"Matrakçı Nasuh" sergisi Japonya yolcusu

"Matrakçı Nasuh" sergisi Japonya yolcusu

Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, 1-8 Eylül tarihlerinde Tokyo'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak- Sergi, Tokyo'dan sonra Paris, Washington, Roma, Budapeşte ve Ank

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, Japonya'da sanatseverlerle buluşacak.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen ve Anadolu Ajansı'nın da (AA) global iletişim ortağı olduğu "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi", 1-8 Eylül tarihlerinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da izlenime açılacak.

Saraybosna, Belgrad, G-20 Antalya Zirvesi, İstanbul ve Viyana'nın ardından, Tokyo Shibuya Culture Center Owada Gallery'de Japon sanatseverlerin beğenisine sunulacak sergide, Japonlar, Matrakçı Nasuh'un minyatürleriyle Osmanlı seferlerine tanıklık edecek.

Sergide, nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde 12 kadın sanatçının, Matrakçı Nasuh'un "Beyan-ı Menazil Sefer-i Irakeyn" ve "Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol Belgrad" eserlerinde yer alan doğu ve batı seferi şehir haritalarından yapılan seçkiyi birebir çini levhalar üzerine, Matrakçı'nın beyitlerinden yapılan seçki ise divani hat levhalara, modern bir yorumla da vasıflarının birkaçını tuvale aktardığı toplam 41 eser yer alıyor.

Matrakçı Nasuh'un meziyetleri, sanatın farklı disiplinlerinde anlatıldığı sergide, sanatseverler Matrakçı'nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını onunla birlikte takip edebilecek.

Sergiyi ziyaret edenler, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16. yüzyılını, hem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda keşfetme şansına sahip olacak.

Ayrıca sergi kapsamında, 5 Eylül'de Shibuya Culture Center Owada Densho Hall'da, mimar Sinan Genim tarafından "Matrakçı Nasuh ve Haritaları" konulu bir konferans verilecek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunca da "16. Yüzyıl Türk Musikisi" dinletisi gerçekleştirilecek.

- "Japonlar büyük bir heyecanla sergiyi bekliyor"

AA muhabirine açıklama yapan serginin küratörü Beste Gürsu, Türk ve Japon kültürü arasında, aslında farkında olunmayan birçok ortak noktanın olduğunu söyledi.

Serginin, Japonlar tarafından büyük bir heyecanla beklendiğini aktaran Gürsu, "Ecdadımızı tanıtmak amacıyla çıktığımız bu yolda, bu seferki durağımız Tokyo olacak. Çinileri, beyitleri ve hat işlemeleriyle Matrakçı Nasuh'u anlatmak bizim için hem onur hem de büyük bir mesuliyet." dedi.

Gürsu, çini sanatından Japonların her zaman etkilendiğini belirterek, sergideki çinilerin üzerinde Japonların minyatürü göreceğini ve bunu da resim olarak algılayabileceklerini ifade etti.

Proje kapsamında 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek sergi, Tokyo'dan sonra Paris, Washington, Roma, Budapeşte ve Ankara'da da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

- Matrakçı Nasuh kimdir?

Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu sanılıyor.

Matrakçı Nasuh'un, Sultan II. Beyazid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördüğü ve sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.

Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan "matrak" adlı sporda ustalığından dolayı "matrakçı" lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu var.

Kanuni'nin Fransa kralı I. François'ya destek amacıyla Barbaros Hayreddin Paşa komutasında gönderdiği donanmaya katılan Matrakçı Nasuh, yine yol boyunca donanmanın uğradığı limanları resmetti.

Birçok eseri bulunan Matrakçı Nasuh'un yapıtları, başta Topkapı Sarayı Müzesi'nin kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesi olmak üzere çeşitli kitaplıklarda yer alıyor.

Matrakçı Nasuh, 2013 yılında UNESCO tarafından "Anma ve kutlama yıldönümleri" kapsamına alındı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :