ehliyet sınavına girecek adaylar için hazırlanan Ehliyet Sınavı Soruları sayfasında adayların sınavda başarı göstermeleri için en fazla önem taşıyan ehliyet sorularını ve cevaplarını MEB kaynağıyla sizlere sunacağız. Ondan önce sizlere sınav hakkında birkaç tavsiyede bulunacağız. Bu tavsiyeler ışığında sınava hazırlanırsanız ehliyet sınavını dert etmenize gerek kalmayacaktır. Ehliyet sınavındaki Trafik testi diğer iki teste nazaran daha kolay bir test. Trafik testini ehliyet sınavı kitabından yüzeysel bir okuma gerçekleştirerek, ilk yardım ve motor testlerini ise en az iki defalık biraz daha detaylı bir okuma yaparak sonrasında ise en az son 5 yılın çıkmış sorularını 2012 ehliyet sınavı sorularından başlayarak çözerseniz sınavı başarıyla atlatmanız mümkün.

SINAV TARİHİ                                AÇIKLANMA TARİHİ

12 Ocak 2014 Pazar                             22 Ocak 2014

08 Şubat 2014 Cumartesi                 17 Şubat 2014

08 Mart 2014 Cumartesi                  18 Mart 2014

14 Haziran 2014 Cumartesi             24 Haziran 2014

12 Temmuz 2014 Cumartesi           21 Temmuz 2014

09 Ağustos 2014 Cumartesi           19 Ağustos 2014

06 Eylül 2014 Cumartesi                 16 Eylül 2014

18 Ekim 2014 Cumartesi                   28 Ekim 2014

06 Aralık 2014 Cumartesi                16 Aralık 2014

EHLİYETLERE SON KULLANMA TARİHİ GELİYOR
Tepeköy Sürücu Kursu Müdürü Gül Göllücelioğlu, İçişleri Bakanlığı'nın 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin önemli değişiklikler yapacak tasarı üzerindeki çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, söz konusu tasarı ile bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma döneminin sona ereceğini söyledi. Düzenleme ile motorlu bisikletler (M), motosiklet (A), Otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgelerinin sadece 10 yıl için geçerli olacağını hatırlatan Göllücelioğlu, "Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler 5 yılda bir yenilenecek. 10 yılı dolduran ve ehliyetinin süresi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunu alarak sürüş testlerinden başarı ile geçen sürücüler ehliyetinin süresini 10 yıllığına uzatmış olacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor" dedi.


C VE D SINIFI EHLİYETLER 5 YILDA BİR YENİLENECEK

İçişleri Bakanlığı, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği' önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Göllücelioğlu, "Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısı ile sürücü belgelerin yenilenme süreleri ve şartları belirlendi. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Düzenleme ile 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi sona erecek. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek" diye konuştu.

TARİHİ UZATMAK İÇİN TESTE GİRME ŞARTI

Ehliyetin son kullanma tarihinin yazılı olarak belgede yer alacağını da hatırlatan Göllücelioğlu, "Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden geçirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek. Bu şekilde değiştirilen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve 343 TL idari para cezası uygulanacak." dedi.

EHLİYET ŞEKLİ DEĞİŞECEK, BAKANLIK 3 FARKLI MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Yeni tip sürücü belgelerinin Maliye Bakanlığı ile darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı'nca belirleneceğini kaydeden Tepeköy Sürücü Kursu Müdürü Gül Göllücelioğlu; "3 farklı sürücü belgesi prototipi hazırlanarak İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlar Kurulunda sunumu yapıldıktan sonra ehliyetlerin son haline karar verilecek. Ehliyetlerin şekli ve koşulları değiştirilecek. Sürücü belgesinin tasarımı gerek Karayolu Trafiği Konvansiyonu, gerekse Avrupa Birliği'nin 91/439 ve 2006/126 sayılı direktiflerinde belirtilen içerik, şekil ve güvenlik unsurları göz önünde bulundurularak ISO 18013-1, 2, 3 standartlarına göre hazırlanıyor.Yeni ehliyetler Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı personeli ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü personelinin çalışmaları sonucunda tasarlanıyor. Yeni ehliyetlerin ön yüzünde fotoğraf, adı-soyadı, doğum yeri, tarihi, geçerlilik süresi yazılacak. Sol üst köşede TR kısaltması ve sağ üst köşede Türkiye Cumhuriyeti yazılacak ve Türk bayrağı bulunacak. Düzenleme ile ehliyetler yeniden sınıflandırılacak ve otomobil kullananlara 'B' sınıfı ehliyet verilecek. Kamyon sürücülerinin sınıfı C ve CE, otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının D1, D1E,D ve DE olacak. Traktör sürücülerine F, iş makinesi sürücülerine G, araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmak üzere K sınıfı ehliyet verilecek. Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerine, İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek tarihten itibaren başlanacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor" açıklamasında bulundu. Yeni sürücü belgelerinin ön yüzünde yer alacak olan bilgileri de veren Göllücelioğlu; "Soyadı, adı, diğer adları, doğum tarihi ve yeri, veriliş tarihi, geçerlilik tarihi, belgeyi veren makamın adı, TC kimlik numarası, belge numarası, belge sahibinin fotoğrafı, belge sahibinin imzası, sürücü belgesi sınıfı bilgileri." Kartın arka yüzünde ise sürücü belgesi sınıfı, sürücü belgesi sınıfına ilişkin veriliş tarihi, sürücü belgesi sınıfına ilişkin geçerlilik tarihi, kodlanmış bir şekilde her bir taşıt kategorisine ilişkin ilave bilgiler veya kısıtlamalar, kan grubu, ticari araç sürücüleri için yonga alanı (çip takılabilecek alan) bilgileri yer alacak" dedi. 

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

e. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.

f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

g. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

h. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ı. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu adaylardan;

a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,

b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,

c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu'nu kayıt esnasında MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,

e. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi istenmektedir.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

14 HAZİRAN EHLİYET SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN


EHLİYET SINAV SONUÇLARI LİNKİ AŞAĞIDADIR...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Motorlu Taşıtlar Sürücü Belgesi - Ehliyet Sınav Sonuçlarını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.



EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

SINAV TARİHİ                                AÇIKLANMA TARİHİ
12 Ocak 2014 Pazar                             22 Ocak 2014
08 Şubat 2014 Cumartesi                 17 Şubat 2014
08 Mart 2014 Cumartesi                  18 Mart 2014
14 Haziran 2014 Cumartesi             24 Haziran 2014
12 Temmuz 2014 Cumartesi           21 Temmuz 2014
09 Ağustos 2014 Cumartesi           19 Ağustos 2014
06 Eylül 2014 Cumartesi                 16 Eylül 2014
18 Ekim 2014 Cumartesi                   28 Ekim 2014
06 Aralık 2014 Cumartesi                16 Aralık 2014

 

-EHLİYET CEZA PUANI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ-

EHLİYET SINAV SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK -  Ehliyet sınavlarındageçen yıl 120 olan soru sayısı  60'a, 150 dakikaolan sınav süresi de 75 dakikayaindirilmişti. Bu yıl 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere ehliyet sınavlarının süresi ve soru sayısındadeğişiklik yapıldı. Bunagöre sınavlardaki soru sayısı 60 'tan 50 'ye indirildi. Bunaparalel olarak da75 dakikaolan sınav süresi de 60 dakikaolarak yeniden belirlendi. İlk uygulama, 12 Ocak 2014'te yapılan sınavdan itibaren  geçerli oldu.

EHLİYET SINAV GİRİŞ BELGESİ 
a. Sınav giriş belgesi fotoğraflı olup söz konusu belgede adayın salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde adayın sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. 
Aday, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın, vb.) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve YEĞİTEK Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığının uygun görüşü ile adayın sınav yeri değiştirilebilir. 
b. Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde MTSK'nın adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği dersler ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde adayın T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur. 
c. İlçe milli eğitim müdürlüğü, MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. MTSK Müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı adaya teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır. 
d. Adaylara ayrıca fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir. 
e. Adayın sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.

Ehliyet sınavı değişiyor
Türkiye'de trafik kaza sayılarının ve ölümlü kaza oranlarının Avrupa ülkelerine göre fazla olması üzerine Avrupa ülkelerindeki ehliyet sınav sistemini inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Kılavuzu'nda köklü değişiklikler yaptı. 2013'ten itibaren bütün motorlu taşıt sınavları yeni kılavuza göre yapılacak. Ehliyet sınavındaki yazılı soru sayısı azaltılarak pratik ağırlıklı hale getirildi. Sorular ve sınav süreleri yarıya indirildi. Yılda 6 kez yapılan sınav sayısı da 7'ye çıkarıldı.

SORU SAYISI AZALDI
Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanmak isteyenlerin aldığı “B” ehliyeti için yapılan sınavda soru sayısı 120'den 60'a indirilirken, sınav süresi 75 dakikaya düşürüldü. Bu çerçevede ehliyet sınavında İlk Yardım Bilgisi dersinden adaylara sorulan soru sayısı 30 iken 15'e, Trafik ve Çevre Bilgisi dersinden sorulan soru sayısı 50'den 25'e, Motor ve Araç Tekniği dersinden sorulan soru sayısı da 40'dan 20'ye çekildi. Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanacakların aldığı A1-A2 ehliyet sınıfı sınav sorusu 90'dan 45'e düşürülürken, süre de 120'den 60 dakikaya indirildi. Kamyon, Çekici ve Otobüs kullanmak isteyenlerin aldığı 'C-D-E' türü ehliyetlerinde ise sınav sorusu 120'den 60'a, yapılma süresi de 150'den 75 dakikaya çekildi. Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanan hasta veya engellilerin aldığı 'H' sınıf ehliyet sınav soruları da 80'den 40 indirilirken, süresi de 100'den 50'ye düşürüldü. Yeni Ehliyet ve Kimlik kartları ne zaman değiştirilecek.İçişleri Bakanı Güler, çipli kimlik kartlarının yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlara dağıtılacağını bildirdi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, AA muhabirine, Bakanlığının yürüttüğü önemli projeler arasında yer alan çipli nüfus cüzdanının, uluslararası standartlara uygun ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartları olduğunu söyledi. Türkiye'deki bütün nüfus kimlik kartlarını 3 yılda değiştirmeyi planladıklarını anlatan Güler, "2014'ten itibaren başlayacak, 3'te biri 2014, 3'te biri 2015 ve 2016 olmak üzere her yıl 25-30 milyon aralığında, yeni ürettiğimiz nüfus cüzdanlarını dağıtmış olacağız" dedi. Güler, Nüfus Kanunu'nda uluslararası standartları öngören bir değişikliğe gidilmesinin planlandığını dile getirerek, çalışmaları en kısa zamanda tamamlayıp, Bakanlar Kuruluna sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Yeni sürücü belgeleri
Bakan Güler, sürücü belgelerinin de şekil, içerik ve güvenlik unsurları açısından AB kriterlerine uygun hale getirildiğini anlattı. Sürücü belgelerinin tek merkezden basımı için Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü tesislerinde bir baskı merkezi oluşturulduğunu dile getiren Güler, "Bastırılan hüviyetler, aynı zamanda barkod niteliği de taşıyacak, bunlarda çip yok, barkod var. Bunlar kimliklendirilerek şahısların adreslerine gönderilecek" diye konuştu.


"Emniyet kendi alanı içine çekilsin gayreti içindeyiz"
Güler, uzun süredir bürokrasideki iş ve işlemlerin azaltılması ve bununla ilgili mevzuatın düzeltilmesi çalışmalarının yapıldığını bildirdi. Pasaport verme işleminin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredileceğini, bununla ilgili tesislerin hazırlandığını ifade eden Bakan Güler, "Önümüzdeki günlerde yapacağımız bir idari düzenlemeyle pasaportların verilmesini de Nufüs ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne vermiş olacağız. 2014'te başlayabileceğimizi umuyorum" dedi.


Koruma memurluğu
Bakan Güler, hassas yerlerin, binaların, tesislerin, kişilerin korunmasıyla ilgili emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde "koruma memurluğu" adı altında yeni bir sınıf oluşturduklarını hatırlattı. Bu konudaki çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güler, Bakanlar Kurulu'na sunmayı planladıklarını bildirdi. Güler, "Bizim niyetimiz yıl sonuna kadar, tabii bütçe görüşmelerindeki takvimi de dikkate alarak en kısa zamanda, Bakanlar Kuruluna sunarak, kanunlaştırmak istiyoruz. Hemen 2014'ün başından ilk fırsatta 4 aylık bir eğitim, 2 aylık da tatbiki bir eğitim olmak üzere ilk planda 10 bin kişiyi bir yıl içinde düşünüyoruz. Maaşları polislerden çok az farklı olacak. Arkadaşlarımız 6 yıllık başarılı görev sürelerini bitirirlerse polis de olabilecekler" dedi.



EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

En yaygın ehliyet tipi

Türkiye'de Ehliyetler kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil ehliyeti olan B'dir.

Ehliyet Alacaklarda Aranan Şartlar

Motorlu taşıtların ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesi kanunen yasaktır. Taşıtlar ancak, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.Uluslararası sürücü belgesi Türkiye Turing Kurumu tarafından verilmektedir.

Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

1) A1, A2 ve F sınıfı ehliyet alacakların 17

2) B, G ve H sınıfı ehliyet alacak olanların 18,

3) C, D ve E sınıfı ehliyet alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren meslek yüksek okullarını bitirenlerde bu şart aranmaz), Mezun olma şartı ise 01/07/2011 tarihine kadar en az ilkokul ,bu tarihten sonra ise ilköğretim mezunu olma zorunluluğu vardır.

Sağlık Şartı

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yönetmelikte belirtilen esaslara göre Sürücü Olur raporu almaları gerekir.

 

Verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tesbiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır.

Sürücü olur raporu alamayan sürücü adayları,kayıt defterinde bilgileri geçildiği tarihten itibaren Türkiye'deki diğer sağlık kuruluşlarından da sürücü olur raporu alamaz.Sürücü raporu alacak kişiler hangi ilde sürücü kursuna yazılmışlarsa o ildeki bir sağlık kuruluşundan bu raporu almak zorundadırlar.

Eğitim ve Sınav Şartı

Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.

Sürücü kursu sınavları Teorik Sınav ve Direksiyon Sınavı olmak üzere 2 aşamalıdır.Teorik sınav,EĞİTEK tarafından yapılan merkezi sistem bir sınavdır.Sınav tarihleri sene başında belli olur ve 2 ayda 1 teorik sınav yapılır.Sonuçlar da yine EĞİTEK tarafından değerlendirilir.

Teorik sınav'da sürücü adayları 3 dersten sorumludurlar

Trafik ve Çevre Bilgisi,

Motor Bilgisi ve Araç Tekniği (H sınıfı adaylar motor dersinden muaftır)

İlkyardım bilgisi.

Daha önceden ehliyeti olanlar ise önceki ehliyet sınıflarına göre sınava tabi tutulurlar.

Sınavda başarılı olabilmek için 3 ders için de ayrı ayrı 100 üzerinden 70 puan almak şartı vardır.

Hükümlü Olmama Şartı

765 sayılı Türk Ceza Kanunu nun 403 ve 404. maddeleri

1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun un 29 uncu maddesi

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun un 12 nci maddesinin 2.ve takip eden fıkraları

4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu nun 6 ncı maddesi

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 maddesinin 7 fıkrası

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 188 190 ve 191.maddeleri

EHLİYET SINAVI KAÇ KEZ DÜZENLENİYOR?

2013 Motorlu Taşıt Sürücü Sınavı (MTSS) Ehliyet sınavı hakkında bilgi:

Her yıl olduğu gibi bu senede yılda 7 kez Ehliyet Sınavı yapılmaktadır. Ehliyet sınavında Teorik ve Pratikolmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Teorik kısım 3 bölümden oluşur ve bunlar Trafik, İlk Yardım ve Motor Bilgisinden oluşmaktadır. Bu bölümlerden toplam soru ve süre miktarı değişmektedir.

A1 – A2 ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (20), Motor ve Araç Tekniği (10) toplamda 45 soru sorulmakta ve 60 dakika süre tanınmaktadır.

B ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (20) toplamda 60 soru sorulmakta ve 75 dakika süre tanınmaktadır.

C – D – E ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (20) toplamda 60 soru sorulmakta ve 75 dakika süre tanınmaktadır.

F – G ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (20), Motor ve Araç Tekniği (15) toplamda 50 soru sorulmakta ve 65 dakika süre tanınmaktadır.

H ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (0) toplamda 40 soru sorulmakta ve 50 dakika süre tanınmaktadır.

2014 EHLİYET SINAV TAKVİMİ

14 Haziran 2014 Cumartesi 24 Haziran 2014
12 Temmuz 2014 Cumartesi 21 Temmuz 2014
09 Ağustos 2014 Cumartesi 19 Ağustos 2014
06 Eylül 2014 Cumartesi 16 Eylül 2014
18 Ekim 2014 Cumartesi 28 Ekim 2014
06 Aralık 2014 Cumartesi 16 Aralık 2014

ı

1 Eylül 2012 Motorlu Taşıtlar Sınavı Soru ve Cevap Anahtarları

ı

 

 
 
 

Etiketler :