Manisa'da bazı jeoloji laboratuvarlarının raporları mercek altında

Manisa'da bazı jeoloji laboratuvarlarının raporları mercek altında

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yılmaz:- "Sondaj yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterildiği, numune alınmadığı, laboratuvarlardan ücret ödememek için numune alınmadığı, laboratuvarların ezbere ücret karşılığı sonuç verdiğini tespit ettik. Savcılık

MANİSA (AA) - Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, kentteki bazı jeolojik zemin etüt laboratuvarlarının raporlarının mercek altına alındığını belirterek, "Sondaj yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterildiği, numune alınmadığı, laboratuvarlardan ücret ödememek için numune alınmadığı, laboratuvarların ezbere ücret karşılığı sonuç verdiğini tespit ettik. İnceleme sürüyor. Savcılık soruşturma açtı, bizden rapor istedi." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruma gelen raporları titizlikle incelediklerinde karşılarına olumsuz durumların çıktığını bildirdi.

"Sahada jeoloji mühendislerini denetliyoruz." diyen Yılmaz, sondaj sırasında alınan numunelerin laboratuvarlara gidip gitmediği konusunda endişeleri olduğunu vurguladı.

Yılmaz, "Yeni bir uygulama başlatarak şehir dışındaki bakanlık tarafından onay verilmiş olan laboratuvarlara giden numunelerin kargo fişlerini istemeye başladım." diye konuştu.

Analize yollanan 25-30 kilogramlık numunelerin 5-6, sonuç raporunun ise 9 liraya gönderildiğini tespit ettiklerini kaydeden Yılmaz, zemin etüt raporlarının belediyeler tarafından kontrol edilip onaylandığına işaret etti.

- "Savcılık soruşturma açtı"

Yılmaz, gelen bir ihbar üzerine konuyu araştırmaya başladıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sondaj yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterildiği, sondaj yapılan yerlerden numune alınmadığı, laboratuvarlardan ücret ödememek için numune alınmadığı, laboratuvarların ezbere ücret karşılığı sonuç verdiğini tespit ettik. İnceleme devam ediyor. Araştırma çalışmalarını yaklaşık bir yıldır sürdürüyoruz. Siz yapıyı ne kadar sağlam yaparsanız yapın, zeminde problem varsa sıkıntı orada. Müteahhitlerin jeoloji mühendislerine ‘zemin sıvılaşması var demeyeceksin, yok diyeceksin, var dersen bu işi sana yaptırmam’ diye şart koştuklarını bize jeoloji mühendisleri söylüyor zemin iyileştirme masrafından kaçınmak, projeyi ucuz çıkartmak için. Bize ihbarda bulunan vatandaşımızı Cumhuriyet savcılığına gönderdik. Savcılık soruşturmayı açtı, bizden de rapor istedi. Biz sonuçlandığı an mevzuatımız neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Laboratuvarları kapatma cezası verilebilir."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :