Maliye Bakanı Ağbal:

Maliye Bakanı Ağbal:

"(Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması) Türkiye genelinde şu ana kadar almış olduğumuz başvuru sayısı 3 milyon 786 bin. Yapılandırılan alacak tutarı 31,3 milyar lira. Bu kapsamda yapılan tahsilat tutarı ise 951 milyon lira"- "Vergi dairesinin kapısı

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin, Türkiye genelinde şu ana kadar almış oldukları başvuru sayısının 3 milyon 786 bin olduğunu belirterek, "Yapılandırılan alacak tutarı 31,3 milyar lira. Bu kapsamda yapılan tahsilat tutarı ise 951 milyon lira." dedi.

Ağbal, Vatan KDV İhtisas Vergi Dairesi'ni ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) önemli işlerinden bir tanesinin KDV iadesi işlemlerini yürütmek olduğunu söyledi.

Geçen yıl 32,7 milyar lira KDV iadesi yapıldığını, bu yılın ilk 9 ayında yapılan iade tutarının 26 milyar liraya ulaştığını, yıllık iade tutarının birçok kurumun bütçesinden yüksek olduğunu belirten Ağbal, KDV iadesinin etkin, hızlı ve doğru bir şekilde yapılmasının hem devlet hem de mükellef açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

İlk 9 ayda ihracat iadesi olarak 16,8 milyar lira iade gerçekleştirdiklerini bildiren Ağbal, yine yılın ilk 9 ayında tevkifat uygulaması kapsamında yaklaşık 1,7 milyar lira ödeme yaptıklarını, indirimli KDV oranları uygulamaları nedeniyle yapılan iade tutarının 4 milyar liraya yaklaştığını kaydetti.

Ağbal, 2015'te 760 bin, 2016'nın ilk 9 ayında ise 597 bin iade başvuru dosyasının sonuçlandırıldığını, dosya sayısının yıl sonunda 800 bini aşmasını beklediklerini bildirdi.

Geçen yıl yapılan KDV iadelerinin yüzde 56'sının mahsuben, yüzde 44'ünün ise nakden gerçekleştiğini kaydeden Ağbal, bu yılın ilk 9 ayında mahsuben iade oranının yüzde 53, nakden iadenin ise yüzde 47 olarak gerçekleştiğini, iadelerin hızlı ve doğru şekilde yapılması için GİB olarak yoğun gayret sarfettiklerini söyledi.

KDV iadesinde mükelleflere sağlanan kolaylıklara değinen Ağbal, bu konuda zorunlu belgelerin elektronik ortamdan kabul edilmesinin önemini vurguladı. Ağbal, vergi iadesinde birçok kontrol işlemini elektronik ortama taşıdıklarını, bunun sistem tarafından sağlandığını, belge eksikliklerini eskisi gibi mükellefe yazı yazarak değil, e-tebligat ortamı üzerinden bildirdiklerini kaydetti.

Ağbal, mükelleflerin vergi iadesi sürecini elektronik ortamdan direkt izleyebildiğini, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınabilecek belgeleri artık mükelleften istemediklerini söyledi.


- "Ülke genelinde 742 notada KDV iadesi yapıyoruz"


Naci Ağbal, eylem planı çerçevesinde nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve iade işlemlerinde çalışan personelin KDV iadesi konusunda özel olarak yetiştirilmesi konularını da hayata geçirdiklerini bildirdi.

İhtisas vergi dairelerinin kurulmasını önemsediğini, bu konuda hem Ankara hem de İstanbul'da vergi ihtisas dairelerinin kurulduğunu hatırlatan Ağbal, "Türkiye genelinde 742 adet vergi dairesi ve mal müdürlüğünde şu anda KDV iadesi yapıyoruz. Bu 742 noktadan 10 tane vergi dairesinde yaptığımız iadelerin toplamının yaklaşık yüzde 50'sini yapıyoruz." dedi.

Söz konusu vergi dairelerinin gelecek dönemde mükellefler için vergi iadelerinin hızlandırılması ve vergi iadelerinde etkinliğin sağlanması konusunda önemli işlev göreceğini vurgulayan Ağbal, KDV iadesine ilişkin şikayetlerin büyük ölçüde kalkacağını söyledi.


- "KDV iadesini 5 günde yapabiliyoruz"


Maliye Bakanı Ağbal, KDV iade süresine ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"KDV iadesi süresine ilişkin farklı farklı günler var. Aşağıda sordum, müdürümüz 'biz 7 günde KDV iadesini yapabiliyoruz' dedi. Ankara'da 10 günde yapabiliyoruz. Tabi ki her mükellefin kendi durumuna göre farklılık arz eden günler olabilir ama genelde belgeleri tamam olan, işlemlerinden herhangi bir aksama olmayan mükelleflerimize aslında çok hızlı bir şekilde iade yapabiliyoruz. Büyük ölçekte işletmelere iadeleri 5 günde yapıyoruz. KDV iadeleri mükelleflere olan borcumuzdur. Bir gün dahi üzerimizde kalmaması gerekiyor. İşletmelerimiz ayakta kalabilmek için bu rekabet ortamında canla başla çalışıyorlar. Finansmanın bu kadar önemli olduğu dönemde GİB'in KDV iadesini hızlı bir şekilde yapması önemli. KDV iade sürecinde mümkünse insan gücüne dayalı bir kontrol olmasın ve bütün sistem başından sonuna kadar elektronik ortamda olsun istiyoruz."


- "Ciddi indirimler var"


Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına değinirken, öngörülen son başvuru tarihinin 31 Ekim olduğunu hatırlatarak, bu kanunun mükellefler için tarihi bir fırsat olduğunu, geriye yönelik vergi borcu olan mükelleflerin borçlarını adeta anaparayı ödeyerek kapattığını söyledi.

Ağbal, söz konusu kanunda "peşin ödeme indirimi" gibi daha önceki kanunlarda olmayan bir uygulama başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vatandaşın vergi borcu belli. Burada herhangi bir indirim yapmıyoruz ama borç zamanında ödenmediğinde yıllık yüzde 15-16 faiz hesaplanıyor. Biz bu faizleri enflasyona göre hesaplanmış biçimde düşürüyoruz. Mesela, vatandaşın 30 bin lira vergi borcu var. 3 yılda 30 bin liralık borç tahminen 80 bin liraya varıyor. Biz bu 50 bin liralık faizi siliyoruz ve son 3 yılın enflasyon oranlarını dikkate alarak bir faiz hesaplıyoruz. Bu durumda borç 40 bin lira oluyor. Bunu taksitli ödeyebilir. Eğer peşin öderse 10 bin liralık faizin yarısını tekrar siliyoruz. Vergi dairesinin kapısında girerken 80 bin lira olan borç, 35 bin liraya iniyor. Bundan önceki kanunlarda olmadığı kadar ciddi indirim var. Mükellefleri bu kanun kapsamında başvuru yapmaya davet ediyorum."


- Yeniden yapılandırmaya ilişkin son rakamlar


Maliye Bakanı Ağbal, borç yapılandırma kapsamında bugün itibarıyla İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına 513 bin 154 mükellefin başvurduğunu belirterek, "Kanun kapsamında 9,4 milyar lira alacak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığında yeniden yapılandırılmış. Bu kapsamda da bugüne kadar 477 milyon lira tahsilat yapılmış. Yine matrah artırımı çerçevesinde bugüne kadar 51 bin 999 mükellef müracaat etmiş. Bu kapsamda matrah artırımı ile ilgili olarak mükelleflerimiz adına 1,5 milyar lira alacak tahakkuk ettirilmiş. Önümüzde 2 haftalık süreç var. Bu süreç içerisinde başvurular daha da artacak." şeklinde konuştu.

Bugün itibarıyla Türkiye genelinde şu ana kadar almış oldukları başvuru sayısının 3 milyon 786 bin olduğunu bildiren Ağbal, "Yapılandırılan alacak tutarı 31,3 milyar lira. Bu kapsamda yapılan tahsilat tutarı ise 951 milyon lira. Bu da önemli bir istatistik." dedi.

Başvuruların yüzde 59'unun internet üzerinden yapıldığını, bu sayıların son iki haftada çok daha iyi bir noktaya geleceğini belirten Ağbal, "Vatandaşlarımızdan rica ediyorum; son güne bırakmayın, peşin ödeme indiriminden yararlanın. Bu tarihi fırsatlardan yararlanın." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :