Mavigöl doğa tutkunlarını büyülüyor

Mavigöl doğa tutkunlarını büyülüyor

Giresun'un Dereli ilçesinde kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz renkte akan derede oluşan Mavigöl, görenleri kendine hayran bırakıyor- Orman ve Su İşleri Giresun Şube Müdürü Kuduban:- "Karadeniz Bölgesi'nde sodalı suyun dere halinde akmış oldu

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkına yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Havaderesi'nde büyüklü küçüklü üç gölden oluşan Mavigöl, görenleri büyülüyor.

Kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz renkte akan derede oluşan Mavigöl, Giresun-Şebinkarahisar yolu üzerinde yer alıyor.

Karadeniz'in yemyeşil ormanları arasında saklı kalan Mavigöl'e yaklaşık 100 metre patika yoldan yürüyerek ulaşılabiliyor. Kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz renkte akan Mavigöl, özellikle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kireç taşlarının yıkanarak suyu bazik hale getirmesinden dolayı Mavigöl'ün renginin turkuaz olduğunu söyledi.

Gölün Giresun merkeze 45 kilometre mesafede bulunduğunu aktaran Kuduban, gölün bulunduğu bölgenin jeolojik yapısının ise Antalya, Burdur ve Isparta yöresine benzediğini dile getirdi.

Kuduban, Mavigöl'ün alt alta küçüklü büyüklü üç gölden oluştuğunu ifade ederek, buranın Karadeniz Bölgesi'nde sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer olduğuna dikkati çekti.

Mavigöl'ün sodalı suyun sertleştirip mermer haline getirdiği sert kayaların meydana getirdiği bir göl olduğunu belirten Kuduban, kayaların set oluşturarak gölü ortaya çıkardığını anlattı.

Ertan Kuduban, her yıl mayıs ayının 15'inden sonra suyun renginin turkuaza dönmeye başladığını dile getirerek, "Bu zamana kadar turkuaz değil, ne zaman ki kar suları akıp gidiyor, o zaman renk değişiyor. Temmuzun ilk haftasından itibaren kasıma kadar suyun rengi turkuaz olur." dedi.

Mavigöl'e turizmcilerin ilgi gösterdiğini aktaran Kuduban, "40-50 kişilik gruplar geliyor, maceraperestler burada yürüyüşlerini yapıyor. Gelirken burada dereyi de kullanıyorlar. Şebinkarahisar-Giresun yolundan 100 metre biraz zorlu bir patikadan buraya ulaşılabiliyor." diye konuştu.

Kuduban, insanların göle çok rahat ulaşabilmesini sağlamak ve bölgeyi doğa turizmine açmak için "sulak alanların rehabilitesi iş programı"na aldıklarını ifade ederek, Mavigöl'e gelecek yıl yürüyüş yolları, seyir noktalarını yapacaklarını kaydetti.

- Ortadoğulu turistler ilgi gösteriyor

Giresun Turizm Hizmet Birliği (GİRTAP) Müdürü Tamer Uzuner ise Mavigöl'ün eşsiz bir yer olduğunu belirterek, gölün sodalı sudan oluşan, turkuaz rengi akan suyuyla eşsiz bir doğal güzellik olduğunu vurguladı.

Ortadoğu pazarına yönelik yapılan çalışmalarda Mavigöl'ün ciddi bir ses getirdiğini dile getiren Uzuner, "Özellikle Ortadoğu'dan başlayan uçak seferleriyle ciddi manada bölgeye turist akını var. Bu gelen turistler şelaleler ve Mavilgöl'de geçirmiş oldukları zaman bölgeye hayran kalmalarına bir vesile oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :