Mali'deki şiddet olayları

Mali'deki şiddet olayları

Mali Güvenlik ve Sivil Savunma Bakanı Traore:- "Ülkede bazı bölgelerde yaşanan şiddet olaylarını sonlandırmak amacıyla büyük bir askeri operasyon düzenleyerek, devletin buralardaki varlığını yeniden ihdas edeceğiz"

ANKARA (AA) - Mali Güvenlik ve Sivil Savunma Bakanı Salif Traore, ülkenin orta ve kuzey kesiminde artan şiddet olaylarını sonlandırmak amacıyla büyük bir askeri operasyon düzenleyeceklerini bildirdi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Mali'nin başkenti Bamako'da gazetecilerle bir araya gelen Traore, 2012'den bu yana ülkede devam eden şiddet olaylarının sona erdirilebilmesi için geniş çaplı bir operasyon başlatılacağını açıkladı.

Söz konusu operasyona ilişkin bilgi veren Traore, "Ülkenin orta ve kuzey kesimindeki şiddet olaylarını sonlandırmak amacıyla büyük bir askeri operasyon düzenleyeceğiz. Bu operasyonları verimli kılmak için askeri uyumluluk gerekli. Operasyon sayesinde hafif silahların sevkini azaltmış olacağız. İkinci hedefimiz ise şiddet olayları nedeniyle devlet idaresinin neredeyse yok denebilecek duruma geldiği ülkenin orta kesimindeki Mopti bölgesi olacak. Burada devletin varlığını yeniden ihdas edeceğiz. Bu süreçte, özellikle Mopti bölgesindeki silahlı gruplardan pişman olanlara, barış sürecine katılmak isteyenlere şefkat elimizi uzatacağız." ifadesini kullandı.

Traore, komşu ülkelerle iş birliği yapacaklarını da dile getirerek, "Dost ve kardeş Moritanya, Cezayir, Nijer ve Burkina Faso gibi ülkelerle sınırlarımızdaki güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkartacağız. Böylece şiddet olaylarına sebep olan grupların ve ayrılıkçıların yasa dışı silah sevkiyatının önüne geçeceğiz." diye konuştu.

- Mali'de şiddet olayları 2012'de başladı

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

İç karışıklıklar nedeniyle hükümetin etkisinin zayıf olduğu bölgede silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Eski ayrılıkçı silahlı grup Azavad Hareketleri Koordinasyonuna bağlı Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi (HCUA) ile hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) aralarındaki çatışmaların sona erdirilebilmesi ve bölgenin yönetimiyle ilgili sorunların çözümü için geçen şubatta anlaşma ve ekimde BM İstikrar Misyonu'nun önderliğinde ateşkes imzalamıştı ancak bu, çatışmaların kesilmesini sağlayamadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :