Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Şimşek:

"Bütün sorunlarımızı, daha çok demokrasi içerisinde, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmek istiyoruz"- "Çok değil 15-20 yıl içinde Allah'ın izniyle Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerini yakalayacağız"

GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bütün sorunlarımızı, daha çok demokrasi içerisinde, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmek istiyoruz" dedi.

Şimşek, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Mali Genel Kurulu'nda, küresel rekabetin yoğun yaşandığı bir dönemde, esnafın da sorunları bulunduğunu söyledi.

Esnafın değişim ve dönüşümü başarması için güçlü bir desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Şimşek, "Bu noktada çok mesafe katettik. 2002'de esnafın kullandığı kredi toplamı 153 milyon liraydı. Geçen yıl bu rakam 13,6 milyar liraya çıktı, tabiri caizse 90 kata yakın artış var" diye konuştu.

Kredilerden faydalanan esnaf sayısında da önemli oranda artış yaşandığını aktaran Şimşek, geçen yıl 328 bin esnafın kredi imkanlarından yararlandığını vurguladı. Esnafın bir kısmını oluşturan KOBİ'lere de güçlü destekler verdiklerini ifade eden Şimşek, "Son 10-12 yılda KOBİ desteklerimiz 4,5 milyar lira oldu. Yararlanan işletme sayısı ise 31 binin üzerinde. Prim ödemede sıkıntı yaşayan 1,3 milyon esnafımızın sağlık tedavi hizmetlerinden yararlanmasının önündeki engeli kaldırdık. Esnafımızın hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 1990'lı yılların başında emeklilik sistemini olumsuz etkileyecek düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Şimşek, "Şu anda 11 milyon, yaşı 44 olan emeklimiz var. 44 yaş batıda da Türkiye'de de genç sayılır. Türkiye'de yaşam beklentisi 77 yıla çıktı. Ben şimdi kendimi son derece genç hissediyorum. Yani siyaseti bir meslek olarak da görmüyorum ama emekliliği kendi şahsımda tahayyül bile edemiyorum" dedi.

- "Hem ekmeğimizi büyütmemiz, hem özgürlükleri artırmamız gerekiyor"

Bakan Şimşek, siyaseti, hiçbir beklentileri olmadan topumun refahını artırmak için yaptıklarını söyledi. Hem kalkınmanın gerçekleşmesi hem de demokratik standartların iyileşmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, "Hem ekmeğimizi büyütmemiz gerekiyor hem özgürlükleri artırmamız gerekiyor. Siyasetten hepimizin maksadı millete hizmettir. Klasik gelecek ama gerçekten bizim zihniyetimiz de anlayışımız da bu. Milletimize hizmet Hak'ka hizmettir. Biz bunu bir anlamda ibadet aşkıyla yapıyoruz. Çünkü şahsi olarak bir beklentimiz yok" diye konuştu.

Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu ile batısı arasında bölgesel kalkınmışlık farkları olduğuna dikkati çeken Şimşek, arayı kapatmak için çok çalıştıklarını dile getirdi.

Batının gelişmiş ülkeleriyle de Türkiye'nin arayı kapatması gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu çok önemli bir hedef. Bunun da basit bir göstergesi var. Tabiki biz batıyla arayı kapatırken sadece kişi başına milli geliri temel husus olarak alamayız. Kişi başına milli gelirde bizim batının gelişmiş ülkelerini yakalamamız önemli ama bir o kadar da sorunlarımızı bölgesel olsun, etnik olsun, mezhep eksenli olsun; bütün sorunlarımızı, daha çok demokrasi içerisinde, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmek istiyoruz. Genelde karmaşık, etnik, mezhepsel veya başka tür eksenli sorunlar, maalesef bazen ret, inkar siyasetiyle çözülmeye çalışılıyor. Bazen baskıyla şiddetle çözülmeye çalışılıyor. Bazen olaylara sadece güvenlik penceresinden bakılıyor. Bu memleket bizim. Sorunlarımız var. Kürt meselesi olsun, diğer meseleler olsun, yaklaşımımız şu; biz sorunlarımızı kardeşlik hukuku içerisinde, daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde ama tek vatan, tek bayrak, yani ülkenin bütünlüğü, birliği, beraberliği ve kardeşliği ekseninde çözmek için, çok güçlü bir iradeyle çözmek için, yolumuza devam ediyoruz. İnşallah Türkiye bunu başarır. Türkiye bunu başarırsa, sadece Orta Doğu için değil, çok geniş bir coğrafya için ilham kaynağı olur."

Terörle mücadeleye bir hesaba göre 350 milyar dolar, başka bir hesaba göre ise 1 trilyon dolar para harcandığının hesaplandığını dile getiren Şimşek, bu paranın esnafa, sanayiciye destek olarak verilmesi halinde Türkiye'yi önünde kimsenin duramayacağını vurguladı.

