Mali'de terör örgütlerinin güç mücadelesi

Mali'de terör örgütlerinin güç mücadelesi

Sahel bölgesi uzmanı Dia: - "Mali'de, Ensaruddin örgütü ile İslami Mağrip El Kaidesi arasında rekabet var"- Mali uzmanı Bertet: - "Merkezi, ülkenin kuzeyinde bulunan Ensaruddin ülkenin orta kesiminde de etkili. İslami Mağrip El Kaidesi ise hakim olabilece

BAMAKO (AA) - Uzmanlar, son dönemde çok sayıda terör olayına sahne olan Mali'de, Ensaruddin örgütü ile İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI) arasında güç mücadelesi ve rekabet yaşandığını belirtti.

Sahel bölgesi uzmanı Abdul Karim Dia, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Iyad Ag Ghali önderliğindeki Ensaruddin örgütü ile AQMI'nın güç mücadelesi içinde olduğunu söyledi.

İki örgüt arasında görev ya da bölge paylaşımı olmadığına işaret eden Dia, "Aksine AQMI, Batılı güçleri temsil ettiği için Birleşmiş Milletlen İstikrar Misyonuna (MINUSMA) saldırı düzenliyor ancak aralarında ciddi bir rekabet var. Bu, birçok saldırıyı iki örgütün de sahiplenmesinden anlaşılabilir." dedi.

Ensaruddin'in son dönemde, karşıt gruplar olan Macina Kurtuluş Cephesi ile Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı'nın (ANSIPRJ) desteğini aldığını kaydeden Dia, "Ensaruddin özellikle, Fransız çıkarlarını koruduğunu iddia ettiği Mali hükümetine düşmanlık besliyor." diye konuştu.

- "Ensaruddin, saldırıları üstlenerek öne çıkmaya çalışıyor"

Mali uzmanı Pierre Bertet de AQMI'nın çoğunlukla ülkenin kuzeyinde saldırı düzenlediğine, ülkenin orta kesimindeki saldırıların büyük bölümünü ise Ensaruddin örgütünün üstlendiğine işaret etti.

Ensaruddin'in saldırıları üstlenerek öne çıkmaya çalıştığını savunan Bertet, örgütün 14 Temmuz'dan bu yana toplam 32 kişinin yaşamını yitirdiği 5 ayrı saldırıyı sahiplendiğini hatırlattı.

Öte yandan Cezayir'de 1998 yılında kurulan AQMI'nın, son birkaç ay içinde MINUSMA güçlerini hedef alan çok sayıda saldırıyı üstlendiğine dikkati çeken Bertet, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkezi, ülkenin kuzeyinde bulunan ve 2011'de kurulan Ensaruddin örgütü, ittifak halinde olduğu, Peul etnik grubundan çok sayıda üyeye sahip FLM'nin desteğini aldığı için ülkenin orta kesiminde de etkili. AQMI ise Fransız gücü Barkhane askerleri, mavi bereliler ve Malili askerler arasında ayırım yapmadan hakim olabileceği tüm bölgelere saldırıyor."

Terör uzmanı Heni Nsaibia da "Ensaruddin ve İslami Mağrip El Kaidesi faaliyet gösterdikleri bölgelerdeki etnik gruplarla yakın ilişki içinde. Bu ilişkiler sayesinde sınır geçişlerinde ve örgüte militan kazandırma konusunda sıkıntı çekmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Mali'de şiddet olayları 2012'de başladı

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :