Marmara İlahiyat Dekanı: Allahu ekber sesi demokrasi sesini bastırmamalı

Marmara İlahiyat Dekanı: Allahu ekber sesi demokrasi sesini bastırmamalı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, katıldığı bir televizyon programında, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, katıldığı bir televizyon programında, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi. Prof. Köse'nin program esnasında sarf ettiği, 'Allahu ekber sesi demokrasi sesini bastırmasın' sözleri tepkilere neden oldu.

Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, 15 Temmuz'da tankların ve namluların karşısında din ve imanı için duran vatandaşların, 'Din adına değil de demokrasi adına' sokağa çıktığını iddia etti.

Köse, yaptığı konuşmanın devamında daha da ileri giderek, "Allahu Ekber sesi demokrasi sesini bastırmamalı" ifadelerini kullandı.

"DİN ADINA YAPILMIŞ BİR DİRENİŞ DEĞİL"

A Haber televizyonunda Kadraj programına konuk olan Köse'nin bu konudaki sözleri aynen şöyle:

"Bizim olayı din üzerinden okumamamız gerekiyor. Yani karşımızda bir ordu var ordunun içinde din kisvesi ile hareket edenler var. Yani din adına yapılmış bir darbe var. Fakat bizim bu darbeyi karşılarken din üzerinden, din söylemleri üzerinden karşılamamız Türkiye'ye yapılacak en büyük kötülüktür. Şunu söylüyorum. Yani din duygusu öne çıktı, doğrudur. Yani işte mesela o gün akşam insanlar gittiler. Belki de bir çoğu Doğan medyasına kızıyor idi, CNN'i kurtardılar. İçeri girerken de “Ya Allah Bismillah Allahü ekber” dediler. Hepimiz bundan mutlu olduk. Belki kendisini çok laikçi olarak tanımlayanlar da bundan mutlu oldu. Ama buradaki halkın direnişi din adına yapılmış bir direniş değil, demokrasi adına yapılmış bir direniş. Yani “Ben halkım. Burada bir siyasal sistem var, bu siyasal sistem seçimlere bağlıdır. İktidarı ben alırım, ben getiririm.”  Bunun adına halk sokaklara döküldü. Şunu söylüyorum. Bunu sloganik hale getireyim isterseniz: Allahu ekber sesinin demokrasi sesini bastırmaması gerekiyor."

 Doğruhaber