Maruf Vakfı Genel Merkezi açılışı

Maruf Vakfı Genel Merkezi açılışı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)- "Hiçbir sorunu çözme yeteneği kalmamış olan bir küresel siyasi sistem var. Bu siyasi sistemin varlığı, küresel ekonomik sistemdeki krizlerle de birleşince çok derin fay hatlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Dünyanın bu ha

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiçbir sorunu çözme yeteneği kalmamış olan bir küresel siyasi sistem var. Bu siyasi sistemin varlığı, küresel ekonomik sistemdeki krizlerle de birleşince çok derin fay hatlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Dünyanın bu haliyle devam etmesi mümkün değildir." dedi.

Kurtulmuş, Maruf Vakfı Genel Merkezinin açılışında, İslam ekonomisi alanında yakın dönemde İslam coğrafyasının değişik yerlerinde önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bu çalışmaların ciddi olmasına rağmen yeterince sistematik olmadığını belirten Kurtulmuş, buna rağmen bu alanın hala çok bakir olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, dünya ekonomisi ve siyasetinin son dönemde ciddi sıkıntı, kriz ve kaoslarla karşı karşıya olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Bu kriz ve kaoslar çok büyük ihtimalle önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir. Ekonomide 2008’de başlayan kriz büyük ama sadece kendisinden sonra gelecek krizlerin habercisi olan, yapısal bir krizdir. Bunları yıllar evvelden söylüyoruz. Kapitalizmin önemli bir krizidir. Sanayi kapitalizminin dünyada tüm zorlukları ve eşitsizliklerine rağmen dünyada sağladığı bir şey, orta sınıfları oluşturmak ve bu sınıfın üzerinden dünyada refah ve tüketimin toplumunu sağlayacak bir zenginleşmeyi temin etmek olmuştur. Bütün yanlışlıklarına, arkasındaki emperyalizm ve sömürüye rağmen bu anlamda sanayi kapitalizmi ciddi şekilde kalkınmayı ve refahın bir şekilde toplumla paylaşılmasını kısmen de olsa sağlamıştır."

Kurtulmuş, 1970’lerdeki petrol krizleriyle birlikte yeni bir dönem başladığını ve ondan sonra bir taraftan küreselleşmeyle, bir taraftan 90'lı yıllarda hızlanarak devam eden finans kapitalizmine dönüş süreciyle birlikte dünya ekonomisinin çivisinin çıktığını vurguladı.

- "Önümüzdeki dönemde enerji, gıda ve su krizleri olacak"

Dünya ekonomisinin, sanayi kapitalizmiyle sağlamış olduğu performansı sonraki dönemde devam ettirdiğini dile getiren Kurtulmuş, bundan dolayı 2008 krizinin çıktığını ve önümüzdeki dönemde enerji, gıda ve su gibi krizlerle de bunun devam edeceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, siyaset alanında da kriz yaşandığının altını çizerek, "Her ikisi birbirini besleyen iki alandır. Siyaset alanındaki kriz şudur, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada bir sistem kuruldu. Birinci paylaşım dönemi dediğimiz dönem. Siyasi mekanizmalarını tam kuramadığı için zaten arkasına İkinci Dünya Savaşı geldi. Bu savaş da bu anlamda paylaşımı tam manasıyla ortaya koyamamış ama sonuç itibariyle dünyayı bugün yöneten kurumları tesis etmiştir." diye konuştu.

"Kapitalist dünyanın da sosyalizmin çöküşüyle gözü açıldı" diyen Kurtulmuş, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve iki kutuplu dünyanın çökmesiyle, dünyanın tüm siyasal kurum ve kuruluşlarının fonksiyonsuzlaşmaya başlayarak, çöküş sürecine girdiğini dile getirdi.

- "Dünya bu şekliyle ayakta kalamaz"

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi, "Dünya 5’ten büyüktür" dediklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu bir tespitin ve ihtiyacın ifade edilmesidir. Dünyayı bu şekliyle idare edemezsiniz. Dünya bu şekliyle, bu kurumlarıyla ayakta kalamaz. Hiçbir savaşı önleme kabiliyeti kalmamıştır dünya sisteminin. Örnek Ukrayna, Suriye’dir. Örnek DEAŞ’e karşı verildiği iddia edilen uluslararası mücadeledir. Hiçbir sorunu çözme yeteneği kalmamış olan bir küresel siyasi sistem var. Bu siyasi sistemin varlığı, küresel ekonomik sistemdeki krizlerle de birleşince çok derin fay hatlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Dünyanın bu haliyle devam etmesi mümkün değildir."

Küresel göç ve terör sorununa değinen Kurtulmuş, bu sorunun bu sistemle çözülmesinin zor olduğunu vurguladı.

Bu iki sorunu ortaya çıkaran sorunları ortadan kaldırmadıkça, DEAŞ gibi terör örgütlerinin ortadan kaldırılamayacağını aktaran Kurtulmuş, "Ekonomik ve siyasi alanın birleştiği alanda 3 temel sorun var. Birisi, ülkelerdeki ekonomik yoksulluklar, iktisadi adaletsizlikler, birinin yediği diğerin baktığı, sistematik olarak toplumun ayrıştığı bozuk bir gelir dağılımı meselesi. Bu sorunu çözmeden yoksulluk sorununu çözmeden terör ve göç meselesini nasıl çözeceksiniz? Dünyada nüfusun yüzde 0,7’si dünyadaki toplam zenginliğin yüzde 44’üne sahip. Böyle bir adaletsizlikle bu dünya yürümez." diye konuştu.

- "Irak işgali ve Suriye krizi olmasaydı DEAŞ muhtemelen olmayacaktı"

Numan Kurtulmuş, ekonomik eşitsizlikleri ve yoksunlukları ortadan kaldırmadan, dünyadaki ekonomik ve siyasal sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Askeri müdahaleler ve işgaller olmasaydı, bugün Orta Doğu’da ön Asya’da ve Kuzey Afrika’da yaşamış olduğumuz çok sayıda meselenin ortaya çıkması mümkün olmayacaktı. Biz söyleyince bozuluyorlar. Amerika Pentagon İstihbarat Daire Başkanı söyledi. O zaman dinliyorlar. Biz söyleyince ‘Ya bunları da söylemeyin’ diye rahatsız oluyorlar. Afganistan’ın önce Ruslar sonra Amerika tarafından işgali olmasaydı, buradan El- Kaide terör örgütü dünyaya yayılmayacaktı. Bu kadar açık. Eğer Irak’ın işgaliyle başlayan süreç olmasaydı ve arkasından Suriye’deki eşitsizlikler, siyasi istikrarsızlıklar, kriz ve kaoslar olmasaydı bugün de DEAŞ diye bir terör örgütüyle muhtemelen karşı karşıya kalmayacaktık. Bu sorunların çözümü, sorunların esas nedenleri ortadan kaldırılmadan bugün var olan ekonomik ve siyasi sorunların halledilmeye çalışılması muhaldir."

Geniş kitlelerin siyasal yönetim karar verme süreçleri dışına bırakılmasının da önemli bir sorun olduğunu belirten Kurtulmuş, buna örnek olarak Suriye’yi göstererek, "Önümüzdeki dönemde bu sorunlar artarak devam edecektir. Mevcut hakim paradigmayla dünyanın sorunlarının çözülmesi mümkün değildir." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :