Matthew Kasırgası'nda ölü sayısı 842'ye ulaştı

Matthew Kasırgası'nda ölü sayısı 842'ye ulaştı

ABD'ye ulaşan Matthew Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 842'ye yükseldi

NEW YORK (AA) - ABD'nin Florida kıyılarına varan Matthew Kasırgası, etkili olduğu bölgelerde 842 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Matthew Kasırgası Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nin ardından ABD'nin güneydoğusuna ulaştı.

2010 yılındaki depremden sonra yaşanan "en büyük doğal afet" olarak nitelendirilen Matthew Kasırgası, Haiti'de 4. kategori şiddetinde etkili oldu. Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde 842 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kasırgada en büyük can kaybı 500 kişiyle Haiti'de meydana geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, 11 milyonluk Haiti nüfusunun yarısının kasırgadan etkilendiği belirtildi.

ABD'ye varmadan önce Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan kasırga, ABD'nin Güneydoğu kıyılarına cuma sabahı vurdu. 3 milyon kişinin evlerinden güvenli bölgelere tahliye edilmesine karar verilen ABD'de, 1 milyondan fazla kişi kasırga yüzünden elektriksiz kaldı.

ABD Ulusal Muhafız Birliği askerleri, doğal afetin etkili olması beklenen bölgelerde acil yardım ve kurtarma çalışmaları için hazır beklerken, buralara helikopterler de gönderildi.

Florida Valisi Rick Scott, kasırgayı "bir canavar” olarak nitelendirirken, halka yaptığı uyarıda ilgililerin çağrılarına kulak vermeyenlerin ölümle karşı karşıya kalabileceğini bildirdi. Scott, 1 milyon 500 bin kişinin tahliye edilmesini kararlaştırırken, bölgede 22 bin kişi sığınaklarda bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, kasırga nedeniyle çarşamba günü bölgeye yapacağı ziyaret yerine başkent Washington'daki Federal Acil Durum Yönetim Kurumunun (FEBA) merkezine giderek yetkililerden bu konuda brifing aldı.

Obama, brifingin ardından tehdit altındaki bölgelerde yaşayan halkın tahliye edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu ve halktan da yetkilileri dinlemelerini istedi.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :