Masalcı "Vakıf Dede" dünyaya açılıyor

Masalcı "Vakıf Dede" dünyaya açılıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çocuklara vakıf kavramını anlatmak amacıyla hayata geçirdiği müzikli çocuk tiyatrosu "Vakıf Dede", 16-20 Kasım'da KKTC'de çocuklarla buluşacak- Oyunun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, davet üzerine Paris'teki Tü

İSTANBUL (AA) - Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çocuklara vakıf kavramını anlatmak amacıyla hayata geçirdiği tek kişilik müzikli çocuk tiyatrosu "Vakıf Dede", kasımda KKTC'de sahnelenecek.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nce insanın özbenliğinde yer alan iyilik etme duygusunun temelini oluşturduğu vakıf kavramını tanıtmak ve iyilik etme isteğini pekiştirmek, paylaşma duygusuna cesaret vermek amacıyla "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu Projesi" hayata geçirildi. Proje 1 ay süreyle Ankara'da merkez ve ilçelerde 16 okulda bin 832 çocukla buluştu.

Çocukların içlerindeki iyi insanı yaşatmaları ve ileride bu iyiliği kurumsallaştırarak vakıf kurabilecek bireyler olmaları yönünde bir etki gücü oluşturmayı amaçlayan proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Aslı Ceren İnanç, 4 sene önce meddah formatında "Vakıf Dede" karakteri yarattıklarını ve telifini aldıklarını söyledi.

Projeyi ilkokul çocuklarına uygun şekilde, daha keyifli hale dönüştürüp tek kişilik "Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu" haline getirdiklerini anlatan İnanç, oyunu devlet tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras'ın interaktif şekilde sahnelediğini kaydetti. 

İnanç, oyunun yaklaşık bir saat sürdüğünü ve pilot olarak seçtikleri Ankara'da bin 832 çocuğa ulaştıklarını ifade ederek, Ankara'da tiyatroya gidilmesi güç bölgeleri seçtiklerini anlattı.

Oyunu, çocukların da etkin şekilde işin içine katılacağı şekilde hazırladıklarını dile getiren İnanç, "Çocuklar da oyuna katılıyor, birlikte şarkı söylüyor, dans ediyor. Çocuklar o şarkıları söyleyerek salondan çıkıyor. Oyuna gelen çocuklara kitap, silgi, kalem gibi küçük hediyeler de götürdük. 'Vakıf Dede' ile fotoğraf çektirmek çok hoşlarına gidiyor" diye konuştu. 

- "Geçmişteki gerçek vakıfları masala dönüştürdük"

Aslı Ceren İnanç, oyunda ilginç vakıfların anlatıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: 

"Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından basılan iki ciltlik 'İlginç Vakıflar' adlı eserimiz var. Osmanlı'da her alanda vakıf kurulmuş. İnsan Onurunu Koruyan Vakıf'tan Dağdan Kar Getiren Vakıf'a, Pikniğe Götüren Vakıf'tan Temiz Hava Aldıran Vakıf'a kadar. Dünyada sigara ile ilgili bir çalışma yokken, Selçuklu döneminde doktorların sigara içmesini engellemeye çalışan bir vakıf var. İyi Huylu Doktorlar Yetiştirmeye Çalışan Vakıf. Öyküyü, buradan yola çıkarak yazdırdık. Vakıf Dede, her bir masalda bir vakfı anlatıyor. Geçmişteki gerçek vakıfları masala dönüştürdük. Her masalda kahramanlar oluyor, çocukları sahneye çekiyor.

Çocuklar her oyundan 'Vakıf sevmek demektir, vakıf birlik demektir, karşılıksız paylaşmaktır' diye şarkı söyleyerek çıktı. Bu en büyük tespitti. İkinci olarak da 'Vakıf nedir?' diye sorduğumuzda artık net bir cevap alıyoruz. 'Vakıf karşılıksız yardım etmek demektir' diyor çocuklar... Zaten istediğimiz de buydu. Çocuklara tam da bu dönemde ihtiyacımız olan yardımlaşma ve iyilik etme duygusunu müzikli çocuk oyunu ile ulaştırdık."

- "Proje duyuldukça teklifler gelmeye devam ediyor"

Vakıflar Genel Müdürlüğü  Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Aslı Ceren İnanç, oyunun gelecek günlerde İstanbul, İzmir, Aydın ve Manisa'daki çocuklara sahneleneceğini belirterek, oyunun ününün artık ülke dışına taştığını söyledi. 

KKTC Vakıflar Müdürlüğü'nden davet aldıklarını ifade eden İnanç, "Vakıf Dede"nin 16-20 Kasım'da KKTC'li çocuklarla buluşacağını bildirdi. 

İnanç, proje duyuldukça tekliflerin gelmeye devam ettiğini belirterek, "Fransa'dan da böyle bir davet aldık. Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda oyunun Paris'te sahnelenmesi için davette bulundu. Bunun planlamasını yapıyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı