• BIST 109.330
  • Altın 155,894
  • Dolar 3,8638
  • Euro 4,5501
  • Konya 4 °C
  • 15 Temmuz Çengelköy ve Kuleli iddianamesi kabul edildi
  • Teröristbaşı Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği talimat yazısı ortaya çıktı
  • İYİ Parti'den 2019 için CHP ve HDP'ye ittifak çağrısı!
  • 15 Temmuz Çengelköy ve Kuleli iddianamesi kabul edildi
  • Teröristbaşı Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği talimat yazısı ortaya çıktı
  • İYİ Parti'den 2019 için CHP ve HDP'ye ittifak çağrısı!

Mardin'de bağ bozumu zamanı

Mardin'de bağ bozumu zamanı
Kentte köy ve mezralarda süren bağ bozumu sezonunda vatandaşlar, topladıkları üzümlerle pekmez, pestil, bademli ve cevizli sucuk yapıyor

MARDİN (AA) - Mardin'e bağlı köy ve mezralarda süren bağ bozumu döneminde vatandaşlar, bağlarında topladıkları üzümlerden pekmez, pestil, bademli ve cevizli sucuk elde ediyor.

Mardin'de ağustos ayının ikinci yarısında başlayan ve iklim şartlarına göre ekim ayının sonuna kadar süren, antik çağlardan bu yana bölgede devam eden bağ bozumu döneminde 7'den 70'e tüm aile fertlerinin katılımıyla bağlardan üzümler toplanıyor.

Üzümlerin ezilmesiyle elde edilen şire de bağevlerinde büyük kazanlarda kaynatılıyor ve içerisine asbest taşı atılan üzüm şiresini, vatandaşlar kendi yöntemleriyle pekmez, pestil, bademli ve cevizli sucuk haline getiriyor.

Kış aylarında tüketilmek için hazırlanan pestil, bademli ve cevizli sucuk, misafirlere ikram edilen gıdalar arasında yer alıyor.

Bağda üzüm toplayan 56 yaşındaki Gülçin Yardımcı, üzüm şiresini tarlada çıkardıklarını, daha sonra eve götürüp kaynattıklarını söyledi.

Üzüm pekmezinin güzel bir besin olduğunu kaydeden Yardımcı, topladıkları üzümden pestil, cevizli ve bademli sucuk, kesme ve pekmez yaptıklarını belirtti.

Bağevinde topladıkları üzümleri şire haline getiren Gazi Ertaş da 2 aşamadan geçen şirenin pekmez haline geldiğini anımsattı.

Bağ bozumunun bölge kültüründe "mahsere" olarak bilindiğini kaydeden Ertaş, üzümden yaptıkları ürünleri kış aylarında misafirlerine ikram ettiklerini bildirdi.

Evinin avlusunda üzüm şiresi kaynatan Kemal Titiz (60) ise anne ve babasından öğrendiği üzüm şiresi kaynatmayı yaklaşık 45 yıldır sürdürdüğünü, bu geleneği kendi çocuklarına da aktaracağını anlattı.

Annesinden öğrendiği üzüm şiresi kaynatmayı yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğünü ifade eden 58 yaşındaki Fatma Titiz, çocuklarının bağa gidip üzümü getirdiğini, kendisinin ise eşiyle üzüm şiresini kaynatıp pekmez haline getirdiğini söyledi.

Sabahın erken saatinden itibaren şireyi kaynatmaya başladıklarını dile getiren Titiz, gün boyunca dinlemeye fırsat bulamadıklarını aktardı.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim