Manisa'da "Endüstri 4.0" paneli

Manisa'da "Endüstri 4.0" paneli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik:- "İleri teknoloji ürünler üretmek değil, üretilen ürünleri, konuşan nesnelerle üretmeyi hedef haline getiriyoruz"

MANİSA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "İleri teknoloji ürünler üretmek değil, üretilen ürünleri, konuşan nesnelerle üretmeyi hedef haline getiriyoruz." dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) ziyaret ve açılış için Manisa'ya gelen Bakan Yardımcısı Çelik, "Endüstri 4.0" konulu panele katıldı.

Başarılı bir sanayi alt yapısının bulunduğunu, teknolojik ürün alt yapısının, araştırma geliştirme faaliyet zenginliğinin Türkiye’deki iller içinde Manisa'nın iyi bir yerde olduğunu belirten Çelik, "Teknokent'in Manisa’da faaliyete geçecek olması gibi özellikler, Manisa’yı iyi bir konuma getirmiş, getirmeye devam ediyor." diye konuştu.

"Endüstri 4.0" isminin kendi tarzlarıyla "4. Sanayi Devrimi" olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Bugün de 4. sanayi devrimi dediğimiz endüstri 4.0 dediğimiz uygulamada yeni bir gelişim ve durumla eğer zamanında ayak uydurulursa, ona kim zamanında intikal ederse, dünyadaki bu yarıştan geri kalmayacağı anlayışındayız. Az geri kalınmış olsa sorunların artacağına inanıyoruz. Bakanlık olarak akıllı yönetim sistemlerine yoğunlaştık, sanayicilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konulara yoğunlaşması önemli olduğunu düşünüyoruz. Kamu sektörü ile özel sektör politikaları örtüştüğünde kamu ile birlikte hareket edildiği zaman güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Artık rekabet siber aleme taşınmış durumda. En çok konuşulan kavramların başında bu süreç geliyor. Teknolojik gelişmeler nedeniyle ürünlerde, ürünlerin sunumunda ve maliyetlerde yaşanan değişmeler, hem üreticileri hem de tüketicileri etkiliyor. Önümüzdeki döneme damga vurması beklenen teknolojiyi takip etmek zorlaşıyor. Dijital veri kullanımı her 2 yılda ikiye katlanıyor. Bugün dünyada internet erişimi olan 3 milyar insan olmasına karşılık, 13-14 milyar civarında akıllı cihaz bulunmakta. İletişim artık sadece insanlar arasında değil, insanlarla araçlar arasında, araçlarla araçlar arasında başladı."

Çin’in son 3 yılda 4.0 altında değerlendirilen teknolojilerle ilgili aldığı patent sayısının 2 bin 500’ün üzerinde olduğunu ifade eden Çelik, "Biz bunları geçmişte izledik. Ayak uyduramadık. Özellikle nesnelerin interneti, simülasyon, yapay zeka, robot sensör teknolojileri ve bulut bilişim, 3D yazıcılar gibi alanlarda etkinliğimizi arttırmayı hedefliyoruz. Yarın, ithal ettiğimiz teknolojileri geliştirmek zorundayız, fabrikaları akıllı fabrikalara dönüştürmek zorundayız. Sensör, robot veya 3D yazıcılar gibi ne üretirseniz üretin, ürünlerde sensörleri kullanmak gerekir. İleri teknoloji ürün üretiminde eksiğimiz var. İleri teknoloji üretimi konusunda gayret içindeyiz, teşvik programına bunları aldık. İleri teknoloji ürünler üretmek değil, üretilen ürünleri, konuşan nesnelerle üretmeyi hedef haline getiriyoruz. Çivi bile üretiyor olsak, rekabet için üretimimizi buna uydurmak zorundayız." diye konuştu.

Çelik, 4.0 endüstrisinin sadece firmalar değil, şahıslar üzerinde de etkili olacağını vurgulayarak, düşük beceri gerektiren işlerin neredeyse, tamamen otomasyon ile yapılacağı bir sürece doğru gidildiğini, gençlere de yeni sürece uygun nitelikler kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Bütün çocuklara kodlama ve programlama becerileri kazandırılması gerektiğine işaret eden Çelik şöyle devam etti:

''Bundan sonra robotların birbirlerine talimat vereceğini, iş paylaşımı yapacağını ve üretimde rol alacak çocuklarda da gerekli bilgi, tecrübe ve donanım ve üretim tecrübesinin oluşturulması çok önemli. Devlet olarak bir yandan sanayi sektörünü ve firmaları bu sürece hazırlarken, iş gücümüzü ve potansiyelimizi göz önüne almalıyız. Çocuklarımıza kodlama üzerinden ilkokul çağından, öncesinden, üniversitelerde yaymak ve geliştirmek zorunda olduğumuzu görüyoruz. Bakanlık olarak bugünün değil, yarının da planlarını yapmak zorundayız. Teknolojileri çok yakından takip ediyoruz. Türkiye’nin yeni teknolojilerin takip eden değil, onları üreten geliştiren bir ülke olmak istiyoruz. Burada iki temel yaklaşım izleyeceğiz. Birincisi yeni sanayi devrimine damga vuracak teknolojileri yerli imkanlarla üretmek olacak. İkincisi ise fabrikalarımızı bu yeni teknolojilere göre değiştirmek, yeni sürece ayarlamak olacak. Şu anda 4. Sanayi devrimi ile ilgili bir platform oluşturuyoruz."

Bakanlıkta yeni bir kanun taslağının çalışmasını yaptıklarını aktaran Çelik, adının 'Üretim Reform Paketi' olduğunu kaydetti.

Tehditleri bertaraf edip, bunları fırsata çevirmeyi düşündüklerini, bu kapsamda üniversitelere ve sanayicilere işlerin düştüğünü bildiren Çelik, "Bundan sonraki faaliyetimiz, yarıştaki durumumuza bir adım geri kalmayacak şekilde yerimizde bu yarışa başlamak ve yarış içinde önemli bir aktör olarak var olmak olacaktır." dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Adnan Erbil, savunma sanayine girmek istediklerini belirterek, "Savunma sanayine talibiz. TÜBİTAK ve bakanlıklar ile irtibattayız. Savunma sanayinin ilk OSB’sini kurmak için kapınızı çalarsak şaşırmayın." dedi.

Panele, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik'in yanı sıra Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt ve davetliler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :