Maliye Bakanı Şimşek: (2)

Maliye Bakanı Şimşek: (2)

"Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum"

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "torba yasa" ile herhangi bir affın söz konusu olmadığını belirterek, "İlk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum" dedi.

Şimşek, 6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde kararnamelerde Değişiklik Yapılması ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun konusunda düzenlediği basın toplantısında, kanun kapsamına birçok idare ve bakanlığın girdiğini belirtti.

Kanunun, sadece kesinleşmiş alacakları kapsadığını vurgulayan Şimşek, şu aşamada davalık olan, incelemesi devam eden hususlarda bir kolaylık getirilmediğine dikkati çekti.

Şimşek, kasa fazlası ve ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtların düzeltilmesinin de kanun kapsamında olduğunu belirterek, af niteliğinde olan hususlardan birinin bu olduğunu ifade etti.

Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getirildiğine işaret eden Şimşek, "Toplamda 18 taksit 36 aylık bir vade söz konusu. Diğer idarelere göre bu taksit sayısı ve ödeme süresi değişebiliyor" diye konuştu.

Şimşek, vergi dairesine ödenecek taksitlerin kredi kartıyla da ödenebilmesinin önünü açtıklarını kaydederek, bunun da önemli bir kolaylık olduğunu söyledi. 

Kapsama girecek alacaklar hakkında da bilgi veren Şimşek, şunları kaydetti:

"Vergi ve vergi cezaları kapsama giriyor ama ne vergiden ne de cezasından vazgeçiyoruz. Trafik, seçim, nüfus, askerlik, köprü ve otoyollardan ücretsiz geçişler, RTÜK'ün kestiği bazı idari para cezaları. Yurt-Kur'a olan öğrenim ve katkı kredisi borçları, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu borçları, çiftçilerin doğrudan gelir desteğine ilişkin borçları ve ecrimisiller gibi birtakım alacaklar bu kanun kapsamında yeninden yapılandırılıyor.

Gümrük vergisi ve idari para cezaları, sosyal güvenlik prim ve idari para cezaları, belediyelerin emlak, çevre temizlik vergisi ve su alacakları, büyükşehir belediyelerinin su ve atıksu alacakları. 

TEDAŞ'ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları, sulama birliklerinin tarımsal sulamadan kaynaklanan alacakları, öğrenci ve kamu görevlilerinin yurtdışı eğitimleriyle ilgili mecburi hizmet tazminatları, çeşitli meslek kuruluşlarının üyelerinden aldıkları aidatlar, Kalkınma ajanslarının mahalli idareler ve odalardan olan alacakları."

Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediye ve Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları açısından genel olarak 30 Nisan 2014 tarihini esas aldıklarını vurgulayan Şimşek, "Bu yasa görüşmeleri başladıktan sonra nasıl olsa bizi de kapsar diye beklenti içerisine girenler hayal kırıklığına uğramış oluyor bu durumda. Biz bu düzenlemeyi teklifin verildiği tarihten önceki alacakları kapsayacak şekilde düzenledik, o nedenle bu türden beklentilerin yersiz olduğu ortadadır" ifadelerini kullandı.

- "İlk defa bu kadar katı bir düzenleme"

Bakan Şimşek, vergi dairelerini borçlu olanların en son başvuru tarihinin 1 Aralık 2014, Genel Sağlık Sigortası primlerinden borçlu olanların 7 aylık bir süre tanındığını ve son başvuru tarihinin Nisan 2015 olduğunu, diğer primlerden borçlu olanlar için de 3 aylık bir süre tanındığını söyledi.

Yapılandırmada vergi ve prim alacakları için 36 aya kadar taksidin söz konusu olduğunun altını çizen Şimşek, taksitlerin 2 ayda bir ödeneceğini, dolayısıyla 18  taksitin olacağını ifade etti.

Şimşek, çiftçilerin elektrik ve su borçları için ilave bir imkan tanıdıklarını kaydederek, bu konuda yılda bir taksit olmak üzere 5 yıllık bir vade imkanı getirildiğini belirtti.

Belediyelerin, 6 yılda 36 ay taksitle, spor kulüplerinin de 7 yılda 42 taksitle borçlarını ödeyebileceklerini kaydeden Şimşek, "Biz alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Nasıl olsa birkaç yılda bir bunlar yapılıyor demenin bir avantajı kalmıyor. Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, alacakların enflasyon farkının da alınacağını ifade etti.

- 120 liranın altındaki trafik cezalarından vazgeçiliyor

 Şimşek, taksitlendirmede katsayı uygulamasına gittiklerini belirterek, "6 taksit 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira, 9 taksit 18 ay vade için 100 lira yerine 107 lira, 12 taksit 24 ay vade için 100 lira yerine 110 lira, 18 taksit 36 ay vade için 100 lira yerine 115 lira alacağız" diye konuştu.

Trafik cezaları dahil 120 liranın altında kalan idari para cezalarının, 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretlerinin tahsilinden vazgeçildiğini bildiren Şimşek, ayrıca Maliye Bakanlığının 2007 öncesi 50 lira, Gümrük İdaresi'nin 2013 öncesi 50 lira, SGK'nın 2013 öncesi 100 lirayı aşmayan alacaklarından da vazgeçildiğini dile getirdi.

Şimşek, kanun müzakere edilirken, araçların fenni muayenesine ilişkin de uyarıda bulunduğunu anımsatarak, "Araç muayenesini yaptırmayan birçok çiftçi ve vatandaşımız var. 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla aylık yüzde 5 yerine aylık yüzde 1 şeklinde güncellenecek. Bundan sonra bu alandaki denetimleri güçlendireceğiz. Yasa ile araçlarla ilgili birçok sorunu çözmüş oluyoruz" dedi.

Hurda araçlar konusunda yapılan yenilik hakkında da bilgi veren Şimşek, "Yıl sonuna kadar eğer araçlarını hurdaya ayırırlarsa biz MTV gibi birtakım vergilerde kolaylık sağlıyor, bazılarından vazgeçiyoruz" diye konuştu.

- "Başvurular elektronik ortamdan olacak"

Şimşek, 2011 yılındaki yapılandırmada olduğu gibi birçok konuda tanıtıcı etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

Gelir İdaresi Başkanlığının başvuruları elektronik ortamda alacaklarını kaydeden Şimşek, BİMER aracılığı ile de bilgi alınabileceğini ifade etti.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı