Manisa'ya mevsimlik işçiler gelmeye başladı

Manisa'ya mevsimlik işçiler gelmeye başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur: "Terörden kaçan vatandaşımız burada ekmek parasını kazanmaya çalışıyor. Çok iyi bir uyum içerisinde, yerel halk ile anlaşarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Onlar da kazanıyor biz de kazanıyoruz"

MANİSA (AA) - Manisa'nın Saruhanlı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, erken dönem sebze hasadına başlanan ilçede doğu illerinden mevsimlik ilk işçilerin geldiğini belirterek, "Terörden kaçan vatandaşımız burada ekmek parasını kazanmaya çalışıyor. Çok iyi bir uyum içerisinde, yerel halk ile anlaşarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Onlar da kazanıyor biz de kazanıyoruz." dedi.

Okur, erken dönem hasadı için ilçeye gelen mevsimlik işçileri, Alibeyli Mahallesi'nde ziyaret etti.

Aydoğan Okur, ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı mahallelerde biber hasadına erken başlandığını, doğu illerinden de tarlalarda çalışmak için mevsimlik işçilerin gelmeye başladığını söyledi.

İlçede tarım işçisi açığı bulunduğunu, bu nedenle mevsimlik işçilerle işleri sürdürdüklerini belirten Okur, "Geçen yıl mevsimlik işçi olarak tarlalarda çalışan Suriyeliler çoktu. Bu yıl ise az, yerlerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illerinden gelen kardeşlerimiz var. Bunun en büyük sebebi ise o bölgede yaşanan terör olayları olduğunu sanıyorum. Terörden kaçan vatandaşımız burada ekmek parasını kazanmaya çalışıyor. Çok iyi bir uyum içerisinde, yerel halk ile anlaşarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Onlar da kazanıyor biz de kazanıyoruz. Karşılıklı anlayışla işler yürüyor." diye konuştu.

Geçen yıl ilçeye büyük bölümü Suriyeli 3 bin civarında mevsimlik işçi geldiğini dile getiren Aydoğan Okur, bu yıl ise 2 bin dolayında mevsimlik işçiye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

- İşçi olarak geldi, şimdi patron oldu

Tarlaları kiralayarak hasadını yaptığı ürünleri pazarlayan Muraz Özyer ise 15 yıl önce Mardin'den mevsimlik işçi olarak geldiği ilçede 5 yıldır da ticaretle uğraştığını, mevsimlik işçilere de istihdam sağladığını belirtti.

Genellikle Mardin'den gelen mevsimlik işçileri çalıştırdığını anlatan Özyer, "Şu an kiraladığım 150 dönümlük arazide domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum. Yanımda hemşehrilerime iş veriyorum, birbirimizi daha iyi anlıyor ve anlaşıyoruz. Şu an yanımda 90 kişi çalışıyor. Yol masraflarının yanında 40 lira civarında günlük yevmiye veriyorum." dedi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen Abdülhamit Çapat, Kızıltepe'de iş imkanlarının sınırlı olması nedeniyle yaz döneminde mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını, 7 yıldır ilçeye geldiğini anlattı.

Manisa'ya ailesiyle birlikte geldiklerini söyleyen Çapat, "Ben tarlada, 2 çocuğum da inşaatlarda çalışarak para kazanıyoruz." ifadesini kullandı.

Alibeyli Mahallesi Muhtarı Hasan Badak da mevsimlik işçilerin yıllardır ilçe halkıyla uyum içinde yaşadığını, mahalledeki işçi açığını kapattığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :