Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep'te

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep'te

Şimşek: "Bölgemizde büyük meydan okumalar söz konusu, 100 yıl önce oynanan büyük oyunun belki yeni versiyonu bir şekilde uygulamaya konuluyor"

GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bölgemizde büyük meydan okumalar söz konusu, 100 yıl önce oynanan büyük oyununun belki yeni versiyonu bir şekilde uygulamaya konuluyor. Bölgesel anlamda zor bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle Türkiye'deki istikrar ve huzurun önemini iyi anlamamız, gelişmeleri iyi okumamız lazım" dedi.

Şimşek, AK Parti Gaziantep İl Başkanlığınca Şehitkamil Konferans Salonu'nda düzenlediği ekim ayı il danışma kurulu toplantısında, son aylarda yaşanan gelişmelere dikkati çekti. 

Şimşek, "büyük oyun kurucularının" Arap Baharı'nı yaşatmadığını, yaşatılmaması için de hala çok büyük çaba içerisinde olduklarını söyledi. Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Gerek bölgesel, gerek küresel, gerekse de ticaret ortaklarımız kanalıyla çok ciddi sorunlarla, meydan okumalarla karşı karşıyayız. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye yoluna çok güçlü bir şekilde devam ediyor. Neden? Çünkü Türkiye'nin siyasi istikrarı var. Türkiye'de çok güçlü hareket var, AK Parti hareketi var. Bundan dolayı da Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor."

Ortadoğu ve Türkiye'de yaşanan olaylara dikkati çeken Şimşek, "Bölgemizde büyük meydan okumalar söz konusu, 100 yıl önce oynanan büyük oyununun belki yeni versiyonu bir şekilde uygulamaya konuluyor. Bölgesel anlamda zor bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle Türkiye'deki istikrar ve huzurun önemini iyi anlamamız, gelişmeleri iyi okumamız lazım. Önümüzdeki seçimlere de bu perspektifle yaklaşmalıyız. Belki her zamankinden daha fazla çalışmalıyız" diye konuştu.

- "Fitne ve fesadı bozmalıyız"

Şimşek, Suriye'de uzun süredir şiddet sarmalı ve insanlık trajedisi yaşandığına işaret ederek, 200 binden fazla insanın hayatını hayatı kaybettiğini, 6,5 milyon kişinin de göçe maruz kaldığını ifade etti. Suriye'den yaklaşık 3 milyon kişinin de ülkeyi terk ettiğini bunun 1,5 milyonunun Türkiye'ye geldiğini anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Bizim bunlardan dersler çıkarmamız lazım, birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmemiz lazım. Hiçbir gizli elin birtakım planları uygulamasına izin vermeyelim. Her zamankinden daha hassas olmalıyız, bu oyunları, fitne ve fesadı bozmalıyız. Biz kardeşlerimiz arasında ayrım olmasın, bölge ülkeleri arasında istikrar olsun istiyoruz. Refah artsın, demokrasi olsun diye çabaladık, Suriye'nin bu hale gelmemesi için çok büyük çabalar harcadık. Maalesef gereken yapılmadı, 1,5 milyondan fazla Suriyeliye kucak açtık, bunu eleştirenler var. Yanı başımızda yangın varsa, siz evinizi açacaksınız. Türkiye doğrusunu yaptı, bugüne kadar 4,5 milyar dolardan fazla imkanı Suriyelilere sundu. Muhalefetin bu konuları istismar etmesi kadar vahim durum olamaz. Bunun farkında olmak lazım. Siyaseti bazı olayların istismarı için yaptıklarından muhalefet olduğu yerde duruyor. Her şeyi istismar ediyorlar."

- "Bunların amacı bölgenin daha cahil, yoksul kalmasını sağlamak"

Şimşek, Kobani'deki gelişmelerin de "terör örgütü" tarafından istismar edildiğini vurguladı. Şehirlerin adeta kaos ve savaş ortamına döndürülmeye çalışıldığına dikkati çeken Şimşek, şu ifadelerini kullandı:

"Demek ki yanı başımızda olup bitenlerden ders alınmamış. Bu son gelişmeler Gaziantep'in ötesini birkaç yıl geriye götürdü. Kobani'yi bahene olarak kullandılar, demek ki bunların amacı bölgenin daha cahil, yoksul kalmasını sağlamak. Yaktıkları okullar, işyerleri... Aslında yakılan bölgenin geleceğidir. Burada oynanan büyük oyunu görmemiz lazım. Biz hiçkimse arasında ayrım yapmadık, Kobani'deki Kürt kardeşlerimiz bizim kardeşlerimiz, akrabalarımız onlara da kapımızı açtık. Birkaç gün içerisinde 200 bine yakın kardeşimize geçiş imkanı sağladık. Oradaki trajediye da kayıtsız kalmadık. Bugün orada mücadele güçlü bir şekilde devam edebiliyorsa Türkiye'nin yardımıyla oluyor. Bu istismarcıların, ortalığı yakıp yakınların derdinin Kobani olmadığı ortada."

- Çözüm süreci

Güneydoğu'nun ve doğunun geriye gitmesini Türkiye'nin geriye gitmesi olarak gören Şimşek, bu nedenle birlik ve beraberliği daha da pekiştirecek çözüm sürecine güçlü bir şekilde destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

 Çözüm sürecinin Türkiye'nin yeni bir hamlesi için temel ön koşul olduğuna işaret eden Şimşek, terörle mücadelede çok önemli paraların harcandığını belirterek, "Bu kaynağı insanımız için harcayalım. Böyle bir kaynak Türkiye'nin kalkınması için harcanırsa çok önemli noktaya geleceğiz. Muhtemelen ortalığı karıştıranlar bunu iyi bildiği için bozmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Şimşek, bu coğrafyada sorunların geçmişte demokrasi içinde çözülemediğini ifade etti. Geçmişte etnik sorunların farklı ülkelerde şiddetle çözülmeye çalışıldığını anlatan Şimşek, "İlk defa bir hükümet 'sorunu demokrasi içinde çözelim' diyor. Bu çok önemli, Türkiye bunda başarılı olursa Ortadoğu'da yaşanan mezhep veya etnik kökenli sorunlar belki son bulacak. Belki Türkiye bölge ve dünya için ilham kaynağı olacak. Bu bölge yeterince trajedi yaşadı, yeterince zulüm gördü. Bunun son bulması lazım, Türkiye'nin istikrarlı olması lazım. Güçlü siyaseti daha güçlü şekilde devam ettirmemiz lazım" diye konuştu. 

Şimşek, Gaziantep'teki programının ardından Mardin'e gitti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı