Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

"(Şans oyunlarının özelleştirilmesi) Yönetmelik ve diğer dokümanlarda yaptığımız iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını bekliyoruz"- "Gerek global, gerekse Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu gelişmelerin ihaleye katılımı artı

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin, "Yönetmelik ve diğer dokümanlarda yaptığımız iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını bekliyoruz." dedi.

Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İlan aşamasına gelinen özelleştirme sürecinde yatırımcıların görüşlerini de dikkate almak suretiyle yönetmelik ve diğer dokümanlarda yaptıkları iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını beklediklerini belirten Ağbal, gerek global olarak gerekse Türkiye ekonomisine ilişkin yaşanan olumlu gelişmelerin ihaleye katılımı artıracağını düşündüklerini ifade etti.

Yeni ihalede lisans hakkı süresinin önceki ihalede olduğu gibi 10 yıl olarak belirlendiğini bildiren Ağbal, satış gelirleri üzerinden yüzde 18 KDV düşüldükten sonra hasılatın yüzde 25'inin lisans sahibi payı, yüzde 59'unun ikramiye, yüzde 10'unun şans oyunları vergisi, yüzde 3'ünün Milli Piyango İdaresi payı, yüzde 3'ünün ise kamu payı olarak dağıtılacağını kaydetti.

Ağbal, tahsil edilecek lisans bedelinin yanı sıra satış gelirlerindeki artışa bağlı olarak kamuya 10 yıllık süreçte düzenli ve önemli bir kaynağın da sağlanmış olacağını vurguladı.

Önceki ihalenin, şans oyunlarına ilişkin imtiyaz hakkının ihalesi şeklinde yapıldığını anımsatan Ağbal, "Ancak Danıştay, ihale konusu lisans hakkının mevzuata göre imtiyaz sözleşmesi kapsamında olmadığını belirledi. Dolayısıyla yeni çıktığımız lisans hakkı ihalesi imtiyaz sözleşmesi ihalesi değil, özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlenmiştir." dedi.

Yeni ihale çerçevesinde yönetmelik ve şartnamelerde yaptıkları değişiklikler hakkında bilgi veren Ağbal, Milli Piyango İdaresinin lisansa konu şans oyunlarını düzenleyemeyeceği ve ayrı bir lisans veremeyeceği hususunun yönetmelikte açık bir şekilde belirlendiğini belirtti.

- Aynı oyun için günde iki kez çekiliş hakkı

Önceki ihalede, aynı oyun için günde bir kez çekiliş hakkı bulunduğu hatırlatan Ağbal, bu hakkın yeni ihalede ikiye çıkarıldığını bildirdi.

Reklam ve promosyon harcamalarına ilişkin iyileştirmeler yapıldığına da değinen Bakan Ağbal, yeni oyunların onay sürelerinin kısaltıldığını kaydetti.

Ağbal, "Bütün bunlar, özelleştirme sonrası dönemde operasyona dönük yapılan iyileştirmeler. Bu iyileştirmeler tabii ki yatırımcıların ihaleye olan ilgisini, ihaleye olan katılımını artıracak." dedi.

- Finansman konusunda kolaylık

İhaleyi alan firmanın vadeli ödeme seçeneğini tercih etmesi halinde önceki ihalede peşinat tutarının yüzde 40 olduğunu anımsatan Ağbal, yeni ihalede bu tutarı yüzde 20 olarak belirlediklerini kaydetti. Bunun, yatırımcılara, ihaleye katılımında önemli bir destek sağlayacağına işaret eden Ağbal, özellikle ihale sürecindeki finansman ihtiyacını bu yolla daha rahat bir noktaya getireceklerini belirtti.

Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildiğine dikkati çeken Ağbal, "Bu da özellikle ihaleye ilgi gösterecek yatırımcıların finansman bulması noktasında önemli bir yeni düzenleme oldu." diye konuştu.

Lisans sözleşmesinin feshi ile ilgili hususların daha açık ve net bir şekilde düzenlenerek, kamu ve yatırımcıların sorumluluklarının sınırlarının çizildiğini anlatan Ağbal, "Bütün bu değişiklikler, hem yatırımcıya ihaleye katılma isteği noktasında ciddi bir destek verecek, hem de önemli ve büyük bir ihale olduğu için ihaleye katılacak firmalar için finansmana erişim konusunda önemli kolaylıklar getirmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Mali ve teknik yeterlilik kriterlerinde değişiklik yok

İhaleye katılacak yatırımcılarda aranacak yeterlilik kriterlerinin önceki ihaledeki esaslar ile aynı olduğunu ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Mali yeterlilik kriterleri, ihaleye girecek firmalar için 2014-2015 yılları için toplam varlıklarının en az 250 milyon dolar, toplam öz kaynaklarının ise en az 150 milyon dolar olması gerekmektedir. Teknik yeterlilik kriterleri ise en az 2 bin adet terminal ağı üzerinden şans oyunları veya benzer işlerin en az 2 yıl süreyle operatörlüğünün yapılması, en az bir çevrim içi oyun tertip edilmiş olması ve iki yıllık dönemde 2 milyar dolar hasılat yapılmış olması gerekmektedir. Bu kadar mali ve teknik yeterlilik aranmış olmasının temel nedeni, bu kadar büyük bir operasyonel faaliyetin icra edildiği bu işletmenin gerçekten sürdürülebilirliğinin sağlanması. Operasyonun devamının sağlanması noktasında mali ve teknik açıdan yeterli firmaların bu ihaleye girmesi son derece önemlidir. Bu yapılan düzenlemelerin ihaleye katılımı artırma noktasında piyasanın beklentileriyle uyumlu olduğunu düşünüyorum."

- Operatörlük dışarıdan hizmet alma yoluyla sağlanabilecek

Katılımcıların teknik yeterlilik açısından belirtilen şartları sağlayamamaları durumunda operatörlük hizmeti alımı yoluyla istenilen teknik yeterliliğe ilişkin şartların sağlanabileceğini aktaran Ağbal, "Özellikle operatörlük faaliyeti uzmanlık gerektiren bir faaliyet olduğu dikkate alınarak, işletme kendisi bu yetkinliğe sahip değilse, operatörlük faaliyetini dışarıdan hizmet alma yoluyla sağlayabilecektir." dedi.

Ağbal, bu durumdaki katılımcıların operatörlük hizmeti alımına yönelik sözleşmeyi veya sözleşme imzalayacaklarına dair taahhütnameyi, ön yeterlilik için istenen diğer belgelerle birlikte vermelerinin gerektiğini söyledi.

- "Yatırımcı için ciddi bir fırsat"

Bütün yapılan düzenlemeler neticesinde, Milli Piyango ihalesine yeterli düzeyde katılımın olmasını beklediklerini dile getiren Ağbal, şu görüşlere yer verdi:

"Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde küresel ekonomik gelişmelerde yaşanan olumlu gelişmeler, hem de Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu beklentileri, Türkiye'de yakalanan siyasi ve ekonomik istikrarı dikkate aldığımız zaman, ihaleye firmaların beklediğimizden daha fazla ilgi göstermelerini bekliyoruz. Bu kapsamda şans oyunları sektörünün gelişimi de dikkate alındığında Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinin yatırımcılar için ciddi bir yatırım fırsatı olduğunu da bir defa daha paylaşmak istiyorum. Şans oyunları sektöründe yapacağımız bu özelleştirme hem sektörde rekabeti artıracaktır, hem de özellikle sektörde herkesin önemsemesi gereken güven, şeffaflık, hesap verilebilirlik hususlarına da ciddi katkı sağlayacaktır."

Yeni dönemde Milli Piyango İdaresinin herhangi bir şekilde şans oyunları tertipleyemeyeceğini ancak lisans hakkı devredilen işletmenin faaliyetleri üzerinde sözleşmeden kaynaklanan denetim görev ve sorumluluğunu yerine getireceğini belirten Ağbal, lisans hakkı devrini alan firmanın bütün operasyonlarını Milli Piyango İdaresinin denetiminde ve gözetiminde yürüteceğini söyledi.

- Özelleştirme süreci

Özelleştirme Yüksek Kurulunun 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti.

Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen ikinci ihalede, en yüksek teklif, 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG'den gelmişti.

Daha sonraki süreçte ÖİB, Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, söz konusu ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre, 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti. Bu grubun da verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :