MASAK-TBB Çalıştayı

MASAK-TBB Çalıştayı

Maliye Bakanı Ağbal: (2)- "Enflasyon ile mücadelede para politikasına, mali disipline devam ederek destek olacağız. Enflasyon üzerinde etkili olabilecek vergi ve fiyat ayarlamalarını yapmaktan ısrarla kaçınıyoruz. Bundan sonra da aynı politikaya devam ede

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Enflasyon ile mücadelede para politikasına, mali disipline devam ederek destek olacağız. Enflasyon üzerinde etkili olabilecek vergi ve fiyat ayarlamalarını yapmaktan ısrarla kaçınıyoruz. Bundan sonra da aynı politikaya devam edeceğiz." dedi.

Ağbal, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nce (TBB) ortaklaşa düzenlenen "Türk Bankacılık Sektöründe Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı İle Mücadele Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, ekonomi bir sanatsa bütçenin de, kamu maliyesinin de bir sanat olduğunu söyledi.

Mali disiplinin, Türkiye ekonomisinin en önemli çıpası olmaya devam edeceğini belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu sene içerisinde oluşan kamu harcamaları artışlarının telafisine dönük her türlü çaba ve gayreti göstereceğiz. Hepiniz göreceksiniz, 2018’in sonunda yine bütçe dengesinde hedeflediğimiz seviyeler içerisinde kalacağız. Bunu sağlamak için kısa vadede aldığımız tedbirler var, orta ve uzun vadede bunun kalıcılığını devam ettirecek aldığımız ve alacağımız tedbirler var. Burada en önemli şey irade... Bir meselede iradeniz varsa onun gereğini de yerine getirirsiniz. İnşallah ekonomi ile ilgili birimlerimiz bu konuda çalışmalarını yapıyorlar. Kamu harcamalarında bir miktar genişleme var. Ama bunu telafi edecek tedbirler, kararlar ve ileriye dönük çabaları da ortaya koyacağız. Hiçbir şekilde kamu maliyesinde kalıcı bir bozulmaya neden olacak çaba içerisinde olmayacağımız gibi istikrarı da devam ettireceğiz."


- "Ne kadar imkan varsa enflasyonun aşağı çekilmesi noktasında kullanacağız"


Naci Ağbal, OVP’de ortaya koydukları patikaya bağlı olduklarını, bütçede yeni bir dengelenme sürecinin ortaya konulması için gerekli adımları atacaklarını, farklı bir düşüncelerinin olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Maliye politikası ve para politikası uyumunun enflasyon ile mücadele için son derece önemli olduğuna işaret eden Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maliye politikasında hedeflerimizi oluştururken ekonomi politikalarının genel çerçevesi ile uyumunu gözetiyoruz. Enflasyon ile mücadelede para politikasına, mali disipline devam ederek destek olacağız. Para politikasına destek vereceğimiz ikinci çerçeve mal ve hizmet vergileriyle ilgili çerçevedir. Enflasyon üzerinde etkili olabilecek vergi ve fiyat ayarlamalarını yapmaktan ısrarla kaçınıyoruz. Bundan sonra da aynı politikaya devam edeceğiz. Maliye politikası içinde vergi ve fiyat ayarlamaları hiçbir şekilde Merkez Bankası’nın öngörüleri ve ortaya çıkarttığı politika çerçevesi dışarısına çıkmayacak. Bunu belli bazı temel malların üzerindeki vergilerde uygulamaya devam edeceğiz."

Ağbal, ekonomi politikaları koordinasyonunda hiçbir sorun bulunmadığını aktararak, "Vergi ayarlamaları, maliye politikasının imkanları dahilinde ne kadar imkan varsa bunu enflasyonun aşağı çekilmesi noktasında kullanacağız. Enflasyonun şu anki seviyelerini kabul etmemiz mümkün değil." dedi.

- "Gelir vergisi reformunu en hızlı şekilde meclise getireceğiz"


Maliye Bakanı Ağbal, kayıt dışı ile mücadele konusunda idarenin elini güçlendirecek çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Kayıt dışı ekonominin aşağı çekilmesi suretiyle vergi hasılasında verimliliği sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda geleceğe dönük bir vaatte bulunmuyorum. Şu anda çalışmalar yürüyor." diye konuştu.

Ağbal, ekonominin izlenmesi noktasında veri tabanına sahip olacaklarını aktararak, "Daha önemlisi bunu analiz edecek, bunu mükellefe ceza yaklaşımıyla değil, uyuma yönlendirme noktasında kullanacağız. Kullandığımız verileri denetime göndermekten ziyade, mükellefe bunu bildirerek uyumunu artırmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetleri döneminde birçok reformun arka arkaya yapıldığını anımsatan Ağbal, gelir vergisi reformunun, ajandalarının birinci sırasında yer aldığını ve bunu en hızlı şekilde meclise getireceklerini bildirdi.

Ağbal, vergi sulh kanunu çalışmalarının planlandığı şekilde bitirildiğini ifade ederek, "Şu süreçte belki bir süre bu çalışma duracak ama seçimden hemen sonra vergi sulh kanunu düzenlemesini de getirmiş olacağız." dedi.


- "Özelleştirme uygulamalarına kararlı bir şekilde devam edeceğiz"


Naci Ağbal, yeni dönemde eğitim ve insan sermayesi niteliklerinin artırılmasının hükümetin önceliklerinin başında geleceğini, bu alanda da reformlar yapılacağını söyledi.

Piyasadaki mal hareketlerine ilişkin düzenlemelerin yeni baştan dizayn edileceği yeni bir döneme girileceğine işaret eden Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bize yepyeni fırsatlar sunuyor. Özellikle kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi, devletin küçülmesi bakımından son derece önemli yeni bir aşamadayız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönüşümü sırasında devletin küçüldüğü, daha çok yönlendirici olduğu piyasada bütün taraflar açısından hukuk sisteminin tam olarak işlerlik arz ettiği bir yeni çerçeve oluşturulacak. Özellikle yatırımları ve yatırımcıları koruyacak, her bakımdan hukuk karşısında güvencelerinin artırılmasına dönük çerçeve bir kanun çalışması yapılacak. Bunun Türkiye'ye gelecek sermaye akımlarına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Ağbal, özelleştirme uygulamalarına kararlı bir şekilde devam edeceklerini vurgulayarak, "Bu sene yaptığımız uygulamalarla Türkiye şeker fabrikalarına ilişkin önemli bir süreci hemen hemen tamamlamış durumdayız. Bu uygulamayı yaparken bütün tarafların hassasiyetlerini dikkate alarak bir özelleştirme modeli ortaya koyduk." yorumunu yaptı.

Özelleştirmelerin gerek hukuk gerekse toplum nezdinde genel kabul gören bir uygulama olarak devam ettiğini kaydeden Ağbal, "Özelleştirme programına yeni varlıkların alınması konusunda yürütmüş olduğumuz çalışmalar var. Özelleştirme gelirlerinin kamu maliyesine destek veren bir unsur olmasını sağlayacağız. Özelleştirme uygulaması, bir gelir uygulaması değildir." diye konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :