May'in Brexit sürecini başlatan mektubu yayımlandı

May'in Brexit sürecini başlatan mektubu yayımlandı

İngiltere Başbakanı May, Brexit sürecini resmen başlatan 6 sayfalık mektubunda ülkesinin müzakerelerdeki önceliklerini sıraladı- Mektuptan:- "Bugün size, Birleşik Krallık halkının demokratik kararını hayata geçirmek üzere yazıyorum. Avrupa Birliği Anlaşma

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yolladığı, ülkesinin AB'den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatan 6 sayfalık mektupta müzakere önceliklerini sıraladı.

May'in dün akşam imzaladığı ve Brüksel'e bugün ulaştırılan 6 sayfalık mektupta Birleşik Krallık'ın Brexit müzakerelerindeki öncelikleri ve hedefleri yer aldı.

"Sevgili Başkan Tusk" hitabıyla başlayan mektupta İngiliz lider, Brexit’in ülkesinin Avrupa ile paylaştığı değerlerden kopması anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

Halkının geçen yıl 23 Haziran’da yapılan referandumda aldığı Brexit kararının AB'ye zarar verme amacını gütmediğini vurgulayan May, "Tersine, Birleşik Krallık AB'nin başarısını ve refahını istiyor. Referandum, bizim açımızdan, ulus olarak kendi kaderimizi belirleme gücünü elimize almak amacına yönelikti." ifadelerini kullandı.

Brexit sürecini resmen başlatan mektubunda May, şunları kaydetti:

"Bugün size, Birleşik Krallık halkının demokratik kararını hayata geçirmek üzere yazıyorum. Avrupa Birliği Anlaşmasının 50. maddesine uygun olarak burada size Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden çekilme niyetini bildiriyorum."

Brexit müzakerelerini mümkün olan en kısa sürede tamamlamayı istediklerini belirten May, böylece gerek Birleşik Krallık'a gerek AB’ye gerekse üçüncü ülkelere belirsizlik yaşatılmamış olacağına dikkati çekti.

Müzakerede tarafların birbirine yapıcı bir şekilde yaklaşması dileğini ifade eden May, bu yapıcı tutuma örnek olarak kendilerinin ortak pazarın parçası olarak kalmakta ısrar etmemelerini gösterdi.

"Birleşik Krallık ortak pazar üyeliği peşinde değil. Sizin, ortak pazarın dört özgürlüğünün birbirinden ayrılamaz olduğu yönündeki pozisyonunuzu anlıyor ve buna saygı gösteriyoruz." ifadelerini kullanan May, ülkesinin ortak pazardan ayrılmasıyla AB ekonomisini etkileyen yasalar üzerinde söz hakkını kaybedeceğini, AB ile iş yapan Birleşik Krallık şirketlerinin de birliğin kurallarına uymak zorunda olacağının farkında olduklarını bildirdi.

Birinci sıradaki sorun olarak müzakerelerin ilk aşamasında, Birleşik Krallık'taki AB vatandaşlarının ve AB ülkelerindeki Birleşik Krallık vatandaşlarının durumlarına işaret eden May, mektubunda, "Onların hakları konusunda erken bir anlaşmaya varmayı hedeflemeliyiz." ifadesine yer verdi.

Birleşik Krallık ile AB'nin "derin ve özel bir ortaklık" kurması gerektiğine inandığını belirten May, bunun hem ekonomik hem de güvenlik boyutları olması gerektiğini kaydetti.

May, mektupta, Brexit’in ve ardından kurulacak yeni ilişkilerin hem yatırımcılar hem de vatandaşlar açısından mümkün olduğunca pürüzsüz bir süreç olması için gayret göstereceklerini vurguladı.

Müzakerelerde kendileri için önemli bir noktanın İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki serbest dolaşımın korunması olduğunu ifade eden May, "Bu iki ülke arasına sınır çekilmesinden kaçınmayı, ortak dolaşım alanını korumayı ve Birleşik Krallık'ın AB’den ayrılmasının İrlanda Cumhuriyeti’ne zarar vermemesini garantiye almayı istiyoruz." görüşüne yer verdi. May, bunun Kuzey İrlanda'daki barış süreci açısından önemine dikkat çekti.

Birleşik Krallık'ın Brexit’in ardından AB ile ticareti Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapmak istemediği değerlendirmesinde bulunan May, tarafların kapsamlı ve iddialı bir Serbest Ticaret Anlaşması’na imza atmasını teklif etti. Böyle bir anlaşmaya 2 yıl gibi kısa bir süre içinde varmanın zor olabileceğini belirten May, "Bununla birlikte, AB’den ayrılma koşullarımızla eş zamanlı olarak gelecekteki ortaklığımızın koşullarını görüşmenin gerekli olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık, 44 yıldır üyesi olduğu AB'den ayrılık talebini içeren mektubu bugün Brüksel'e iletti. Bildirimle 2 yıl sürmesi öngörülen Brexit süreci resmen başladı.

Birleşik Krallık ile birlik arasında yürütülecek çıkış müzakerelerinin mayıs veya haziran ayı içinde başlaması bekleniyor.

May'in Brexit sürecini başlatan mektubu yayımlandı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :