Marmaris Körfezi'nde Poseidon Çayırları Araştırılıyor

Marmaris Körfezi'nde Poseidon Çayırları Araştırılıyor

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğünden ekiplerin gerçekleştirdiği çalışma ile körfezdeki deniz canlılığı hakkında bilgi sahibi olunulacak- Marmaris Belediye Başkanı Acar: "İncelemeler sonrası hazırlayacakları rapor ve

MUĞLA (AA) - İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü, tarafından Marmaris Körfezi'nde endemik Poseidon çayırları araştırması yapılmaya başlandı.

Marmaris Belediyesi ve Marmaris Turizm Çevre Gönüllüleri Grubu'nun desteğiyle gerçekleştirilen çalışmayla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, toplantıda yaptığı konuşmada,  dalgıçların da görev aldığı incelemelerle durum tespiti yapıldığını, üniversite tarafından hazırlanacak raporu önemsediklerini söyledi.

Marmaris Körfezi'ni "kapalı bir havuza" benzeten Acar, şöyle konuştu:

"Bu özelliğiyle eşi benzeri olmayan bir güzelliği sahip olmakla birlikte çevresel denge açısından risk de taşıyor. Durumu tespit için yapılacak en doğru işlem, bilimsel çalışmalar. Bu sebeple İstanbul Üniversitesinin değerli bilim adamları buradalar. İncelemeler sonrası hazırlayacakları rapor ve bizlere sunacakları öneriler doğrultusunda üzerimize düşeni yerine getireceğiz."

- 10 kişilik ekip çalışıyor

Araştırma ekibinden Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Poseidon çayırlarının denizaltı ekolojisi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti.  Bu çayırların bitmesinin deniz canlılarının da yok olması anlamına geldiğini vurgulayan Yüksel, "Bu nedenle Poseidon çayırları, Barcelona Sözleşmesi ile Akdeniz havzasında koruma altına alındı. Türkiye de Barcelona'da imzalanan Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Anlaşmasına 2002'de taraf oldu" dedi.

Yüksek, Marmaris Körfezi’nde 10 kişilik ekiple yaptıkları incelemelerde Poseidon çayırlarının yayılımı, yoğunluğu ve sağlık durumunu gözlemleyerek kayıt aldıklarını anlattı. Elde ettikleri verileri, analiz edeceklerini ifade eden Yüksel, hazırlayacakları raporu Marmaris Belediyesine sunacaklarını bildirdi.

Araştırma çalışmalarının 29 Nisan'a kadar süreceği öğrenildi.

Marmaris Körfezi'nde Poseidon Çayırları Araştırılıyor

Marmaris Körfezi'nde Poseidon Çayırları Araştırılıyor

Kaynak:Haber Kaynağı