Maliye Bakanı Şimşek, Gaziantep'te:

Maliye Bakanı Şimşek, Gaziantep'te:

"İnanıyorum ki seçimle ilgili belirsizlik aradan çıkar çıkmaz, çok hızlı şekilde Türkiye ekonomisi toparlayacak. Esnafımızın da çiftçimizin de çalışanlarımızın da yüzü gülecek"- "Çözüm süreci, Türkiye için önemli ama sadece Türkiye için değil, Ortadoğu ha

GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İnanıyorum ki seçimle ilgili belirsizlik aradan çıkar çıkmaz, çok hızlı şekilde Türkiye ekonomisi toparlayacak. Esnafımızın da çiftçimizin de çalışanlarımızın da yüzü gülecek" dedi.

Şimşek, kent merkezindeki otelde partililere yönelik etkinlikte, önlerindeki 45-50 günlük dönemi çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Herkesin Türkiye ve kardeşlik için çalışması gerektiğini belirten Şimşek, özellikle AK Parti'lilerin bu seçimin ve istikrarın önemini herkese anlatması gerektiğini vurguladı.

Piyasalardaki dalgalanmaya da değinen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu dalgalanmaların kaynağı, esas itibarıyla dışarıdan. Az önce masada 'dolar ne olacak?' dediler. Değerli kardeşlerim, dolar dünyadaki bütün para birimlerine karşı son 9-10 aydır ortalama yüzde 22 yükseldi. Türk lirası da hiç farklı değil. Biz Türkiye'deki istikrarı korumaz, güçlü reform programını uygulayamazsak, o zaman Allah korusun. Neden? Çünkü bu popülist söylemlerle ki bugün en geniş popülist söylemi CHP açıklayacak. Türkiye'nin bu kazanımları korumasının imkanı yok. Burada kriz tecrübesi olan çok güçlü bir ekip var. İnanıyorum ki seçimle ilgili belirsizlik aradan çıkar çıkmaz, çok hızlı şekilde Türkiye ekonomisi toparlayacak. Esnafımızın da çiftçimizin de çalışanlarımızın da yüzü gülecek."

Bugünkü bazı sıkıntıların kısmen dışarıdan ve Türkiye'nin çevresindeki yangından kaynaklandığına dikkati çeken Şimşek, "Kısmen de seçimin getirdiği belirsizlik. İnşallah hep birlikte çalışacağız. Tekrar AK Parti'ye çok güçlü teveccühün çıkmasını sağlayacağız. Reformla Türkiye, bölgesinde ve küresel ölçekte en önemli ekonomik ve siyasi aktör olacak" diye konuştu.

- "AK Parti karşıtlığında bütün kesimler bir araya gelmiş"

Konuşmasının bir bölümünde Kürtçe AK Parti'ye destek isteyen Şimşek, bunun 15 yıl önce yapılamayacağını söyledi.

AK Parti'nin karşısında "büyük bir cephe" olduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Hiçbir şekilde bir araya gelmesi mümkün görülmeyen birçok kesim, birçok çevre bir araya gelmiş ve bu kutlu davanın merkezi AK Parti'ye karşı geniş cephe oluşturmuş. Bir an için bunların başarılı olduğunu düşünseniz, ne ekonomideki sıkıntılar giderilebilir, sıkıntılar çok daha büyür ne de aslında memleketin huzuru özellikle de çözüm süreci anlamında ileriye gidilebilir. Siz MHP ile HDP'nin hatta CHP'nin çözüm süreciyle ilgili ortak paydada buluşabileceğine inanıyor musunuz? AK Parti karşıtlığında bütün kesimler bir araya gelmiş. Geçen sene de öyleydi. Peki bunların Türkiye'ye ilişkin vizyonu, programı, ortak paydası var mı? Yani, hangi ekonomi politikasında siz bu üçlüyü bir arada tasavvur edebiliyorsunuz? Hiçbirisinin tek başına iktidara gelme gibi bir iddiası yok."

Türkiye'nin, son 12 yılda milletin desteğiyle önemli kazanımlar elde ettiğini dile getiren Şimşek, bu kazanımların ileriye taşınması ve pekiştirilmesinin de ancak ve ancak ülkedeki siyasi istikrarla sağlanacağını vurguladı.

Siyasi istikrar olmazsa, reform yapılamayacağını anlatan Şimşek, 1970 ve 1990'lı yılların bu konuda en bariz örneği oluşturduğuna dikkati çekti.

Ülke ekonomisinin büyüklüğünün 1990'larda 198 milyar dolar olduğunu anımsatan Şimşek, "2002'de biz bu ülkeyi ekonomik olarak 200 milyar doların üzerinde büyüklükle aldık. Son 60 yılın en büyük küresel krizine, Avrupa'da 6-7 yıldır devam eden çok derin borç krizine, Ortadoğu'daki büyük yangına rağmen Türkiye, AK Parti, 200 milyar dolar civarında aldığı milli geliri 800 milyar dolara çıkardı. Bu, hepimiz için önemli" dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde 100 liralık verginin neredeyse 23 lirasının yeniden milletin eğitimi için harcandığını belirten Şimşek, "2002'de birinci kalem faizdi. 2002'de toplanan 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Şimdi 14 lirası faize gidiyor. 86 lirası ise siz güzel insanlara, memleketin dört bir köşesine yatırım, hizmet olarak gidiyor" ifadesini kullandı.

Eğitimden sonra sağlığa da önemli kaynak aktardıklarını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin, Kuzey Avrupa'yla, dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle sağlıkta neredeyse baş başa olduğunu kaydetti.

Şu anda 30 büyük şehirde dünyanın en büyük sağlık komplekslerini yaptıklarını aktaran Şimşek, sağlığa ve sosyal güvenliğe bu yıl 80 milyar liradan fazla para harcayacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin 90'lı yıllardaki büyüme rakamının yüzde 3'lerde olduğunu hatırlatan Şimşek, "O zaman AK Parti karşıtı cephenin bütün unsurları vardı. MHP'si, CHP'si vardı. Bunlar ne yaptı? Ülkeyi krizden krize koşturdular. Emaneti ehline teslim etmemiz lazım" dedi.

- "Çözüm sürecinin teminatı, sigortası AK Parti'dir"

Şimşek, Türkiye'nin karmaşık sorunlarından birisinin de "Kürt meselesi" olduğunu söyledi.

Geçmişte bu konuda yürütülen siyaseti eleştiren Şimşek, şu görüşü paylaştı:

"Yıllarca bu ülke ret ve inkar siyaseti yürüttü. 'Böyle bir sorun yok' dediler ama biz geldik, 'Kürtler kardeşimizdir. Farklılıklar zenginliğimizdir. Bin yıldır beraberiz, kardeşiz. Onların dili, kimliği, kültürü,  bütünleşik parçamızdır' dedik ve o ret, inkar siyasetine son verdik. 30-40 yıldır Türkiye, kimisine göre 350 milyar dolar, kimisine göre 1 trilyon dolar kaynağı terörle mücadeleye harcadı. Bu kaynağın nere aktığını biliyorsunuz, dışarıdaki çevrelere aktı. Şimdi Türkiye olarak diyoruz ki: Gelin, daha çok demokrasi, hak ve özgürlük, kardeşlik hukuku çerçevesinde sorunlarımızı çözelim ve 350 milyar doları veya 1 trilyon doları önümüzdeki 30 yılda heba etmeyelim. Bunu ülkenin altyapısına, araştırma-geliştirmesine, sanayisine, sağlığına, eğitimine harcayalım. Para dışarı çıkmasın. İnsanlar, analar ağlamasın."

Şimşek, çözüm sürecinin mimarının AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğuna işaret ederek, "Allah razı olsun. Ondan önce bu kadar güçlü bir siyasi iradeyi ortaya koyup, siyaseten bu kadar sıkıntılı bir konuda, bu kadar büyük iradeyi ortaya koyan kimse oldu mu? Şimdi HDP, Gaziantep'te 'iyi çocuğu, güzel çocuğu' oynamaya çalışıyor. Van'da dün gördünüz. En ufak farklı bir denge, farklı bir siyasi harekete ve söyleme tahammülleri yok. Otobüsleri yakarlar, her türlü zulmü, baskıyı reva görürler. Nerede barış, demokrasi? Sadece söylemde" değerlendirmesinde bulundu.

"HDP, barajı aşmadığı takdirde sorun olur" diyenler de bulunduğunu belirten Şimşek, "Çözüm sürecinin teminatı, sigortası AK Parti'dir. Gözlerinizi 30 saniye için kapatın. Bunlar gelirse ekonomide ne olur düşünün, bir 30 saniye de 'çözüm süreci ne olur' diye düşünün. Bence 30 saniye değil, 2 saniye bile kapatamıyorsunuz değil mi"? diye sordu.

MHP ve HDP'nin çözümsüzlükten nemalandıklarını ve rant devşirdiklerini ileri süren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çözüm süreci, Türkiye için önemli ama sadece Türkiye için değil, Ortadoğu hatta Çin'e, Balkanlar'a, kuzeydeki komşulara kadar... Niye, biliyor musunuz? Çünkü ilk defa Türkiye karmaşık, etnik sorunu daha çok demokrasiyle çözmeye çalışıyor. Türkiye, ilham kaynağı olacak inşallah."

Her seçimin önemli ancak 7 Haziran seçiminin daha kritik olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ya Türkiye, bundan bir kaç ay önce açıkladığı çok büyük reform hamlesini, ekonomik istikrarı, büyümeyi güçlü şekilde devam ettirecek ya da Allah korusun, istikrarsızlıkla karşı karşıya kalırsa elde ettiği kazanımları koruyamayacaktır" ifadesini kullandı.

- CHP'nin seçim bildirgesi

CHP'nin seçim bildirgesine de değinen Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

"Allah korusun, bu popülizmle, bu yanlış politikalarla çok hızlı şekilde Türkiye'yi tekrar IMF'ye emanet ederler. AK Parti hükümetlerinin borcu tamamen kapatmasına kadar IMF, bu ülkede ekonomi politikalarının şekillenmesinde ve uygulanmasında hep 'üstat görevi' üstlendi. Bunlar bu mantıkla çok hızlı şekilde oraya götürürler. Abartmıyorum. Dolayısıyla bu davaya hizmet, ulvi görevdir ama onun ötesinde hepimizin şahsi menfaatinedir. Eğitimde, sağlıkta, altyapıda bu seferberliğin devam etmesi lazım."

İstikrarsız reform olmayacağına dikkati çeken Şimşek, refahın da ortaya çıkmayacağını dile getirdi.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gül

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül de AK Parti iktidarıyla Türkiye'de vesayet düzenine son verildiğini belirtti.

Milletten aldıkları güçle eski Türkiye'yi tasfiye ettiklerini anlatan Gül, "Asıl işimiz şimdi başlıyor. İkinci yarıda da yeni Türkiye'yi, yeni anayasayla, başkanlık sistemiyle, çözüm süreciyle hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Gül, bazıları Nişantaşı'nda, Taksim'de viskisini yudumlarken, AK Parti'nin milletin geleceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Maliye Bakanı Şimşek, Gaziantep'te:

Maliye Bakanı Şimşek, Gaziantep'te:

Kaynak:Haber Kaynağı