- "Biz ekmeğini taştan çıkaran bir ülkeyiz"

Bakan Şimşek, bölgesinin sanayi üretim üssü olan Türkiye'nin geleceğinin de parlak olduğunu ifade etti. Türkiye'nin en büyük sermayesinin "insan gücü" olduğuna işaret eden Şimşek, "Biz ekmeğini taştan çıkaran bir ülkeyiz. Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. İyi ki de yok. Çünkü olsaydı biz o zaman eğitimi, kalkınmayı, beşeri sermayeyi bu şekilde önceliklendiremezdik. Bizim sermayemiz, beşeri sermayemizdir, insandır. Yani girişimcimizdir, esnafımızdır, sanatkarımızdır. Türkiye o açıdan şanslıdır. Türkiye'nin geleceği o anlamda çok parlaktır" ifadelerini kullandı.

- "Batılı ülkeler çifte standart uyguluyor"

Büyük ümitlerle başlayan Arap Baharı'nın kışa dönüştüğünü aktaran Şimşek, batılı ülkelerin bu konuda çifte standart uyguladığını kaydetti.

Sovyetler Birliği çökünce, batının gelişmiş ülkelerinin, Doğu Avrupa ülkelerinin demokratikleşmesi, kalkınması için ciddi kaynak ve çaba harcadığına dikkati çeken Şimşek, "Bir takım korkularla, Orta Doğu'da filizlenen o demokrasi, temel hak ve özgürlük hareketlerinin tersine çevrilmesi yönünde bir takım çevrelerce çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bugün geldiğimiz noktada maalesef Suriye'de bir dram yaşanıyor. Irak'ta ayrı bir dram yaşanıyor. Etrafımızda 7 ülke var ama devlet, niteliğini kaybetmiş. Muhatap bulmakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu.

Halep'te yüzbinlerce insan katledilirken en ufak ses çıkmadığını dile getiren Şimşek, ama başka taraflarda en ufak bir şeyde her türlü müdahale yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin bu dönemi ciddi bir sıkıntı ve kalıcı bir tahribat yaşamadan atlatmasının büyük bir başarı olacağını belirten Şimşek, "Biz hükümet olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Sıkıntılar olacaktır ama sabırlı olmamız lazım. Bunlar bizim kardeşimiz. Biz onları ölüme ter kedip kapıları kapatamayız" dedi.

- "Zor bir mahallede yaşıyoruz"

Bu dönemde istikrar, birlik beraberlik ve kardeşliğin çok önemli olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Başka türlü Türkiye çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabilir. İkincisi bizim en büyük ticaret ortağımız Avrupa'dır. Avrupa, küresel kriz sonrası yani 2008-2009 sonrası büyük bir borç krizine girdi. Çok büyük yardım paketlerine rağmen sorun halen çözüldü denilemez. Avrupa durgunluğa girdi. En büyük ticaret pazarınız durgunluğa girince, bu sizi etkilemez mi, etkiler, bizi de etkiliyor. Sonra soğuk savaş döneminden sonra ilk defa yukarıdaki komşumuz, yanındaki ülkenin bir kısmına fiili olarak el koydu. Bunlar normal dönemler değil. Yani biz zor bir mahallede yaşıyoruz, sıkıntılı bir mahallede yaşıyoruz. Biz, sizin sıkıntılarınızı biliyoruz ama ülkenin son 2-3 yıl içinde, içinden geçtiği sıkıntılı ortamı da görün. Dolayısıyla Türkiye'nin son dönem performansına ilişkin değerlendirmeleri bu çerçevede yaparsak daha sağlıklı olur."

Türkiye'nin ciddi reformlar yapıp, makro ekonomik temelleri sağlamlaştırdığı için büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin, avro bölgesinin 3 katı hızda büyüdüğünü hatırlattı.

- "15-20 yıl içinde Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerini yakalayacağız"

Bakan Şimşek, kamuoyu yoklamalarına göre 7 Haziran'dan sonra da istikrarın devam edeceğinin görüldüğünü, Türkiye'nin bu sıkıntılı dönemde de güçlü bir hükümetle yoluna devam edeceğini ifade etti.

Çok kapsamlı bir reform programı hazırladıklarını aktaran Şimşek, "Derdimiz, Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarı çıkarmak. Türkiye'yi daha rekabetçi hale getirmek. Türkiye'de sanayicinin, yatırımcının, üretenin, istihdam sağlayan girişimcinin, esnafın, sanatkarın hizmetkarıyız, yanındayız. Bütçe imkanları çerçevesinde biz sizin önünüzü açmakla mükellefiz. Çünkü siz başarılı olursanız, Gaziantep başarılı olacak. Gaziantep başarılı olursa Türkiye başarılı olacaktır" dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Şimşek'e, kooperatif başkanı Mustafa Kemal Güneş tarafından plaket verildi.

Toplantıya Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve davetliler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı