Mali'deki şiddet olayları

Mali'deki şiddet olayları

BM Bağımsız Uzmanı Baldo:- "Ülkenin kuzeyinde ve orta kesimindeki güvensizlik ortamı nedeniyle insan hakları durumu kötüye gidiyor"

BAMAKO (AA) - BM Bağımsız Uzmanı Suliman Baldo, Mali'deki şiddet olaylarının insan hakları ihlallerine yol açtığını belirtti.

Baldo, yaptığı yazılı açıklamada, Mali'de şiddet olaylarının sona ermesi ve milislerin silahsızlanması kapsamında barış anlaşmasına imza atanları, anlaşma şartlarına uymaya çağırdı.

Anlaşma şartlarının uygulamaya koyulmadığı için güvensizlik ortamından çıkılamadığını söyleyen Baldo, "Ülkenin kuzeyinde ve orta kesimindeki güvensizlik ortamı nedeniyle insan hakları durumu kötüye gidiyor." ifadesini kullandı.

İstikrarsızlık ortamı yüzünden sivil halkın yaşam şartlarının kötüleştiğini de vurgulayan Baldo, silahlı grupların sivillere, güvenlik güçlerine ve uluslararası güçlere saldırılarını artırdığını kaydetti.

Ülkenin orta kesimindeki Goundam bölgesi ve çevresinde son dönemde çok sayıda şiddet ve cinsel taciz olayının yaşandığını, yerel halkın korku içinde yaşadığını aktaran Baldo, cinsel tacize uğrayan kadınların haklarını savunabilecek imkana sahip olmadıklarına değindi.

Öte yandan Baldo, ülkede 2012-2013'teki siyasi karışıklıkta ve güvenlik krizinde işlenen suçlara ilişkin başlatılan soruşturmaların sonuç vermediğini, o dönemde cinsel tacize uğrayan ve şikayette bulunan 113 mağdurun hala soruşturmaların sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı.

Malili yetkililerin her şeye rağmen güvenlik durumunun düzelmesi için çaba sarf ettiğini de belirten Baldo, sorunların çözümü için uluslararası toplumun da desteğini istedi.

Ülkede 2012'de başlayan şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :