Maliye Bakanı Şimşek (2):

Maliye Bakanı Şimşek (2):

"Kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebiyle haklarında mahkemece hüküm verilenleri, kamu ihalelerinden men edeceğiz"

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebiyle haklarında mahkemece hüküm verilenleri, kamu ihalelerinden men edeceklerini bildirdi.

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısıyla "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı"nı açıkladı.

Eylem planını toplumdan kopuk bir şekilde hazırlamadıklarına dikkati çeken Şimşek, 36'sı sivil toplum kuruluşu olmak üzere 79 kurum ve kuruluşla çalıştıklarını söyledi. Şimşek, 2015-2017 dönemini kapsayan planın 5 bileşenden, 62 eylemden oluştuğunu, 15 sorumlu kuruluşun bulunduğunu ve 51 kuruluşla da işbirliği halinde olacaklarını bildirdi.

Söz konusu bileşenleri de açıklayan Şimşek, bunların; "kayıtdışı ekonominin boyutunun belirlenmesi ve ekonomi üzerindeki etkilerinin analizi", "gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve uyum seviyesinin yükseltilmesi", "denetim kapasitesinin güçlendirilmesi ve ilgili mevzuatın gözden geçirilmesi", "toplumun tüm kesimlerinde farkındalığın artırılması" ve "kurumlar arası veri paylaşımının geliştirilmesi ve uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi" olduğunu ifade etti.

Eylem planının koordinatör kurumunun Gelir İdaresi Başkanlığı olduğunu aktaran Şimşek, "Peki nasıl bir eylem planı? Eylemlerin yarısından fazlasını bu yılın sonunda inşallah tamamlayacağız. Bayağı iddialı ama özellikle iddialı yaptık. Neyi yapacaksak, ilk yılda yapacağız. Bu eylemlerden 10'u ise süreklilik arzediyor" diye konuştu. 

- "Vergi ödeme terminalleri kuracağız"

Mehmet Şimşek, vergi tahsilatını, hizmet kalitesini artırmak amacıyla birçok yere banka ATM'leri gibi vergi ödeme terminalleri kuracaklarını belirterek, özellikle kayıtdışı çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmasına yönelik düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

Akaryakıt sektörünün kayıtdışılıkla mücadelede önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Şimşek, akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi. 

Şimşek, akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan kara, deniz taşıtları, boru hatlarında taşınan ürünün yükleme yerinden teslim mahaline kadar takibine imkan sağlayacak bir sistem hazırlayacaklarını dile getirerek, başından sonuna kadar bu sistemin takip altında olacağını belirtti. 

- "Gümrük kapılarını modernize edeceğiz"

Eylem planı kapsamında gümrükler ve dahilde işleme rejimi alanında birtakım tedbirler alacaklarını da anlatan Şimşek, gümrük kapıları ve iç gümrükleri modernize edeceklerini ve bunların bilgi işlem, fiziki yapılanma, teknik donanım ve hukuki altyapılarını gözden geçireceklerini kaydetti.

Şimşek, gümrükler için bu sene bütçeye ilave para koyduklarını, özellikle tırların elektronik olarak kapıda bir bütün olarak incelenmesine imkan sağlayan yatırım için kaynak ayırdıklarını, daha fazla talep edilmesi durumunda daha çok kaynak sağlayabileceklerini ifade etti. 

Bütün kapılardan geçen her türlü kargonun, bir şekilde o sistemlerden denetlenmesi için gerekeni yapacaklarının altını çizen Şimşek, dahilde işleme rejimini gözden geçireceklerini ve kontrol süreçlerini daha etkin hale getireceklerini söyledi. 

- Nakit ekonomisi ile mücadele

Şimşek, elektronik ticaretin de çok gelişme gösterdiğini vurgulayarak, elektronik ticaretin kayıt altına alınması ve nakit ekonomisi ile mücadele kapsamında da birçok adım atacaklarını söyledi.

İnternet ortamında ticaret yapan gerçek ve tüzel kişilerin bütün faaliyetlerinin kavranmasına yönelik düzenlemeleri gözden geçireceklerine dikkati çeken Şimşek, denetimleri artıracaklarını bildirdi. 

Şimşek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan reklam faaliyetlerinin vergilendirilmesine yönelik gerekli hukuki ve teknik altyapıyı oluşturarak takip edeceklerini belirterek, "Nakit ekonomisi ile mücadele edeceğiz. Bu kapsamda banka kartları ve benzeri ödeme araçlarının kullanımını yaygınlaştıracağız" dedi. 

- "Şehir içi toplu taşımaya elektronik ücret toplama sistemleri gelecek"

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde elektronik yoklama sistemini hayata geçireceklerini ve denetimlerde etkinliği artıracaklarını aktaran Şimşek, yaptırımları da gözden geçireceklerini ifade etti. 

Şehir içi toplu taşımada da yeni sistemlerin geleceğini belirten Şimşek, "İstanbul'u tebrik ediyorum. İstanbul örneğinde olduğu gibi tüm illerimizde kademeli olarak elektronik ücret toplama sistemi getireceğiz" dedi. 

- "Kayıtdışı işçi çalıştıranlar, kamu ihalelerinden men edilecek"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebiyle, haklarında mahkemece hüküm verilenleri, kamu ihalelerinden men edeceklerini bildirdi. 

Vergi ve sosyal güvenlik bilincini geliştirmek amacıyla, görsel medyada yer alan programlardan faydalanacaklarını belirten Şimşek, "Bu çerçevede sinema, dizi yapımcıları ve senaristlerle bir araya gelerek, kayıtdışılık konusunun yapımlarda işlenmesini sağlayacağız. Bu konuda sanat dünyasından destek istiyorum. Çünkü en iyi farkındalığı artıracak kanallardan biri budur" dedi.

Şimşek, gençlik kampları ile gençlik merkezlerinde de öğrencilere vergi konularında eğitim verileceğini söyledi. 

Veri paylaşımının da önemli bir alan olduğunu vurgulayan Şimşek, eylem planı kapsamında kamu kurumları arasındaki veri paylaşımı kapasitesini artıracaklarını ve söz konusu verilerin çapraz kontrole imkan verecek şekilde paylaşımını sağlayacaklarını kaydetti. 

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı