Mali'de kaçırılan Cezayirli diplomatların serbest bırakılması

Mali'de kaçırılan Cezayirli diplomatların serbest bırakılması

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra:

CEZAYİR (AA) - Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, uluslararası toplumun Cezayir'e bölgedeki istikrar unsuru olarak baktığını söyledi.

Lamamra, Cezayir'de 1 Eylül’de Mali hükümetiyle kuzeydeki ayrılıkçı gruplar arasında yapılacak müzakereler öncesinde, BM Mali Misyonu (MINUSMA) Albert Gerard Bert Koenders ve Mali'deki Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu Özel Temsilcisi Aboudou Toure Cheaka ile bir araya geldi.

 Lamamra, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Gao'da 2012 yılında kaçırılan 3 Cezayirli diplomattan 2'sinin serbest bırakılmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Lamamra, "Uluslararası toplum artık Cezayir'i bölgedeki istikrar unsuru, barış ve güvenliğin inşasına yetkin bir devlet ve terörle mücadelenin kalesi olarak görüyor" dedi.

Cezayir'in verdiği sözü, tüm devlet kurumlarını harekete geçirerek yerine getirdiğini belirten Lamamra, "Ulusal düzeyde harcadığımız bu çaba, teröre karşı Cezayir'in yanında yer alan devletlerin sayesinde meyvesini verdi" diye konuştu.

El-Kaide örgütüyle bağlantılı "Tevhid ve Cihad Hareketi", geçen yıl Nisan ayında Mali'nin Gao kentindeki Cezayir Konsolosluğuna baskın düzenlemiş ve aralarında konsolosun da bulunduğu 7 Cezayirli diplomatı kaçırmıştı.

Hareket, geçen Temmuz ayında, Cezayir hapishanelerinde bulunan bazı üyelerinin salıverilmesi karşılığında diplomatlardan 3'ünü serbest bırakmış, birini ise öldürmüştü.

Örgüt, ellerinde tuttuğu diğer 3 rehinenin serbest bırakılması karşılığında 15 milyon avro fidye talep etmiş, Cezayir hükümeti ise bunu kabul etmemişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı