Mardin'in Tarihini İpek Kumaşa Nakşediyorlar

Mardin'in Tarihini İpek Kumaşa Nakşediyorlar

Kızıltepe'de açılan nakış kursunda Mardin'in tarihi mekanlarının motifleri ipek kumaşlara nakşediliyor- Halk Eğitim Müdürü Gökdemir: "İpek kumaşa nakşedilen motifler Mardin'in tanıtımına katkı sağlıyor

ADNAN KOÇHAN - Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan nakış kursunda Mardin'in tarihi mekanlarının motifleri ipek kumaşlara nakşediliyor.

Kızıltepe Tepebaşı Mahallesi'ndeki Misak-ı Milli İlköğretim Okulunda kendilerine tahsis edilen sınıfta nakış kursuna devam eden 50 kursiyer, Rize'den getirilen ipek kumaş üzerine kentin tarihi motiflerini işliyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu ürünlerin kentin tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi.

Elde edilen ürünlere ciddi talep olduğunu kaydeden Gökdemir, şöyle dedi:

"Kursumuza 50 öğrenci devam etmektedir. Bu arkadaşlarımız için birçok kurs açtık. Kursiyerlerimiz usta öğreticilerin yardımıyla ürünlerini pazarlayıp aile bütçelerine katkı sağlıyor. Aynı zamanda sosyal, kültürel ve mesleki yönden kendilerini geliştiriyor. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilimizin tarihi dokularının nakşedildiği ürünleri Ankara'da, Mardin'in tanıtım günlerinde sergileme fırsatı bulduk. Ciddi anlamda bir ilgi ve alaka gördü."

El nakışları kursu öğretmeni Münevver Kasap da öğrencilere mesleği öğreterek, bundan para kazanmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kursiyerlere giyim, kurdele, nakış boyama ve yorgancılık konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Kasap, "Ama 3 yıldır el nakışları üzerinde ciddi çalışmamız var. Bizim yaptığımız el nakışları çok hassas bir iş. Sabır işi, sevgi işi, yani emek işi. Nakışın hak ettiği değeri görmesi için ciddi bir şekilde öğrencilerimle çalışmaktayız" diye konuştu.

İpek kumaşlara Mardin'in tarihi dokusunu nakşettiklerini ve böylece kentin kültür mirasına sahip çıkmaya çalıştıklarını dile getiren Kasap, şöyle konuştu:

"Araştırma yaparken o kadar güzel figürlerle karşılaştım ki, iyi ve doğru yolda ilerlediğimi anladım. Medeniyetin beşiği Mardin ilmek ilmek nakşedilmeyi hak ediyor. O yüzden de böyle bir çalışma başlattık. Çoğu motifler 16 yüzyıla ait. Fuarlara katılarak, ilgilenen uzman arkadaşlarla beraber olmak ve dikkatlerini bu konuya çekip bunun reklamını yapmak ve ünlü modacılara tanıtmak istiyoruz."

İpek kumaşlara nakşedilen figürlerle ilgili bilgi veren Kasap, şöyle devam etti:

"Mesela tılsımlı gömlek çalışmalarımız var. Osmanlı döneminde tılsımlı gömlekler vardı biz bu gömleklerden esinlenerek o figürlerdeki ayetler üzerinde çalışıyoruz. Rize'den el dokuması ipek kumaş getirip bunları nakşediyoruz. Çift başlı kartal Artuklu'yu simgeliyor. Burada ise kudret ve gücü temsil ediyor. Sekizgen yıldızların arasında mutlaka çift başlı kartal figürü kullanılmış. Mardin'in birçok yerinde buna rastlamak mümkün."

Kasap, Mardin denilince akla oymacılık, telkari ve bakırcılığın geldiğini, nakışın da unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Ankara'da düzenlenen Mardin'in tanıtım günlerinde ciddi manada talep aldıklarını dile getiren Kasap, "Sipariş üzerine çalışıyoruz. Bu tanıtımlarla da inşallah daha iyi sipariş alıp öğrencilerimize daha fazla para kazandıracağız" dedi.

Kurs hocalarından Meltem Özlem de Mardin'in tanıtımı için gayret gösterdiklerini belirterek, bunun için desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Muhabir: Adnan Koçhan
Yayınlayan: Behçet Güngör

Kaynak:Haber Kaynağı