• BIST 103.328
  • Altın 193,733
  • Dolar 4,6527
  • Euro 5,4829
  • Konya 14 °C
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi
  • MHP 27. dönem MV aday listesi açıklandı (Tüm liste)
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi
  • MHP 27. dönem MV aday listesi açıklandı (Tüm liste)
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler

Manda kaymağının lezzeti sınırları aştı

Manda kaymağının lezzeti sınırları aştı
Kızılırmak Deltası'ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden elde edilen kaymak, siparişle il dışına ve gurbetçilerin talepleriyle Avrupa'ya da gönderiliyor.

Samsun'da Kızılırmak Deltası'ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden yapılan manda kaymağının lezzetini bilenler hem il dışından hem Avrupa'dan kaymak talep ediyor.

19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçesi sınırları içinde bulunan Kızılırmak Deltası, yüzlerce kuş türünün, yılkı atlarının yanı sıra mandalara da ev sahipliği yapıyor.

Bölgedeki çiftçiler tarafından deltaya salınan mandalar, yaz, kış deltadaki sulak alanlarda besleniyor.

manda-kaymaginin-lezzeti-sinirlari-asti-1-001.jpg

Altınova Mahallesi'nde eşi ile 60 baş manda besleyen Nuray Karagöl (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, manda sütünden yoğurt, tereyağı, peynir ve kaymak yaptıklarını söyledi.

Manda sütünün besleyici değeri

Manda sütünün besleyici değerini bilenlerin manda sütü ve ürünlerine rağbet ettiğini belirten Karagöl, en çok rağbeti ise lezzetinden dolayı kaymağının gördüğünü vurguladı.

Manda sütünün inek sütüne göre daha yağlı olduğunu ifade eden Karagöl, "Mandayı sağdıktan sonra sütünü kısık ateşte, geniş tencerelerde kaynatıyoruz. Sonra üzerine bez örterek terletiyoruz. Kaynamış süt soğuyunca, buzdolabında bir gün bekletiyoruz. Sütün yüzeyinde oluşan kaymağı kalıp kalıp keserek sipariş verenlere ulaştırıyoruz." dedi.

Manda kaymağının diğer sütlerin kaymağına göre daha yoğun ve özel bir lezzeti olduğunu anlatan Karagöl, bu lezzeti bilenlerin yurt dışından da manda kaymağı talep ettiklerini vurguladı.

manda-kaymaginin-lezzeti-sinirlari-asti-2-001.jpg

"Yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein içerir"

Gıda ve Beslenme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, manda kaymağının kalsiyum, yağ ve protein zengini olduğunu vurguladı.

Vücuttaki enerji miktarını iki katına çıkarma özelliği gösteren manda kaymağının pek çok enerji verici ürüne alternatif olduğuna işaret eden Elmacıoğlu, "Manda kaymağı diğer sütlerin kaymaklarına oranla yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein içerir. Dolayısıyla yoğunlaşmış haldeki kaymağı daha yarayışlıdır. Yağ miktarı fazla olduğundan verdiği enerji miktarı da diğer sütlere oranla daha fazladır. Diğer sütlere oranla 2 kat fazla yağlıdır, bu da manda sütünün vücuda 2 kat fazla enerji vermesi anlamına gelir. Çocuk ve yaşlılar için besleyici değeri yüksektir." dedi.

Elmacıoğlu, manda kaymağının yağ oranının fazla olmasına rağmen, kolesterol oranının yok denecek kadar az olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim