‘Mavi Balina’  Kâbusu büyüyor

‘Mavi Balina’ Kâbusu büyüyor

Dünya’daki birçok çocuğun intihar etmesine sebep olan Mavi Balina oyunu hakkında uzmanlar ve pedagoglar, ebeveynlere seslenerek ‘Çocukları uzak tutun’ dediler

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu olan ‘Mavi Balina (Blue Whale) özellikle çocuklarda ve gençlerde intihara yol açtığı için şikayetler birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz 6 ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharıyla ilişkisi olabileceği sebebiyle soruşturulan oyun Türkiye’de de kullanıcıları oldukça yaygınlığı bulunuyor.  Son aylarda aileleri oldukça endişelendiren oyunun ise Türkiye’de erişilmesinin yasaklanması isteniyor.

ishak-orhan.jpeg

PEDAGOGLAR UYARIYOR

Bilgisayar oyunları ve gençlerin geleceği hakkında önemli uyarılarda bulunan Uzman Pedagog İshak Orhan, ailelerin çocuklara nasıl davranması konusunda bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Mavi Balina gibi birçok oyunun gençlerin ölümüne neden olduğunu dile getiren Pedagog İshak Orhan, “ Bilgisayar oyunları hem bağımlılık yaparak beyni uyuşturup öldürüyorlar, hem de gerçekten öldürüyorlar. Bunun en güzel örneği ise Mavi Balina, adlı bilgisayar oyununda görebiliyoruz.  Bu oyun çocuklar için ölümcül bir tuzak. Bu oyun yüzünden dünyada tam 130 kişi intihar etti.

Aileler çocuklarının  gözünün yaşına bakarak duygusal davranmamalı. Çünkü, sonra ‘Keşke’ demenin kimseye bir yararı olmaz” dedi.

Pedagog İshak Orhan uyarıların devamında ailelerin bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğini ve bunu çocuklarına iyi bir şekilde anlatmalarını dile getirdi. Çocukların bilgisayar oyunu bağımlılığından kurtulamaması durumunda en yakın pedagogdan yardım alınması gerektiğini de söyleyen Orhan, bu konuda çocukların okul yöneticileriyle de işbirlikleri yapılması gerektiğini altını çizdi.

mavi-balina--(1).jpg

DİKKAT EDİN!

‘Mavi Balina’ gibi birçok oyunun şiddet ve intihara neden olduğunu söyleyen Pedagog Orhan bu oyunların bazılarının isimlerini verdi.  Orhan tarafından oynadıkça bağımlısı olunan ve uzak durulması gereken bilgisayar oyunları şu şekilde;

1) Minecraft

2) Dota 2

3) Spelunky

4) World of Warcraft

5) Tetris

6) Fallout 3

7) Rocket League

8) The Sims

9) GTA Serisi

10) Counter Strike

11.Zula

12.Paladins

13.Mortal Kombat.

14.lauf of Legends. (Aşırı bağımlılık yapıyor)

----------------------------------

bilgi-teknoloji-iletisim-kurumu-aaaaa.jpg

BTK’DAN ÖNEMLİ UYARI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Mavi Balina" gibi akımların yayılmasını önlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tür tehlikelere karşı ailelere önemli görevler düştüğünü bildirdi.

Sayan, BTK ev sahipliğinde gerçekleştirilen Yerli Üretim ve Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'nda, son günlerde dünyada ve Türkiye'de "Mavi Balina" gibi sözde oyunların gençler ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkisinin arttığını ifade etti. "Mavi Balina" ve benzeri akımların oyun olarak nitelendirilemeyeceğine, bu tür akımların, internet ve çeşitli sosyal paylaşım platformlarında kötü niyetli kişiler tarafından linklerle yayıldığına dikkati çeken Sayan, şunları kaydetti: "Amacı, ağına düşürdüğü kullanıcılara zarar vermek olan, oyun yöneticisi olduğunu iddia eden internet korsanları, virüs içeren bir link yaymaktadır. Bu virüs bilgisayar korsanına, kişisel bilgilere erişim imkanı tanımakta, dolayısıyla virüsü kontrol eden kişi kurbanı üzerinde şantaj yapmak suretiyle otorite kurmakta ve bu otorite üzerinden kurbana bazı günlük görevler vermektedir. Oyunun mantığının verilen günlük görevlerin yapılmasına dayalı olduğu, oyuna katılım sağlayan kurbanların korku ve şiddet temalı görevlerle ruh sağlıklarının bozulduğu görülmektedir."

mavi-balina--(1).png

"İNTERNETTEKİ TEHLİKELERE KARŞI AİLELERE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR"

Sayan, "Mavi Balina" gibi akımların kullanıcılar arasında yayılmasını önlemek ve gerekli tedbirlerin alınması için çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, geleneksel aile yapısını, kültürel kodları, çocukların ve gençlerin güvenliğini hedef alan, sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tür tehlikelere karşı ailelere önemli görevler düştüğünü söyledi. Özellikle şiddet, bağımlılık, müstehcenlik, İslamofobi, siber zorbalık ve istismar gibi tehlikeler barındıran oyunların kötü niyetli kişilerin amaçlarına hizmet ettiğini vurgulayan Sayan, şöyle konuştu: "Aileler, çocuklarının internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olmalı ve sosyal paylaşım ağlarında çocuğunun arkadaşı olarak çevrimiçi adımlarını takip etmeliler. Çocuklarıyla güçlü bir iletişim kanalı geliştirmeli, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça yaklaşım sergilemeliler. Oyunları birlikte oynamak da mevcut risklerden haberdar olmak ve zamanında önlem almak açısından son derece önemli."

 

Sayan, BTK'nın internet kullanıcıları için bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının bulunduğu "guvenliweb.org.tr" internet sitesinden, internet ve oyunlarla ilgili konularda bilgi sağlanabileceğini belirterek, benzer olgularla sosyal ağlarda karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçlarıyla yardım merkezlerine ve BTK'nın Bilgi İhbar Merkezi "ihbarweb.org.tr"ye ihbarda bulunulabileceğini ifade etti.

 

----- - -   -   -- -

MAVİL BALİNA OYUNU NEDİR

'Blue Whale', yani 'Mavi Balina' adlı oyunda, oyuncular 50 talimatı yerine getirmek zorunda ve bunlardan bazıları ölümcül olabiliyor.

Yaklaşık 2 yıl önce Rus sosyal medyası üzerinde ortaya çıktığı belirtilen rahatsız edici oyun Mavi Balina, 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Son görev olarak ise gençlerden intihar etmeleri isteniyor.

Mavi Balina adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.

ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullar, artık ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı.

Mavi Balina’nın yaratıcısı geçtiğimiz dönemde çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etmişti. 2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.

 

Servet R. Çolak – Memleket