Malta'da muhalif gazetecinin öldürülmesi

Malta'da muhalif gazetecinin öldürülmesi

Malta Başbakanı Muscat:- "Adaletin tecelli etmesini sağlamak benim görevim"

ROMA (AA) - Malta Başbakanı Joseph Muscat, ülkesinde 16 Ekim'de 53 yaşındaki muhalif gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili soruşturmada görevinin adaletin tecelli etmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Ülkenin tanınmış araştırmacı gazetecilerinden Galizia'nın uğradığı bombalı suikast dolayısıyla İtalyan Rainews24 kanalına demeç veren Başbakan Muscat, annesini parçalar halinde ölü bulan bir evlada cevap vermek istemediğini belirterek, “Adaletin tecelli etmesini sağlamak benim görevim. Bu olana dek bir an dahi huzurum olmayacak." dedi.

Suikastin arkasında kimlerin olabileceğine dair spekülasyon yapamayacağını ifade eden Muscat, yetkili makamların bu konuyu araştırdığını ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dahil uluslararası alanda yardım talep ettiklerini bildirdi.

Hukukun üstünlüğünü temin etmenin kendisinin sorumluluğunda olduğunu ve bugüne kadar yaptıklarını, bundan sonra da bunu temin edeceklerini kaydeden Muscat, "Herkes istediğini yazmakta ve konuşmakta özgürdür. Her hukuk devletinde olduğu gibi hakarete uğradığını düşünen varsa yargıya başvurur. Benim için bir insanı yazdığı ya da yazmak zorunda olduğu şeyden ötürü susturmak kabul edilemez bir şey." diye konuştu.

Muscat, Galizia ve eşinin yurt dışında off-shore hesapları olduğu yönündeki iddialar nedeniyle konunun yargıya taşındığını aktardı.

Başbakan Muscat, şunları kaydetti:

"Ben de eski bir gazeteciyim ve genelde toleranslıyımdır, yargıya çok başvurmam ama ne zaman ki kendisi bunu yazdı, bağımsız yargımıza bunun soruşturulması için başvurdum. Bildiğim kadarıyla Bayan Galizia da bildiklerini anlattı yargı makamlarına aylar önce. Bu soruşturmanın sonucunun çıkmasını bekliyoruz. Kendisinin yazdıklarının bir temeli yok ama bu yazdıklarının doğru çıkması ya da en ufak kanıt olması durumunda hemen istifa edeceğim."

Öte yandan, ana muhalefet Milliyetçi Parti lideri Adrian Delia, Muscat'ın Daphne Caruana Galizia'nın hayatını koruyamamanın siyasi sorumluluğunu üstlenerek derhal istifa etmesi gerektiği görüşünü savundu.

Ayrıca, adanın sahil kasabası Sliema'da da akşam saatlerinde Galizia anısına meşalerle yürüyüş yapıldı.

- Öldürülen gazetecinin oğlu tepkili

Gazeteci Galizia'nın oğlu Matthew Galizia dün olayın ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Annem öldürüldü çünkü o hep hukukun üstünlüğünden yanaydı ve onu ihlal etmek isteyenlerin karşısındaydı. İşte size, kimlik kartlarınızda cinsiyetlerinizi değiştirebileceğiniz ama özgürlüklerinizi kullanırsanız nasıl parçalara ayrılabileceğiniz mafyavari bir ülke." ifadeleriyle tepkisini belirtmişti.

Dünya genelinde geçen yıl patlak veren ve kamuoyunda "Panama Belgeleri" diye bilinen olayın Malta ayağına dair ortaya çıkardığı bilgilerle gündeme gelen Daphne Caruana Galizia, dün akşam Bidnja semtindeki evinin yakınında otomobiline yerleştirilen zaman ayarlı bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :