Manisa'da 15 kişinin öldüğü trafik kazası

Manisa'da 15 kişinin öldüğü trafik kazası

DİSK Genel Başkanı Beko:- "Kamyonet kasasında işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya kaza demek mümkün değildir, bu açıkça bir katliam"

İSTANBUL (AA) - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği trafik kazasına ilişkin, "Kamyonet kasasında işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya kaza demek mümkün değildir, bu açıkça bir katliam" dedi.

DİSK Genel Merkezi'nde konuşan Beko, Manisa'daki trafik kazasında yaşamını yitiren 15 tarım işçisinin ailelerine başsağlığı diledi.

Tarım işçilerinin yüzde 80'inden fazlasının sigortasız çalıştığını anlatan Beko, tarım sektöründe iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığını ifade etti.

Beko, tarım işçilerinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu belirterek, 2014 yılında 131 kadın işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İş sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı sürece ölümle sonuçlanan kazaların yaşanacağını dile getiren DİSK Genel Başkanı Beko, şunları kaydetti:

"2015 yılının ilk 6 ayında en az 794 işçi çalışırken öldü. Temmuz ayı ise maalesef büyük bir katliamla başladı. Kamyonet kasasında işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya kaza demek mümkün değildir, bu açıkça bir katliamdır. İş kazaları ve meslek hastalıkları yönünden madencilik ve inşaat sektörünün ardından en tehlikeli sektör tarım sektörüdür. Mevsimlik tarım işçileri evlerinden uzakta oldukları için barınma sorunlarıyla karşılaşılıyor. Hükümet mevsimlik işçilerin barınma ihtiyaçlarına kayıtsız kalıyor."

DİSK olarak işçilerin haklarını daima savunacaklarını vurgulayan Beko, tarım sektöründe "dayıbaşılık, komisyonculuk ve aracılık" uygulamalarının kaldırılmasını, tarım işçilerinin İŞKUR'da kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

- "Tarım işçileri sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalı"

Kani Beko, tarım işçilerinin mesleki koşullarının iyileştirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduklarını aktararak, işçilerin iş güvencesine sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Mevsimlik tarım işçilerinin çoğunluğunun sigortasız çalıştırıldığını söyleyen Beko, "Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır. Dayılık, komisyonculuk, aracılık adı altında sürdürülen işçi simsarlığına, Özel İstihdam Büroları ile yasallık kazandırılmamalıdır. Çalışma saatleri yasaların belirlediği sınıra çekilmeli ve tarım işçilerinin iş güvenliği, iş sağlığı koşulları arttırılmalıdır" diye konuştu.

Beko, tarım işçilerin en önemli sorunlarından birinin sendikal örgütlenme olduğunu belirterek, işçilerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerini ifade edecek örgütlenmelerin önünü açacak düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı