"Mavi Kelebekler-Tarihe Destan Yazan Kadınlar" gösterisi

"Mavi Kelebekler-Tarihe Destan Yazan Kadınlar" gösterisi

Projeyi yazan ve yöneten Cürgül:- "Hz. Sümeyye ve Hz. Rabia'dan başlayarak Sarıkamış, Çanakkale, Suriye, Arakan, Afganistan, Bosna ve hatta 15 Temmuz'un kadınlarına kadar, bütün gizli ve açık kahramanları, içinde şiirlerin de yer aldığı bir gösteriyle anl

İSTANBUL (AA) - Zulüm gören Müslüman kadınları konu edinen "Mavi Kelebekler-Tarihe Destan Yazan Kadınlar" isimli müzikli tiyatral gösteri, seyirciyle buluştu.

Eyüp Belediyesi Afife Hatun Kültür Evinin diksiyon ve drama kursiyerlerinin, Dünya Kadınlar Günü'ne özel hazırladığı gösteri, Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde sahnelendi.

Projeyi yazan ve yöneten Hale Canat Cürgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne, Müslüman kadınların yaşadığı acıları ve zulmü, kadınlardan oluşan 15 kişilik bir ekiple sahneye taşıdıklarını söyledi.

Geçen yıl kaleme aldığı "Sıradışı Martı" oyununun Yakaza Tiyatrosu tarafından iki sezondur sahnelendiğini belirten Cürgül, "Sıradışı Martı"nın Türkiye Yazarlar Birliği tarafından en iyi tiyatro oyunu seçilmesinin kendisine cesaret verdiğini dile getirdi.

- 4 aylık eğitimden geçtiler

Cürgül, Türkiye'de böyle bir proje yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle Halep olaylarından sonra bu kadınları birileri hatırlayacak mı ya da anlatacak mı diye bekledim ama baktım ses yok. Ben kollarımı sıvadım. Kısa bir süre içerisinde bu projeyi yazdım. Hz. Sümeyye ve Hz. Rabia'dan başlayarak Sarıkamış, Çanakkale, Suriye, Arakan, Afganistan, Bosna ve hatta 15 Temmuz'un kadınlarına kadar, bütün gizli ve açık kahramanları, içinde şiirlerin de yer aldığı bir gösteriyle anlatmak istedik."

Gösterinin tek sefer sahnelenmek için hazırlandığını aktaran Cürgül, "Belki bir kez daha sahnelenebilir ama sahneye çıkan arkadaşlar sadece 4 aylık bir eğitiminden geçti. Çok büyük bir gayret ve istekle hazırlandılar. Biz ekip olarak bir kapıyı açıyoruz. Bundan sonra da bu anlamda daha güzel işler yapılacağına inanıyorum." dedi.

Şiir okumalarının da yer aldığı etkinlik sonunda, Eyüp Belediyesi Kültür Müdürü Davut Akgül, ekibe çiçek takdim etti.

Işık ve teknikte Birol Cürgül'ün yer aldığı gösteride, Şeyma Çil, Özlem Başak, İlknur Işıklı, Elif Erkan, Sümeyye Gügen, Seher Altıntepe, Feyza Çalışan, Zeynep Kahya, Nuriye Gökçe, Tuğçe Nur Kahya, Özge Gülmez, Esra Katran, Sümeyye Cürgül, Fulya Kaplan ve Ayşe Kesici sahne aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :